Список на главни градови во Африка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на главни градови во Африка. Во него се наедени само главните градови на меѓународно признати држави.

Град Локално име Држава Слика
Абуџа Abuja Нигерија Нигерија
Акра Accra Гана Гана
Адис Абеба ኣዲስ ኣበባ Етиопија Етиопија Addis Abeba City.jpg
Алжир الجزائر  Алжир Algiers coast.jpg
Антананариво Antananarivo Мадагаскар Мадагаскар Antananarivosunset.jpg
Асмара ኣስመራ Еритреја Еритреја Asmara2.jpg
Бамако Bamako Мали Мали Bamako 037.jpg
Банги Bangui Централноафриканска Република Централноафриканска Република Ubangi river near Bangui.jpg
Банџул Banjul Гамбија Гамбија Banjul King Fahad Mosque.jpg
Бисао Bisau Гвинеја Бисао Гвинеја-Бисао Bissau4.jpg
Бразавил Brazzaville Република Конго Република Конго Mosobrazza.png
Буџумбура Bujumbura Бурунди Бурунди BujumburaFromCathedral.jpg
Викторија Victoria Сејшели Сејшели Port-victoria Seychelles.jpg
Вундхук Windhoek Намибија Намибија Windhoek-Skyline.jpg
Габороне Gaborone Боцвана Боцвана BotswanaParliament.jpg
Дакар Ville de Dakar Сенегал Сенегал Senegal 624.jpg
Додома Dodoma Танзанија Танзанија
Јамусукро Yamoussoukro Брег на Слоновата Коска БСК Yakro basilique05.jpg
Јаунде Yaoundé Камерун Камерун Cameroon-Yaounde01.jpg
Каиро القاهرة Египет Египет View from Cairo Tower 31march2007.jpg
Конакри Kɔnakiri Гвинеја Гвинеја Conakrymosque.jpg
Кампала Kampala Уганда Уганда KampalaSkyline.jpg
Картум الخرطوم Судан Судан Hartum ve Mavi Nil.jpg
Кигали Kigali Руанда Руанда CentralKigali.jpg
Киншаса Ville de Kinshasa Демократска Република Конго Демократска Република Конго Kinshasa Congo.jpg
Либрвил Libreville Габон Габон Libreville1.jpg
Лилонгве Lilongwe Малави Малави Lilongwe Area 2.jpg
Ломе Lomé Того Того Imagelomé20.jpg
Луанда Luanda Ангола Ангола Luanda1.jpg
Лусака Lusaka Замбија Замбија Lusaka.jpg
Малабо Malabo Екваторска Гвинеја Екваторска Гвинеја Malabo a 13-oct-01.jpg
Мапуто Maputo Мозамбик Мозамбик Maputo.jpg
Масеру Maseru Лесото Лесото KingswayMaseru.jpg
Мбабане Mbabane Flag of Eswatini.svg Свазиленд Mbabane.jpg
Могадишу مقديشو Сомалија Сомалија
Монровија Monrovia Либерија Либерија Monrovia Street.jpg
Морони موروني Комори Комори Moroni, Comoros.jpg
Најроби Nairobi Кенија Кенија I&M Bank Tower.jpg
Нџамена نجامينا Чад Чад People on horseback in Fort Lamy, Chad.jpg
Нијамеј Niamey Нигер Нигер Niamey night.jpg
Нуакшот نواكشوط Мавританија Мавританија Central mosque in Nouakchott.jpg
Порт Луис Port Louis Маврициус Маврициус Port Louis Skyline.JPG
Порто-Ново Porto-Novo Бенин Бенин Grande mosquee porto-novo.jpg
Праја Praia Зелен 'Рт Зелен ’Рт Praia aerial.jpg
Преторија Pretoria Јужна Африка ЈАР CentralPretoria.jpg
Рабат الرباط Мароко Мароко Rabat Tour Hassan Mausolee.jpg
Сао Томе São Tomé Сао Томе и Принципе Сао Томе и Принципе Sao tome palace.jpg
Триполи طرابلس Flag of Libya.svg Либија Tripoli Central Business District.jpg
Тунис تونس‎ Тунис Тунис
Уагадугу Ouagadougou Буркина Фасо Буркина Фасо Mosque ouaga.png
Фритаун Freetown Сиера Леоне Сиера Леоне Freetownstreet.jpg
Хараре Harare Зимбабве Зимбабве Harare from the Kopje.jpg
Џибути جيبوتي‎ Џибути Џибути Djibouti Port.JPG

Поврано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]