Список на вулкани во Русија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ушковски, Толбачик, Безимјани, Зимина и Удина. Фотографирано: 16 ноември 2013 година од ISS.[1]

Ова е список од активни и исчезнати вулкани во Русија.

Европска Русија[уреди | уреди извор]

Име Кота
(м)
Координати Област Последна ерупција
Казбек 5033 42°31′ N; 44°19′ E / 42.51° N; 44.31° E / 42.51; 44.31 Кавказ 750 п.н.е.
Елбрус 5642 43°20′ N; 42°27′ E / 43.33° N; 42.45° E / 43.33; 42.45 Кавказ 50 година н.е.

Камчатка[уреди | уреди извор]

Вулканите од полуостровот Камчатка, северозападниот дел од Тихиот Океан и Рускиот далечен исток.

Име Кота
(м)
Координати Последна ерупција
Академија Наук 1180 53°59′ N; 159°27′ E / 53.98° N; 159.45° E / 53.98; 159.45 1996
Алнгаи 1956 55°26′ N; 158°39′ E / 55.43° N; 158.65° E / 55.43; 158.65 Холоцен
Ални-Чашакондја 2598 56°42′ N; 159°39′ E / 56.70° N; 159.65° E / 56.70; 159.65 1050 п.н.е. ± 1000 години
Алнџи 1853 57°42′ N; 160°24′ E / 57.70° N; 160.40° E / 57.70; 160.40 Холоцен
Анаун 1828 56°19′ N; 158°50′ E / 56.32° N; 158.83° E / 56.32; 158.83 Холоцен
Асача 1910 52°21′18″ N; 157°49′37″ E / 52.355° N; 157.827° E / 52.355; 157.827 Холоцен
Вулкан Атласова 1764 57°58′ N; 160°39′ E / 57.97° N; 160.65° E / 57.97; 160.65 Холоцен
Авачински вулкан 2741 53°15′18″ N; 158°49′48″ E / 53.255° N; 158.830° E / 53.255; 158.830 2001
Бакенинг 2278 53°54′18″ N; 158°04′12″ E / 53.905° N; 158.07° E / 53.905; 158.07 550 п.н.е.
Кадифен рид 870 52°49′23″ N; 158°16′12″ E / 52.823° N; 158.27° E / 52.823; 158.27 3550 п.н.е.
Беленкаја 892 51°45′ N; 157°16′ E / 51.75° N; 157.27° E / 51.75; 157.27 Холоцен
Бели Вулкан 2080 57°53′ N; 160°32′ E / 57.88° N; 160.53° E / 57.88; 160.53 Холоцен
Безимјани 2882 55°58′ N; 160°35′ E / 55.97° N; 160.58° E / 55.97; 160.58 2017
Близнец 1244 56°58′ N; 159°47′ E / 56.97° N; 159.78° E / 56.97; 159.78 Холоцен
Голема Ипелка 1154 52°40′ N; 156°54′ E / 52.67° N; 156.9° E / 52.67; 156.9 -
Голем Удина 1200 52°54′ N; 157°47′ E / 52.90° N; 157.78° E / 52.90; 157.78 -
Голем Пајплан 1906 55°53′ N; 157°47′ E / 55.88° N; 157.78° E / 55.88; 157.78 -
Голем Семјачик 1720 54°19′ N; 160°01′ E / 54.32° N; 160.02° E / 54.32; 160.02 -
Голем Кекукнаи 1401 56°28′ N; 157°48′ E / 56.47° N; 157.80° E / 56.47; 157.80 Холоцен
Коњ 1778 56°49′ N; 159°40′ E / 56.82° N; 159.67° E / 56.82; 159.67 Холоцен
Група Черпук 1868 55°33′ N; 157°28′ E / 55.55° N; 157.47° E / 55.55; 157.47 -
Благодарам Гребен 1331 51°26′ N; 156°56′ E / 51.43° N; 156.93° E / 51.43; 156.93 350 AD ± 300 години
Џензурски 2285 53°38′13″ N; 158°55′19″ E / 53.637° N; 158.922° E / 53.637; 158.922 Холоцен
Егела 1046 56°34′ N; 158°31′ E / 56.57° N; 158.52° E / 56.57; 158.52 Холоцен
Федотич 965 57°08′ N; 160°24′ E / 57.13° N; 160.40° E / 57.13; 160.40 Холоцен
Гамчен 2576 54°58′ N; 160°41′ E / 54.97° N; 160.68° E / 54.97; 160.68 -
Геодесистои 1170 56°20′ N; 158°40′ E / 56.33° N; 158.67° E / 56.33; 158.67 Холоцен
Голаја 858 52°15′47″ N; 157°47′13″ E / 52.263° N; 157.787° E / 52.263; 157.787 Холоцен
Горели 1829 52°34′ N; 158°02′ E / 52.56° N; 158.03° E / 52.56; 158.03 2013
Горни Институт 2125 57°20′ N; 160°12′ E / 57.33° N; 160.20° E / 57.33; 160.20 Холоцен
Ичински 36210 55°41′ N; 157°44′ E / 55.68° N; 157.73° E / 55.68; 157.73 1740
Илински 1578 51°29′ N; 157°12′ E / 51.49° N; 157.20° E / 51.49; 157.20 1901
Камбални 2156 51°18′ N; 156°52′ E / 51.30° N; 156.87° E / 51.30; 156.87 2017
Камен (вулкан) 1300 52°14′ N; 158°00′ E / 52.24° N; 158.00° E / 52.24; 158.00 -
Каримшина 1486 54°06′ N; 159°24′ E / 54.1° N; 159.4° E / 54.1; 159.4 1.5 Ma
Кел 900 51°39′ N; 157°21′ E / 51.65° N; 157.35° E / 51.65; 157.35 Холоцен
Кангар 2000 54°45′ N; 157°23′ E / 54.75° N; 157.38° E / 54.75; 157.38 -
Кодутка 2090 52°03′47″ N; 157°42′11″ E / 52.063° N; 157.703° E / 52.063; 157.703 -
Кизимен 2376 55°07′48″ N; 160°19′12″ E / 55.130° N; 160.32° E / 55.130; 160.32 2013 (активен)
Кључевскаја Сопка 4790 56°00′ N; 160°30′ E / 56.0° N; 160.5° E / 56.0; 160.5 2017
Комаров 2070 55°01′55″ N; 160°43′12″ E / 55.032° N; 160.720° E / 55.032; 160.720 450
Корјакски 3456 53°19′12″ N; 158°41′17″ E / 53.320° N; 158.688° E / 53.320; 158.688 2008
Кошелев 1812 51°21′25″ N; 156°45′00″ E / 51.357° N; 156.75° E / 51.357; 156.75 -
Костакан 1150 53°50′ N; 158°04′ E / 53.83° N; 158.06° E / 53.83; 158.06 1360
Козиревски 2016 55°35′ N; 158°23′ E / 55.58° N; 158.38° E / 55.58; 158.38 Холоцен
Крајни 1554 56°22′ N; 159°02′ E / 56.37° N; 159.03° E / 56.37; 159.03 Холоцен
Крашеников 1856 54°35′35″ N; 160°16′23″ E / 54.593° N; 160.273° E / 54.593; 160.273 1550
Кронотски 3528 54°54′ N; 160°31′ E / 54.9° N; 160.52° E / 54.9; 160.52 1923
Ксудач 1079
Кулкев 915 56°22′ N; 158°22′ E / 56.37° N; 158.37° E / 56.37; 158.37 Холоцен
Курилско Езеро 81 51°20′42″ N; 157°18′43″ E / 51.345° N; 157.312° E / 51.345; 157.312 6440 п.н.е.
Леутноги 1333 57°18′ N; 159°50′ E / 57.30° N; 159.83° E / 57.30; 159.83 Холоцен
Мали Палапан 1802 55°49′ N; 157°59′ E / 55.82° N; 157.98° E / 55.82; 157.98 Холоцен
Мали Смејачик 1560 54°08′ N; 159°40′ E / 54.13° N; 159.67° E / 54.13; 159.67 1952
Машковстев 503 51°06′ N; 156°43′ E / 51.10° N; 156.72° E / 51.10; 156.72 -
Межудоспочни 1641 57°28′ N; 160°15′ E / 57.47° N; 160.25° E / 57.47; 160.25 Холоцен
Мутновски 2322 52°27′ N; 158°11′ E / 52.45° N; 158.19° E / 52.45; 158.19 2000
Олкови 636 52°04′37″ N; 157°28′37″ E / 52.077° N; 157.477° E / 52.077; 157.477 Холоцен
Опала 2475 52°32′ N; 157°20′ E / 52.54° N; 157.34° E / 52.54; 157.34 1776 н.е.
Останетс 719 52°08′46″ N; 157°19′19″ E / 52.146° N; 157.322° E / 52.146; 157.322 Холоцен
Остри 2552 58°11′ N; 160°49′ E / 58.18° N; 160.82° E / 58.18; 160.82 -
Паужетка 1331 51°26′ N; 156°54′ E / 51.43° N; 156.9° E / 51.43; 156.9 -
Пип -300 55°25′ N; 167°20′ E / 55.42° N; 167.33° E / 55.42; 167.33 5050 п.н.е.
Пиратовски 1322 52°06′47″ N; 157°50′56″ E / 52.113° N; 157.849° E / 52.113; 157.849 Холоцен
Плсоки 1236 55°12′ N; 158°28′ E / 55.20° N; 158.47° E / 55.20; 158.47 -
Погранични 1427 56°51′ N; 159°48′ E / 56.85° N; 159.80° E / 56.85; 159.80 Холоцен
Романовка 1442 55°39′ N; 158°48′ E / 55.65° N; 158.80° E / 55.65; 158.80 Холоцен
Шмидт 2020 54°55′ N; 160°38′ E / 54.92° N; 160.63° E / 54.92; 160.63 -
Седанкински 1241 57°14′ N; 160°05′ E / 57.23° N; 160.08° E / 57.23; 160.08 Холоцен
Северни 1936 58°17′ N; 160°52′ E / 58.28° N; 160.87° E / 58.28; 160.87 Холоцен
Шисел 2525 57°27′ N; 160°22′ E / 57.45° N; 160.37° E / 57.45; 160.37 Холоцен
Шивелуч 2444 55°23′ N; 161°11′ E / 55.38° N; 161.19° E / 55.38; 161.19 2019 (активен)
Снегови 2169 58°12′ N; 160°58′ E / 58.20° N; 160.97° E / 58.20; 160.97 Холоцен
Снежни 2169 58°01′ N; 160°45′ E / 58.02° N; 160.75° E / 58.02; 160.75 Холоцен
Соболни 1560 54°08′ N; 159°40′ E / 54.13° N; 159.67° E / 54.13; 159.67 -
Спокојни 2171 58°08′ N; 160°49′ E / 58.13° N; 160.82° E / 58.13; 160.82 3450 п.н.е.
Тауншитс 2353 54°32′ N; 159°48′ E / 54.53° N; 159.80° E / 54.53; 159.80 550 п.н.е.
Титила 1559 57°24′ N; 160°06′ E / 57.40° N; 160.10° E / 57.40; 160.10 Холоцен
Толбачик 3682 55°49′48″ N; 160°19′48″ E / 55.830° N; 160.330° E / 55.830; 160.330 2013
Толмачев Дол 1021 52°38′ N; 157°35′ E / 52.63° N; 157.58° E / 52.63; 157.58 300 н.е.
Тундрови 739 52°15′ N; 157°36′ E / 52.25° N; 157.60° E / 52.25; 157.60 Холоцен
Тузовски 1533 57°19′ N; 159°58′ E / 57.32° N; 159.97° E / 57.32; 159.97 Холоцен
Удина 2923 55°45′18″ N; 160°31′37″ E / 55.755° N; 160.527° E / 55.755; 160.527 -
Ука 1643 57°42′ N; 160°35′ E / 57.70° N; 160.58° E / 57.70; 160.58 Холоцен
Укишан 1692 56°05′ N; 158°23′ E / 56.08° N; 158.38° E / 56.08; 158.38 Холоцен
Ушковски 3943 56°06′18″ N; 160°28′12″ E / 56.105° N; 160.470° E / 56.105; 160.470 1890
Узон 1617 54°30′ N; 159°58′ E / 54.50° N; 159.97° E / 54.50; 159.97 5700 п.н.е.
Вир 520 53°38′ N; 158°25′ E / 53.63° N; 158.42° E / 53.63; 158.42 1856
Верковој 1400 56°31′ N; 159°32′ E / 56.52° N; 159.53° E / 56.52; 159.53 Холоцен
Вилиучиќ 2173 52°41′ N; 158°18′ E / 52.68° N; 158.30° E / 52.68; 158.30 8050 п.н.е.
Високи 1234 52°26′ N; 157°56′ E / 52.43° N; 157.93° E / 52.43; 157.93 Холоцен
Војамполски 1225 58°22′ N; 160°37′ E / 58.37° N; 160.62° E / 58.37; 160.62 Холоцен
Високи 2161 55°04′ N; 160°46′ E / 55.07° N; 160.77° E / 55.07; 160.77 50 п.н.е.
Јеловски 1381 57°32′ N; 160°32′ E / 57.53° N; 160.53° E / 57.53; 160.53 Холоцен
Заозерни 1349 56°53′ N; 159°57′ E / 56.88° N; 159.95° E / 56.88; 159.95 Холоцен
Заваритски 1567 53°54′18″ N; 158°23′06″ E / 53.905° N; 158.385° E / 53.905; 158.385 -
Желтовски 1953 51°34′12″ N; 157°19′23″ E / 51.57° N; 157.323° E / 51.57; 157.323 1972
Жупановски 2958 53°35′24″ N; 159°08′49″ E / 53.590° N; 159.147° E / 53.590; 159.147 2017
Зимина 3119 55°51′ N; 160°30′ E / 55.85° N; 160.50° E / 55.85; 160.50 -

Наводи[уреди | уреди извор]