Список на битки на Отоманското Царство

Од Википедија — слободната енциклопедија

Главните битки во историјата на Отоманското Царство се прикажани подолу. Периодот на постоење на царството е повеќе од шест векови, а најголемото територијално проширување царството го доживеало во втората половина на 16 век. Во тоа време таа се протегала од Средна Европа до Персискиот Залив и Касписко Море до Северна Африка. Бројот на битките кои ги водело царството е многу голем. Овде се само главните битки. Меѓу нив се битки кои биле водени во XX век (Италијанско-турска војна, Балкански војни и Прва светска војна), како и опсадите (Истанбул, Каиро, Белград, Багдад, Будим и други).

Список на битки[уреди | уреди извор]

Европа Азија Африка Море

( Легенда за местото на битката)


Година Име Противник
1302 Бафеј Византија
1329 Мелтепе (Пелеканон) Византија
1355 Ихтиман Второ Бугарско Царство
1364[1] Џирмен (Марица) Србија,
1385 Савра Србија
1388 Билеча Босна
1389 Косовска битка Србија, Босна, Косово
1395 Ровине Влашка (Јужна Романија)
1396 Ниџболу (Никополис) Крстоносни војни [2] (Унгарија, Франција, Малтешки ред, Венеција)
1402 Ангора Тимуридско Царство
1444 Варна Борци (Унгарија, Полска и многу други)
1448 2.Косово Унгарија, Влашка
1457 Албулена (Ујебарда) Албанија
1473 Отлукбели Акојунлуски Туркмени
1475 Рачова (Васлуј) Молдавија (Северна Романија)
1476 Акдере (Валеја Алба) Молдавија
1479 Екмек Отлак (Кампул Паиниј) Унгарија, Србија
1493 Крбавско Поле Хрватска, Унгарија
1499 Пилос Венецијанска република
1500 Модон Венецијанска република
1514 Чалдиран Сефевидско Царство
1516 Марџ Дабик Египет
1516 Јунис Кан Египет
1517 Риданија Египет
1526 Мохачка битка Унгарија, Свето Римско Царство, Папска Држава, Полска
1529 Битка на Форментера Свето Римско Царство
1538 Превеза Света Лига (Свето Римско Царство, Венеција, Џенова, Малтешки ред, Папска Држава)
1541 Алжирска инвазија Свето Римско Царство
1545 Сохоиста Грузија
1552 Понца Џенова
1560 Џерба Свето Римско Царство, Џенова, Папска Држава, Малтешки ред
1571 Света Лига (Свето Римско Царство, Венеција, Џенова, Малтешки ред, Папска Држава)
1578 Чилдир Сефевиди
1583 Торчес[3] Сефевиди
1593 Сисак Свето Римско Царство, Хрватска
1596 Керестес Свето Римско Царство
1599 Накидурри Грузија
1620 Тутора Полско-литванска Државна Заедница, Молдавија
1621 Котин (1621) Полско-литванска Државна Заедница
1649 Фокеја Венеција
1654 Дарданели (1654) Венеција
1654 Дарданели (1655) Венеција
1654 Дарданели (1656) Венеција
1654 Дарданели (1657) Венеција
1664 Битка кај Сентготард Свето Римско Царство
1673 Хотин (1673) Полско-литванка унија
1683 Виена Свето Римско Царство, Полско-литванска Државна Заедница
1687 Мохачка битка Свето Римско Царство
1691 Сланкамен Свето Римско Царство
1695 Инусенските острови Венеција
1696 Андрос Venice
1697 Зента Свето Римско Царство
1711 Прут Руска имеприја
1716 Петроварадин Свето Римско Царство
1717 Матапан Венеција, Португалија, Малтешки ред,
1739 Грочка Свето Римско Царство
1739 Stavuchany Руска имеприја
1770 Чешме Руска имеприја
1770 Ларга Руска имеприја
1770 Кагул Руска имеприја
1789 Фокшан Свето Римско Царство, Руска Имеприја
1789 Римник Свето Римско Царство, Руска Имеприја
1798 Пирамиди Франција
1799 Абукир Франција
1807 Арпакај Руска Империја
1807 Атос Руска Империја
1812 Ал Сафра Прва саудиска држава
1813 Јудах Прва саудиска држава
1815 Чегар Србија
1821 Аламана Грција
1821 Драгашани Грција
1822 Дервенакија Грција
1827 Каматеро Грција
1827 Наварино Руска Империја, Обединето Кралство, Франција
1829 Кулевича Руска Империја
1830 Алжир Франција
1839 Конја Мехмет Али
1839 Низип Египет
1853 Олтеница Руска Империја
1853 Синоп Руска Империја
1854 Курекдере Руска Империја
1855 Еупаторија Руска Империја
1877 Кизил Тепе Руска Империја
1877 Плевен Руска Империја, Романија, Бугарија
1877 Шипка Руска Империја, Бугарија
1877 Ташкесен Руска Империја
1898 Грчко-турска војна грција

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Some sources show the date as 1371. But according to Turkish chronicles the date is 1364
  2. In most Ottoman European battles troops from many countries fought against Ottomans. Here, only the major opponents are listed.
  3. The battle continued during the night, both sides using torches. Hence the name