Список на болници во Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на болници во Македонија.

Јавно здравство[уреди | уреди извор]

Општи болници[уреди | уреди извор]

 • Градска Општа болница „8 Септември“ - Скопје
 • Општа болница – Велес
 • Општа болница – Гевгелија
 • Општа болница - Гостивар
 • Општа болница – Дебар
 • Општа болница – Кавадарци
 • Општа болница – Кичево
 • Општа болница – Кочани
 • Општа болница – Куманово
 • Општа болница – Охрид
 • Општа болница – Прилеп
 • Општа болница – Струмица
 • Општа болница - Струга

Клинички болници[уреди | уреди извор]

 • ЈЗУ Клиничка болница – Тетово
 • ЈЗУ Клиничка болница - Штип
 • ЈЗУ Клиничка болница „Д-Р Трифун Пановски“ – Битола

Специјални болници[уреди | уреди извор]

 • СБ за белодробни заболувања и туберкулоза „Јасеново“ - Велес
 • СБ за белодробни заболувања и туберкулоза „Лешок“ – с. Лешок
 • СБ за превенција, лекување и рехабилитација на респираторни заболувања - Отешево
 • СБ за превенција, лекување и рехабилитација на кардиоваскуларни заболувања – Охрид
 • СБ за ортопедија и трауматологија „Св. Еразмо“ – Охрид
 • СБ за геријатриска и палијативна медоцина „13 Ноември” - Скопје
 • СБ по гинекологија и акушерство „Мајка Тереза“ - Скопје
 • Психијатриска болница – Негорци, Гевгелија
 • Психијатриска болница – Демир Хисар
 • Психијатриска болница – Скопје

Приватно здравство[уреди | уреди извор]

Општи болници[уреди | уреди извор]

 • ПЗУ во мешовита сопственост Општа болница Рe-МЕДИКА - Скопје

Клинички болници[уреди | уреди извор]

 • ПЗУ Клиничка болница „Жан Митрев“ - Скопје

Специјални болници[уреди | уреди извор]

 • ПЗУ СБ по гинекологија и акушерство „Плодност“ - Битола

Надворешни врски[уреди | уреди извор]