Список на астероиди/101–200

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Оваа страница не треба да се гледа непосредно; се гледа од главниот Список на астероиди.
Име Привр.
ознака
Датум на
откривање
Место на
откривање
Откривач(и)
101 Хелена 15 август 1868 Ен Арбор Џејмс Крег Вотсон
102 Миријам 22 август 1868 Клинтон Кристијан Хајнрих Фридрих Питерс
103 Хера 7 септември 1868 Ен Арбор Џејмс Крег Вотсон
104 Климена 13 септември 1868 Ен Арбор Џејмс Крег Вотсон
105 Артемида 16 септември 1868 Ен Арбор Џејмс Крег Вотсон
106 Диона 10 октомври 1868 Ен АРбор Џејмс Крег Вотсон
107 Камила 17 ноември 1868 Мадрас Норман Роберт Погсон
108 Хекуба 2 април 1869 Диселдорф Карл Теодор Роберт Лутер
109 Фелиситас 9 октомври 1869 Клинтон Кристијан Хајнрих Фридрих Питерс
110 Лидија 19 април 1870 Марсеј Алфонс Луј Никола Борели
111 Ате 14 август 1870 Клинтон Кристијан Хајнрих Фридрих Питерс
112 Ифигенија 19 септември 1870 Клинтон Кристијан Хајнрих Фридрих Питерс
113 Амалтеа 12 март 1871 Диселдорф Карл Теодор Роберт Лутер
114 Касандра 23 јули 1871 Клинтон Кристијан Хајнрих Фридрих Питерс
115 Тира 6 август 1871 Ен Арбор Џејмс Крег Вотсон
116 Сирона 8 септември 1871 Клинтон Кристијан Хајнрих Фридрих Питерс
117 Ломија 12 септември 1871 Марсеј Алфонс Луј Никола Борели
118 Пеито 15 март 1872 Диселдорф Карл Теодор Роберт Лутер
119 Алтеа 3 април 1872 Ен Арбор Џејмс Крег Вотсон
120 Лакеза 10 април 1872 Марсеј Алфонс Луј Никола Борели
121 Хермиона 12 мај 1872 Ен Арбор Џејмс Крег Вотсон
122 Герда 31 јули 1872 Клинтон Кристијан Хајнрих Фридрих Питерс
123 Брунхилд 31 јули 1872 Клинтон Кристијан Хајнрих Фридрих Питерс
124 Алкеста 23 август 1872 Клинтон Кристијан Хајнрих Фридрих Питер
125 Либератрис 11 септември 1872 Париз Проспер-Матју Анри
126 Велелда 5 ноември 1872 Париз Пол--Пјер Анри
127 Јована 5 ноември 1872 Париз Проспер-Матју Анри
128 Немезис 25 ноември 1872 Ен Арбор Џејмс Крег Вотсон
129 Антигона 5 февруари 1873 Клинтон Кристијан Хајнрих Фридрих Питерс
130 Електра 17 февруари 1873 Клинтон Кристијан Хајнрих Фридрих Питерс
131 Вала 24 мај 1873 Клинтон Кристијан Хајнрих Фридрих Питерс
132 Етра 13 јуни 1873 Ен Арбор Џејмс Крег Вотсон
133 Сирена 16 август 1873 Ен Арбор Џејмс Крег Вотсон
134 Софросина 27 септември 1873 Диселдорф Карл Теодор Роберт Лутер
135 Херта 18 февруари 1874 Клинтон Кристијан Хајнрих Фридрих питерс
136 Австрија 18 март 1874 Пула Јохан Пализа
137 Мелибоа 21 април 1874 Пула Јохан Пализа
138 Толоса 19 мај 1874 Тулуза Анри Жозеф Анастасе Перотин
139 Јуева 10 октомври 1874 Пекинг Џејмс Крег Вотсон
140 Сива 13 октомври 1874 Пула Јохан Пализа
141 Лумен 13 јануари 1875 Париз Пол-Пјер Анри
142 Полана 28 јануари 1875 Пула Јохан Пализа
143 Адрија 23 февруари 1875 Пула Јохан Пализа
144 Вибилија 3 јуни 1875 Клитон Кристијан Хајнрих Фридрих Питерс
145 Адеона 3 јуни 1875 Клинтон Кристијан Хајнрих Фридрих Питерс
146 Луцина 8 јуни 1875 Марсеј Алфонс Луј Никола Борели
147 Протогенеја 10 јули 1875 Виена Леполд Шулхоф
148 Галија 7 август 1875 Париз Проспер-Матју Анри
149 Медуза 21 септември 1875 Тулуза Анри Жозеф Анастасе Перотин
150 Нува 18 октомври 1875 Ен Арбор Џејмс Крег Вотсон
151 Абундантија 1 ноември 1875 Пула Јохан Пализа
152 Атала 2 ноември 1875 Париз Пол-Пјер Анри
153 Хилда 2 ноември 1875 Пула Јохан Пализа
154 Берта 4 ноември 1875 Париз Проспер-Матју Анри
155 Сцила 8 ноември 1875 Пула Јохан Пализа
156 Хантипа 22 ноември 1875 Пула Јохан Пализа
157 Дејанира 1 декември 1875 Марсеј Алфонс Луј Никола Борели
158 Коронис 4 јануари 1876 Берлин Виктор Кноре
159 Емилија 26 јануари 1876 Paris Пол-Пјер Анри
160 Уна 20 февруари 1876 Клинтон Кристијан Хајнрих Фридрих питерс
161 Атор 19 април 1876 Ен Арбор Џејмс Крег Вотсон
162 Лаврентија 21 април 1876 Париз Проспер-Матју Анри
163 Еригон 26 април 1876 Тулуза Анри Жозеф Анастасе Перотин
164 Ева 12 јули 1876 Париз Пол-Пјер Анри
165 Лорелеј 9 август 1876 Клинтон Кристијан Хајнрих Фридрих Питерс
166 Родоп 15 август 1876 Клинтон Кристијан Хајнрих Фридрих Питерс
167 Урда 28 август 1876 Клинтон Кристијан Хајнрих Фридрих Питерс
168 Сибила 28 септември 1876 Ен Арбор Џејмс Крег Вотсон
169 Zelia 28 септември 1876 Париз Проспер-Матју Анри
170 Марија 10 јануари 1877 Тулуза Анри Жозеф Анастасе Перотин
171 Офелија 13 јануари 1877 Марсеј Алфонс Луј Никла Борели
172 Бавцис 5 февруари 1877 Марсеј Алфонс Борели
173 Ино 1 август 1877 Марсеј Алфонс Борели
174 Федра 2 септември 1877 Ен Арбор Џејмс Крег Вотсон
175 Андромаха 1 октомври 1877 Е Арбор Џејмс Крегх Вотсон
176 Идуна 14 октомври 1877 Клинтон Кристијан Хајнрих Фридрих Питерс
177 Ирма 5 ноември 1877 Париз Пол-Пјер Анри
178 Белизана 6 ноември 1877 Пула Јохан Пализа
179 Клитемнестра 11 ноември 1877 Ен Арбор Џејмс Крег Вотсон
180 Гарумна 29 јануари 1878 Тулуза Анри Жозеф Анастасе Перотин
181 Евхарис 2 февруари 1878 Марсе Пабло Котено
182 Елза 7 февруари 1878 Пула Јохан Пализа
183 Истрија 8 февруари 1878 Пула Јохан Пализа
184 Дејопеја 28 февруари 1878 Пула Јохан Пализа
185 Евнике 1 март 1878 Клинтон Кристијан Хајнрих Фридрих Питерс
186 Целута 6 април 1878 Париз Проспер-Матју Анри
187 Ламберта 11 април 1878 Марсеј Жероме Еуген Коџиа
188 Менип 18 јуни 1878 Клинтон Кристијан Хајнрих Фридрих Питерс
189 Фтија 9 септември 1878 Клинтон Кристијан Хајнрих Фридрих Питерс
190 Исмена 22 септември 1878 Клинтон Кристијан Хајнрих Фридрих Питерс
191 Колга 30 септември 1878 Клинтон Кристијан Хајнрих Фридрих Питерс
192 Наусика 17 февруари 1879 Пула Јохан Пализа
193 Амброзија 28 февруари 1879 Марсеј Жероме Еуген Коџиа
194 Прокне 21 март 1879 Клинтон Кристијан Хајнрих Фридрих Питерс
195 Евриклеја 19 април 1879 Пула Јохан Пализа
196 Филомела 14 мај 1879 Клинтон Кристијан Хајнрих Фридрих Питерс
197 Арета 21 мај 1879 Пула Јохан Пализа
198 Ампела 13 јуни 1879 Марсеј Алфонс Луј Никола Борели
199 Библис 9 јули 1879 Клинтон Кристијан Хајнрих Фридрих Питерс
200 Динамена 27 јули 1879 Клинтон Кристијан Хајнрих Фридрих Питерс
... Претходна · Список на астероиди · Следна ...