Список на битки на Отоманската империја

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Главните битки во историјата на Отоманската империја се прикажани подолу. Периодот на постоење на империјата е повеќе од шест векови, а најголемото територијално проширување империјата го доживеала во втората половина на 16 век. Во тоа време таа се протегала од Централна Европа до Персискиот залив и Касписко Море до Северна Африка. Бројот на битките, кои империјата ги водела се многубројни. Овде се само главните битки. Меѓу нив се битки кои биле водени во 20 век (Италијанско-турска војна, Балкански војни и Прва светска војна), како и опсадите (Истанбул, Каиро, Белград, Багдад, Будим и други).

Османлиско ЦарствоСписок на битки[уреди | уреди извор]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Отоманска Империја.
Европа Азија Африка Море

( Легенда за местото на битката)


Година Име Противник
1302 Бафеј Византија
1329 Мелтепе (Пелеканон) Византија
1355 Ихтиман Второ Бугарско царство
1364[1] Џирмен (Марица) Србија,
1385 Савра Србија
1388 Билеча Босна
1389 Косовска битка Србија, Босна, Косово
1395 Ровине Влашка (Јужна Романија)
1396 Ниџболу (Никополис) Крстоносни војни [2] (Унгарија, Франција, Малтешки ред, Венеција)
1402 Ангора Тимуридско Царство
1444 Варна Борци (Унгарија, Полска и многу други)
1448 2.Косово Унгарија, Влашка
1457 Албулена (Ујебарда) Албанија
1473 Отлукбели Акојунлуски Туркмени
1475 Рачова (Васлуј) Молдавија (Северна Романија)
1476 Акдере (Валеја Алба) Молдавија
1479 Екмек Отлак (Кампул Паиниј) Унгарија, Србија
1493 Крбавско поле Хрватска, Унгарија
1499 Пилос Венецијанска република
1500 Модон Венецијанска република
1514 Чалдиран Сафавидска империја
1516 Марџ Дабик Египет
1516 Јунис Кан Египет
1517 Риданија Египет
1526 Мохачка битка Унгарија, Света Римска империја, Папска држава, Полска
1529 Битка на Форментера Света Римска империја
1538 Превеза Света Лига (Света Римска империја, Венеција, Џенова, Малтешки ред, Папска држава)
1541 Алжирска инвазија Света Римска империја
1545 Сохоиста Грузија
1552 Понца Џенова
1560 Џерба Света Римска империја, Џенова, Папска држава, Малтешки ред
1571 Света Лига (Света Римска империја, Венеција, Џенова, Малтешки ред, Папска држава)
1578 Чилдир Сафавиди
1583 Торчес[3] Сафавиди
1593 Сисак Света Римска империја, Хрватска
1596 Керестес Света Римска империја
1599 Накидурри Грузија
1620 Тутора Полско-литванска унија, Молдавија
1621 Котин (1621) Полско-литванска унија
1649 Фокеја Венеција
1654 Дарданели (1654) Венеција
1654 Дарданели (1655) Венеција
1654 Дарданели (1656) Венеција
1654 Дарданели (1657) Венеција
1664 Битка кај Сентготард Света Римска империја
1673 Хотин (1673) Полско-литванка унија
1683 Виена Света Римска империја, Полско-литванка унија
1687 Мохачка битка Света Римска империја
1691 Сланкамен Света Римска империја
1695 Инусенските острови Венеција
1696 Андрос Venice
1697 Зента Света Римска империја
1711 Прут Руска имеприја
1716 Петроварадин Света Римска империја
1717 Матапан Венеција, Португалија, Малтешки ред,
1739 Грочка Света Римска империја
1739 Stavuchany Руска имеприја
1770 Чешме Руска имеприја
1770 Ларга Руска имеприја
1770 Кагул Руска имеприја
1789 Фокшан Света Римска империја, Руска имеприја
1789 Римник Света Римска империја, Руска имеприја
1798 Пирамиди Франција
1799 Абукир Франција
1807 Арпакај Руска империја
1807 Атос Руска империја
1812 Ал Сафра Прва саудиска држава
1813 Јудах Прва саудиска држава
1815 Чегар Србија
1821 Аламана Грција
1821 Драгашани Грција
1822 Дервенакија Грција
1827 Каматеро Грција
1827 Наварино Руска империја, Обединето Кралство, Франција
1829 Кулевича Руска империја
1830 Алжир Франција
1839 Конја Мехмет Али
1839 Низип Египет
1853 Олтеница Руска империја
1853 Синоп Руска империја
1854 Курекдере Руска империја
1855 Еупаторија Руска империја
1877 Кизил Тепе Руска империја
1877 Плевен Руска империја, Романија, Бугарија
1877 Шипка Руска империја, Бугарија
1877 Ташкесен Руска империја
1898 Грчко-турска војна грција

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Some sources show the date as 1371. But according to Turkish chronicles the date is 1364
  2. In most Ottoman European battles troops from many countries fought against Ottomans. Here, only the major opponents are listed.
  3. The battle continued during the night, both sides using torches. Hence the name