Список на вулкани во Гватемала

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Големи вулкани во Гватемала.

Ова е список на активни, заспани и изумрени вулкани во Гватемала.[1]

Вулкани[уреди | уреди извор]

Име Надморска
височина (м)
Координати Последен избув
Агуа[2] 3760 14°27′53″N 90°44′35″W / 14.46472° СГШ; 90.74306° ЗГД / 14.46472; -90.74306 Холоцен
Акатенанго[3] 3976 14°30′02″N 90°52′33″W / 14.50056° СГШ; 90.87583° ЗГД / 14.50056; -90.87583 1972
Алмолонга[4] 3197 14°49′00″N 91°29′00″W / 14.81667° СГШ; 91.48333° ЗГД / 14.81667; -91.48333 1818
Атитлан[5] 3535 14°34′58″N 91°11′11″W / 14.58278° СГШ; 91.18639° ЗГД / 14.58278; -91.18639 1853
Атитланска калдера III[6] 14°42′00″N 91°12′00″W / 14.70000° СГШ; 91.20000° ЗГД / 14.70000; -91.20000 пред 85,000 години[7]
Икстепеке[8] 1292 14°25′00″N 89°41′00″W / 14.41667° СГШ; 89.68333° ЗГД / 14.41667; -89.68333 Холоцен
Ипала[9] 1650 14°33′00″N 89°38′00″W / 14.55000° СГШ; 89.63333° ЗГД / 14.55000; -89.63333 Холоцен
Кезалтепеке[10] 1200 14°34′00″N 89°27′00″W / 14.56667° СГШ; 89.45000° ЗГД / 14.56667; -89.45000 Холоцен
Куилапа-Барбарена[11] 1454 14°20′00″N 90°24′00″W / 14.33333° СГШ; 90.40000° ЗГД / 14.33333; -90.40000 Холоцен
Мојута[12] 1662 14°02′00″N 90°06′00″W / 14.03333° СГШ; 90.10000° ЗГД / 14.03333; -90.10000 -
Пакаја[13] 2552 14°22′51″N 90°36′04″W / 14.38083° СГШ; 90.60111° ЗГД / 14.38083; -90.60111 2013 (во тек)
Сан Педро 3020 14°39′21″N 91°15′57″W / 14.65583° СГШ; 91.26583° ЗГД / 14.65583; -91.26583 -
Санта Марија[14] 3772 14°45′21″N 91°33′06″W / 14.75583° СГШ; 91.55167° ЗГД / 14.75583; -91.55167 2013
Санто Томас[15] 3542 14°42′37″N 91°28′43″W / 14.71028° СГШ; 91.47861° ЗГД / 14.71028; -91.47861 пред 84,000 години
Сиерте Орехас[16] 3370 14°48′53″N 91°37′04″W / 14.81472° СГШ; 91.61778° ЗГД / 14.81472; -91.61778 -
Серо де Коксом[17] 3045 14°53′15″N 91°23′52″W / 14.88750° СГШ; 91.39778° ЗГД / 14.88750; -91.39778
Серо Сантијаго[18] 1192 14°20′00″N 89°52′00″W / 14.33333° СГШ; 89.86667° ЗГД / 14.33333; -89.86667 Холоцен
Серо де Оро[19] 1892 14°39′50″N 91°10′41″W / 14.66389° СГШ; 91.17806° ЗГД / 14.66389; -91.17806 Холоцен
Сучитан[20] 2042 14°24′00″N 89°47′00″W / 14.40000° СГШ; 89.78333° ЗГД / 14.40000; -89.78333 1469
Такана[21] 4060 15°07′48″N 92°06′45″W / 15.13000° СГШ; 92.11250° ЗГД / 15.13000; -92.11250 1986
Тауал[22] 1716 14°26′00″N 89°54′00″W / 14.43333° СГШ; 89.90000° ЗГД / 14.43333; -89.90000 Холоцен
Тахумулко[23] 4220 15°02′04″N 91°54′12″W / 15.03444° СГШ; 91.90333° ЗГД / 15.03444; -91.90333 1863
Текуамбуро[24] 1845 14°09′22″N 90°24′25″W / 14.15611° СГШ; 90.40694° ЗГД / 14.15611; -90.40694 960 г.п.н.е. ± 75 години
Толиман[25] 3158 14°36′45″N 91°11′21″W / 14.61250° СГШ; 91.18917° ЗГД / 14.61250; -91.18917 Холоцен
Флорес[26] 1600 14°18′28″N 89°59′32″W / 14.30778° СГШ; 89.99222° ЗГД / 14.30778; -89.99222 Холоцен
Фуего[27] 3763 14°28′22″N 90°52′49″W / 14.47278° СГШ; 90.88028° ЗГД / 14.47278; -90.88028 2018 (во тек)
Хумајтепеке[28] 1815 14°20′08″N 90°16′10″W / 14.33556° СГШ; 90.26944° ЗГД / 14.33556; -90.26944 Холоцен
Чикабал[16] 2900 14°47′00″N 91°40′00″W / 14.78333° СГШ; 91.66667° ЗГД / 14.78333; -91.66667 -
Вулканско поле Чикимула[29] 1192 14°50′00″N 89°33′00″W / 14.83333° СГШ; 89.55000° ЗГД / 14.83333; -89.55000 Холоцен
Чинго[30] 1775 14°07′00″N 89°44′00″W / 14.11667° СГШ; 89.73333° ЗГД / 14.11667; -89.73333 Холоцен

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Фусноти[уреди | уреди извор]

  1. INSIVUMEH. „Localización de los volcanes de Guatemala“ (шпански). Посетено на 24 февруари 2022.
  2. „Volcán Agua“. Smithsonian Institution: Global Volcanism Program.
  3. „Volcán Acatenango“. Smithsonian Institution: Global Volcanism Program.
  4. „Volcán Almolonga“. Smithsonian Institution: Global Volcanism Program.
  5. „Volcán Atitlán“. Smithsonian Institution: Global Volcanism Program.
  6. „Global Volcanism Program | Atitlán“. volcano.si.edu (англиски). Посетено на 24 февруари 2022.
  7. Rose, William I.; Newhall, Christopher G.; Bornhorst, Theodore J.; Self, Stephen (1987). „Quaternary silicic pyroclastic deposits of Atitlán Caldera, Guatemala“. Journal of Volcanology and Geothermal Research. 33 (1–3): 57–80. Bibcode:1987JVGR...33...57R. doi:10.1016/0377-0273(87)90054-0. ISSN 0377-0273.
  8. „Ixtepeque“. Smithsonian Institution: Global Volcanism Program.
  9. „Volcán Ipala“. Smithsonian Institution: Global Volcanism Program.
  10. „Quezaltepeque“. Smithsonian Institution: Global Volcanism Program.
  11. „Cuilapa-Barbarena“. Smithsonian Institution: Global Volcanism Program.
  12. „Moyuta“. Smithsonian Institution: Global Volcanism Program.
  13. „Volcán Pacaya“. Smithsonian Institution: Global Volcanism Program.
  14. „Volcán Santa María“. Smithsonian Institution: Global Volcanism Program.
  15. „Volcán Atitlán“. Smithsonian Institution: Global Volcanism Program.
  16. 16,0 16,1 „Volcanes de Guatemala“. INSIVUMEH.
  17. Bohnenberger, Otto H. „Los focos eruptivos cuaternarios de Guatemala“. Guatemala: INSIVUMEH. Посетено на 24 февруари 2022.
  18. „Cerro Santiago“. Smithsonian Institution: Global Volcanism Program.
  19. „Volcán Tolimán: Synonyms and Subfeatures“. Smithsonian Institution: Global Volcanism Program.
  20. „Volcán Suchitán“. Smithsonian Institution: Global Volcanism Program.
  21. „Volcán Tacaná“. Smithsonian Institution: Global Volcanism Program.
  22. „Volcán Tahual“. Smithsonian Institution: Global Volcanism Program.
  23. „Volcán Tajumulco“. Smithsonian Institution: Global Volcanism Program.
  24. „Volcán Tecuamburro“. Smithsonian Institution: Global Volcanism Program.
  25. „Volcán Tolimán“. Smithsonian Institution: Global Volcanism Program.
  26. „Volcán de Flores“. Smithsonian Institution: Global Volcanism Program.
  27. „Volcán de Fuego“. Smithsonian Institution: Global Volcanism Program.
  28. „Volcán Jumaytepeque“. Smithsonian Institution: Global Volcanism Program.
  29. „Chiquimula Volcanic Field“. Smithsonian Institution: Global Volcanism Program.
  30. „Volcán Chingo“. Smithsonian Institution: Global Volcanism Program.

Книги[уреди | уреди извор]