Список на археолошки наоѓалишта во Дебарско

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на археолошките наоѓалишта во Дебарско[1] . Можно е списокот да е нецелосен.

име населено место општина тип период
Варварица Бајрамовци Оп. Центар Жупа црква среден век
Црков Бајрамовци Оп. Центар Жупа црква и некропола среден век
Црква Баланци Оп. Центар Жупа некропола среден век
Арбановци Баниште Оп. Дебар некропола среден век
Краста Баниште Оп. Дебар црква и некропола среден век
Ров Баниште Оп. Дебар некропола среден век
Влаи Брештани Оп. Центар Жупа населба и некропола среден век
Долно Поличе Брештани Оп. Центар Жупа населба доцна антика
Машатлак Брештани Оп. Центар Жупа некропола среден век
Поличе Брештани Оп. Центар Жупа црква и некропола среден век
Стара Куќа Броштица Оп. Центар Жупа населба среден век
Црквиште Броштица Оп. Центар Жупа црква и некропола среден век
Вапавска Краста Голем Папрадник Оп. Центар Жупа населба доцна антика
Вапчица Голем Папрадник Оп. Центар Жупа некропола среден век
Св. Петка Голем Папрадник Оп. Центар Жупа црква среден век
Црквичка Голем Папрадник Оп. Центар Жупа црква среден век
На Црков Горенци Оп. Центар Жупа населба и некропола хеленистичко време
На Црков Горно Косоврасти Оп. Дебар некропола среден век
Кале Горно Косоврасти Оп. Дебар утврдување доцна антика
Горно Удово Дебар Оп. Дебар населба железно време и среден век
Куќата на Каплан Арифи Дебар Оп. Дебар осамен наод римско време
Куќата на Мухамед Карпузи Дебар Оп. Дебар депо на монети среден век
Ски Дебар Оп. Дебар населба и некропола римско време
Стојаница Дебар Оп. Дебар црква и некропола среден век
Сува Чешма Дебар Оп. Дебар некропола среден век
Новост Дебар Оп. Дебар црква и некропола среден век
Елица Долно Косоврасти Оп. Дебар црква и некропола среден век
Заградишта Долно Косоврасти Оп. Дебар тврдина среден век
Стар Пат Долно Косоврасти Оп. Дебар пат среден век
Горни Крст Елевци Оп. Центар Жупа населба среден век
Рајки Евлер Елевци Оп. Центар Жупа населба среден век
Манастир Житинени Оп. Центар Жупа населба, црква и некропола среден век
Црков Житинени Оп. Центар Жупа некропола среден век
Чифлик Житинени Оп. Центар Жупа населба доцна антика и среден век
Аџи Чорме Мемети Коџаџик Оп. Центар Жупа тумул железно време
Ѓурумлук Коџаџик Оп. Центар Жупа некропола среден век
Кале Коџаџик Оп. Центар Жупа населба хеленистичко, римско време и среден век
Келица Коџаџик Оп. Центар Жупа населба среден век
Петко Коџаџик Оп. Центар Жупа населба среден век
Алакати Кривци Оп. Дебар некропола среден век
Ограѓе Кривци Оп. Дебар некропола и црква римско време и среден век
Опре Кривци Оп. Дебар некропола среден век
Баја Дол Мал Папрадник Оп. Центар Жупа гроб римско време
Бутина Мал Папрадник Оп. Центар Жупа црква и некропола среден век
Јамбол Мал Папрадник Оп. Центар Жупа црква доцен среден век
Калуѓерица Мал Папрадник Оп. Центар Жупа црква и некропола среден век
Купчеи Дрва Мал Папрадник Оп. Центар Жупа црква и некропола среден век
Рамниште Мал Папрадник Оп. Центар Жупа некропола среден век
Цутина Мал Папрадник Оп. Центар Жупа населба и некропола среден век
Богородица Могорче Оп. Дебар црква среден век
Вранска Краста Могорче Оп. Дебар утврдување античко време
Кошари Могорче Оп. Дебар некропола римско време
Николица Могорче Оп. Дебар населба и некропола среден век
Крст Осој Оп. Дебар црква и некропола среден век
Гробој Отишани Оп. Дебар некропола среден век
Црквиште Отишани Оп. Дебар црква и некропола среден век
Бушаец Пареши Оп. Центар Жупа некропола среден век
Парешко Поле Пареши Оп. Центар Жупа населба среден век
Долни Раброец Рајчица Оп. Дебар црква и некропола среден век
Мерсуид Селокуќи Оп. Дебар некропола среден век
Мојсева Црква Селокуќи Оп. Дебар црква и некропола среден век
Музлагица Селокуќи Оп. Дебар населба неолит
Стара Црква Селокуќи Оп. Дебар некропола доцна антика
Шулон Селокуќи Оп. Дебар некропола среден век
Таранеш Селокуќи Оп. Дебар некропола среден век
Троја Спас Оп. Дебар некропола доцна антика
Равен Хаме Оп. Дебар некропола среден век
Црква Хаме Оп.Дебар некропола среден век
Извор Џепиште Оп. Дебар некропола римско време
Манастирец Џепиште Оп. Дебар црква среден век
Параспур Џепиште Оп. Дебар населба римско време

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Коцо, Димче (1996). Археолошка карта на Република Македонија. II. Скопје: Македонска академиjа на науките и уметностите. ISBN 9989649286.