Список на главни градови во Азија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е листа на главни градови во Азија. Во листата се наедени само главните градови на меѓународно признати држави.

Град Локално име Држава Слика
Абу Даби أبو ظبي Обединети Арапски Емирати Обединети Арапски Емирати Abu Dhabi Corniche Mall.jpg
Аман عمان Јордан Јордан Third Circle - Zahran Street.JPG
Анкара Ankara  Турција
Ашхабат Aşgabat Туркменистан Туркменистан
Нур-Султан Нұр-Сұлтан  Казахстан
Багдад بغداد Ирак Ирак Haifa street, as seen from the medical city hospital across the tigres.jpg
Баку Bakı  Азербејџан
Бандар Сери Бегеван بندر سري بڬاوان Брунеј Брунеј Sultan Omar Ali Saifuddin Mosque 02.jpg
Бангкок กรุงเทพมหานคร Тајланд Тајланд Bangkok morning 1.jpg
Пекинг 北京 Народна Република Кина НР Кина Beijing Financial Street (overlook).jpg
Бејрут بيروت Либан Либан Beirutcity.jpg
Бишкек Бишкек Киргистан Киргистан Bishkek square.jpg
Виентијан ວຽງຈັນ Лаос Лаос Pha That Luang, Vientiane, Laos.jpg
Дамаск دمشق Сирија Сирија DamascusView.jpg
Дака ঢাকা Бангладеш Бангладеш
Дили Dili Источен Тимор Источен Тимор Gouverneurspalast klein 2002.jpg
Доха الدوحة‎ Катар Катар Asian Games Doha 2006 fireworks.jpg
Душанбе Душанбе Таџикистан Таџикистан Dushanbe Vahdat Palace.jpg
Ереван Երևան  Ерменија Yerevan-sunset.jpg
Ерусалим יְרוּשָׁלַיִם‎ Израел Израел Jerusalem Dome of the rock BW 14.JPG
Исламабад اسلام آباد Пакистан Пакистан Faisal mosque2.jpg
Кабул کابل Авганистан Авганистан Kabul Skyline.jpg
Катманду काठमांडौ Непал Непал Pashupatinath temple.JPG
Куала Лумпур Kuala Lumpur Малезија Малезија KLCCpark-fountain.JPG
Кувајт Сити مدينة الكويت  Кувајт Kuwaittowers.jpg
Мале މާލެ Малдиви Малдиви Male-total.jpg
Манама المنامة Бахреин Бахреин 150px
Манила Lungsod ng Maynila Филипини Филипини Manila by night.jpg
Москва Москва  Русија StBasile SpasskayaTower Red Square Moscow.hires.jpg
Мускат مسقط Оман Оман Central Business District, Muscat, Oman.jpg
Најпјидав နေပြည်တော် Flag of Myanmar.svg Бурма Ministrybuilding.JPG
Никозија Lefkoşa  Кипар
Њу Делхи नई दिल्ली Индија Индија New Delhi government block 03-2016 img1.jpg
Пном Пен ភ្នំពេញ Камбоџа Камбоџа
Пјонгјанг 평양 Северна Кореја ДНР Кореја
Ријад الرياض‎ Саудиска Арабија Саудиска Арабија
Сана صنعاء Јемен Јемен Yemen - Sanaa Clay houses 2.jpg
Сеул 서울 Јужна Кореја Република Кореја
Сингапур 新加坡 Сингапур Сингапур Parliament House Singapore.jpg
Коломбо කොළඹ  Шри Ланка Colombo - Lake.jpg
Ташкент Toshkent, Тошкент  Узбекистан Tashkent street near Darhan.jpg
Тбилиси თბილისი  Грузија
Техеран تهران Иран Иран Tehran skyline may 2007.jpg
Тимпу ཐིམ་ཕུག། Бутан Бутан Thimphu view 080907.JPG
Токио 東京 Flag of Japan.svg Јапонија Imperial Palace Tokyo Panorama.jpg
Улан Батор Улаанбаатар Монголија Монголија
Ханој Hà Nội Виетнам Виетнам Panorama of Hanoi.jpg
Џакарта Jakarta Индонезија Индонезија WsaragihJakarta.jpg

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]