Список на археолошки наоѓалишта во Валандовско

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Поглед на Исар Кале
Наоѓалиштето Исар во Марвинци

Ова е список на археолошки наоѓалишта во Валандовско[1] . Можно е списокот да е нецелосен.

Име Населено место Општина Тип Период
Кале Бајрамбос Валандово населба среден век
Воденици Баракли Валандово населба старомакедонско и римско време
Атабасти Башибос Валандово населба и некропола римско време
Чукарски Пирој Брајковци Валандово населба старомакедонско и римско време
Манастир Брајковци Валандово базилика старохристијанско време
Зелениште Валандово Валандово некропола рана антика
Исар Кале Валандово Валандово градиште доцна антика и среден век
Манастириште Валандово Валандово некропола доцна антика
Стакина Чешма Валандово Валандово населба римско време
Градиште Градец Валандово градиште доцноантичко време
Глос Грчиште Валандово населба и некропола железно време
Дедели Дедели Валандово некропола железно време
Пирин Чешма Дедели Валандово топилница римско време
Чешме Јани Дедели Валандово населба риско и доцноантичко време
Казандолска Река Казандол Валандово населба римско време
Мандара Чешма Казандол Валандово населба среден век
Кале Кочули Валандово населба среден век
Исар Марвинци Валандово населба и некропола од рана антика до среден век
Сред Село Марвинци Валандово некропола старомакедонско време
Ќурќиевица Марвинци Валандово некропола железно време
Црква Марвинци Валандово осамен наод римско време
Карталово Седело Пирава Валандово населба старомакедонско и римско време
Крстот Пирава Валандово некропола доцна антика
Турски Гробишта Пирава Валандово светилиште римско време
Чарго Пирава Валандово населба римско време
Ковачилница Раброво Валандово рудник среден век
Бела Чешма Собри Валандово некропола железно време
Гробишта Собри Валандово некропола железно време
Голема Црква Собри Валандово црква и некропола среден век

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Коцо, Димче (1996). Археолошка карта на Република Македонија. II. Скопје: Македонска академиjа на науките и уметностите. ISBN 9989649286.