Прејди на содржината

Список на африкански митолошки фигури

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на африкански духови и / или божества во традиционалните африкански религии. Овој список исто така опфаќа и духови и / или божества во афроамериканските религии - кои претежно потекнуваат од традиционалните африкански религии.

Акан[уреди | уреди извор]

Ашанти[уреди | уреди извор]

Бамбара[уреди | уреди извор]

 • Чивара

Дахомеј[уреди | уреди извор]

Ефик[уреди | уреди извор]

 • Абаси
 • Атаи

Игбо[уреди | уреди извор]

 • Аха Нјоку
 • Ала
 • Амадиоха
 • Агву
 • Ајанјану
 • Еквенсу
 • Икенга
 • Нмуо Ммири или Нне Ммири: Божица на водата
 • Огбунабали

Лугбарска[уреди | уреди извор]

Лунда[уреди | уреди извор]

 • Зомби

Лотуко[уреди | уреди извор]

 • Ајок

Гикују[уреди | уреди извор]

 • Нгаи

Пигмејци[уреди | уреди извор]

 • Аребати
 • Хонвум

Савар[уреди | уреди извор]

 • Јенгу

Серер[уреди | уреди извор]

 • Роог
 • Коокс
 • Копе Тијати Как
 • Кокх Кокс
 • Такхар

Шона[уреди | уреди извор]

 • Мвари
 • Нјаденга
 • Нјами Нјами

Тумбука[уреди | уреди извор]

Јоруба[уреди | уреди извор]

 • Аганџу
 • Бабалу Аје
 • Ешу
 • Елегуа
 • Нана
 • Оба
 • Обатала
 • Огун
 • Око
 • Олокун
 • Осанин
 • Ошун
 • Ошоси
 • Ори
 • Орунмила
 • Оја
 • Шанго
 • Јемоја
 • Осун

Поврзано[уреди | уреди извор]

 • Алуси
 • Лоа
 • Нкиси
 • Ориша
 • Западноафриканска митологија
 • Винти
 • Занбето

Наводи[уреди | уреди извор]