Список на археолошки наоѓалишта во Поречко

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Наоди од локалитетот Девини Кули во Девич
Наоди од локалитетот Градиште (Градец) во Здуње

Ова е список на археолошките локалитети во Поречко,[1] односно на локалитетите кои се наоѓаат на територијата на Општина Македонски Брод. Можно е списокот да е нецелосен.

Име Населено место Општина Тип Период
Варница Белица Македонски Брод некропола доцноантичко време
Кале Белица Македонски Брод градиште доцноантичко време
Миткороен Белица Македонски Брод населба доцноантичко време
Ридот Белица Македонски Брод населба хеленистичко и римско време
Столоватец Белица Македонски Брод градиште доцноримско време
Глибовец Белица Македонски Брод кастел доцноантичко време
Аништа Белица Македонски Брод некропола среден век
Влак Белица Македонски Брод некропола среден век
Селиште Близанско Македонски Брод населба среден век
Црква Близанско Македонски Брод црква среден век
Најдови Ниви Близанско Македонски Брод некропола среден век
На Тумба Близанско Македонски Брод некропола доцноантичко време
Биба Брезница Македонски Брод некропола среден век
Чука Брезница Македонски Брод градиште среден век
Грамада Македонски Брод Македонски Брод населба и некропола доцноантичко време
Кале Македонски Брод Македонски Брод градиште доцноантичко време
Кула Македонски Брод Македонски Брод населба и кастел среден век
Рајчица Македонски Брод Македонски Брод базилика и некропола старохристијанко време и ран среден век
Црква Долни Манастирец Македонски Брод населба и некропола доцноантичко време
Девини Кули Девич Македонски Брод градиште доцноантичко време и среден век
Дрење Девич Македонски Брод населба римско време
Пешна Девич Македонски Брод гробница доцноантичко време
Рамниште Драгов Дол Македонски Брод населба доцноантичко време
Голема Пеш Здуње Македонски Брод населба палеолит
Бошевци Здуње Македонски Брод црква и некропола среден век
Градиште Здуње Македонски Брод населба доцноантичко време
Подградец Здуње Македонски Брод населба доцноантичко време и ран среден век
Св. Недела Здуње Македонски Брод црква и некропола среден век
Оча Здуње Македонски Брод некропола доцноантичко време
Црквиште Здуње Македонски Брод црква среден век
Цуцул Здуње Македонски Брод населба рисмко време и среден век
Куклојца Здуње Македонски Брод населба доцноантичко време и среден век
Потпетрушка Здуње Македонски Брод светилиште ран среден век
Засечишта Здуње Македонски Брод населба среден век
Старо Село Здуње Македонски Брод населба и некропола среден век
Ограда Зркле Македонски Брод населба доцноантичко време
Грамадиште Ковче Македонски Брод населба и некропола римско време
Долно Падиште Косово Македонски Брод некропола доцноантичко време
Во Селото Крапа Македонски Брод некропола римско време
Гладница Латово Македонски Брод населба доцноантичко време
Латински Гробишта Латово Македонски Брод некропола доцноантичко време
Тумба Могилец Македонски Брод населба среден век
Во Селото Модриште Македонски Брод населба и некропола доцноантичко време
Кале Модриште Македонски Брод градиште доцноантичко време
Падиште Модриште Македонски Брод населба доцноантичко време
Св. Богородица Модриште Македонски Брод црква среден век
Мал Рид Ореовец Македонски Брод црква и некропола среден век
Во Селото Самоков Македонски Брод населба и некропола доцноантичко време
Кале Самоков Македонски Брод градиште доцноантичко време
Кале Слатина Македонски Брод градиште доцноантичко време
Под Градиште Слатина Македонски Брод некропола доцноантичко време
Брчка Тажево Македонски Брод населба и некропола римско време
Градиште Тажево Македонски Брод градиште среден век
Селиште Тажево Македонски Брод населба и црква среден век
Старо Село Томино Село Македонски Брод некропола доцноантичко време
Чука Требовле Македонски Брод градиште среден век
Манастириште Требовле Македонски Брод црква среден век
Брест Црешнево Македонски Брод населба и некропола римско време
Камен Дол Црешнево Македонски Брод населба и некропола доцноантичко време
Минојца Црешнево Македонски Брод некропола римско време

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Коцо, Димче (1996). Археолошка карта на Република Македонија. II. Скопје: Македонска академиjа на науките и уметностите. ISBN 9989649286.