Список на активни воени судири

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Активни воени конфликти (октомври 2012)
  поголеми војни, 1,000+ смртни случаи годишно
  помали конфликти, помалку од 1000 смртни случаи годишно

Ова е список на активни воени судири во светот. Списокот е поделен на два дела, поголеми конфликти со над 1000 жртви годишно и помали конфликти со помалку од 1000 жртви годишно. Списокот не ги опфаќа завршените конфликти.

Поголеми конфликти[уреди | уреди извор]

почеток на конфликтот конфликт континент локација жртви жртви во 2012 жртви во 2013
1978 Конфликт во Авганистан (1978–денес) Азија  Авганистан &0000000001845600.000000 1,405,111-2,084,468[1][2][3][4][5] &0000000000008398.000000 8,398+[6][7]
1991 Сомалиска граѓанска војна Африка  Сомалија
 Сомалиленд
&0000000000500000.000000 500,000+[8][9] &0000000000002620.000000 2,620[10]
1992 Конфликт во Јемен со Ал Каеда Азија  Јемен &0000000000003800.000000 3,799[11] &0000000000002320.000000 2,321[12]
2004 Војна во северозападен Пакистан Азија  Пакистан &0000000000050000.000000 48,123[13] &0000000000006211.000000 6,211[13] 3,323[13]
2006 Нарковојна во Мексико Северна Америка  Мексико &0000000000106000.000000 106,800+[14][15] &0000000000018161.000000 18,161+ (до ноември)[16] 6,800+[17]
2009 Судански номадски конфликт Африка  Јужен Судан
 Судан
&0000000000007441.000000 7,441[18][19][20] &0000000000003200.000000 3,200[18][19] 869+
2011 Сириска граѓанска војна Азија  Сирија &0000000000100000.000000 93,000-120,000[21] &0000000000041822.000000 41,900[22] &0000000000022152.000000 22,152[22]
2011 Внатрешен судански конликт (2011–денес) Африка  Јужен Судан
 Судан
&0000000000002300.000000 2,367[23] &0000000000001119.000000 1,119[23]
2011 Поствоен конфликт во Ирак Азија  Ирак &0000000000008136.000000 8,136+[24] &0000000000004573.000000 4,573 (цивили)[24] &0000000000003163.000000 3,163 (цивили)[25]

Помали конфликти[уреди | уреди извор]

почеток на конфликтот конфликт континент локација жртви жртви во 2012 жртви во 2013
1918 Курдски сепаратизам во Иран Азија  Иран &0000000000034000.000000 34,000+[26] &0000000000000008.000000 8 &0000000000000002.000000 2+[27]
1942 Комунистички бунт на Филипините Азија  Филипини &0000000000043388.000000 43,388+ &0000000000000083.000000 182[28] 25+[29]
1945 Поделба на Кореја Азија  Северна Кореја
 Јужна Кореја
&0000000004500000.000000 4,500,000+[30] &0000000000000002.0000002[31]
1947 Кашмирски конфликт Азија  Индија,  Пакистан &0000000000043293.000000 43,293–68,000[32][33] &0000000000000117.000000 117+[32] 22[32]
1948 Израелско-палестински конфликт Азија  Израел
 Палестински територии
&0000000000021500.000000 21,500[34] &0000000000000239.000000 239-256 11[35][36][37]
1948 Белуџиски конфликт Азија  Иран
 Пакистан
&0000000000016762.000000 16,765–17,065+[38][39][40] &0000000000000779.000000 779
1948 Внатрешен мјанмарски конфликт Азија  Бурма &0000000000210000.000000 210,000[41] 702[42] !-->
1953 Нигериски шеријатски конфликт Африка  Нигерија &0000000000015000.000000 15,000+[43][44][45] &0000000000000792.000000 792+[46] непознато
1963 Папуански конфликт Океанија  Индонезија &0000000000400000.000000 400,000[47][48][49] &0000000000000001.000000 1+ &0000000000000010.000000 13+[50][51][52]
1964 Бунт во северна Индија Азија  Индија &0000000000025000.000000 25,000[53] &0000000000000317.000000 317[54] &0000000000000051.000000 67[54]
1964 Колумбиски конфликт (1964–денес) Јужна Америка  Колумбија &0000000000220000.000000 220,000-600,000[55][56] непознато &Грешка во изразот: Неочекуван оператор /Грешка во изразот: Неочекуван оператор /Грешка во изразот: Неочекуван оператор /Грешка во изразот: Неочекуван оператор /Грешка во изразот: Неочекуван оператор /Грешка во изразот: Неочекуван оператор /Грешка во изразот: Неочекуван оператор /Грешка во изразот: Неочекуван оператор /Грешка во изразот: Неочекуван оператор /Грешка во изразот: Неочекуван оператор /Грешка во изразот: Неочекуван оператор /Грешка во изразот: Неочекуван оператор /Грешка во изразот: Неочекуван оператор /Грешка во изразот: Неочекуван оператор /Грешка во изразот: Неочекуван оператор /-1.000000
1967 Маоистички бунт во Индија Азија  Индија &0000000000013812.000000 13,812[57][58] &0000000000000367.000000 367[59] &0000000000000100.000000 132[59]
1969[60] Исламски бунт на Филипините[61] Азија  Филипини &0000000000120000.000000 120,000[62] 114[63]
1970 Западносахарски конфликт Африка  Мароко
 Алжир
 Мавританија
 Западна Сахара
&0000000000100000.000000 14,000–21,000 &0000000000000001.000000 1[64]
1980 Внатрешен перуански конфликт Јужна Америка  Перу &Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“.Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“ 70,000+ &0000000000000040.000000 40+ &0000000000000005.000000 5+ [65][66][67]
1982 Касамански конфликт Африка  Гамбија
 Сенегал
&0000000000005000.000000 5,000[68] &0000000000000008.000000 8+ &0000000000000005.000000 5+[69]
1984 Курдско-турски конфликт Азија  Турција &0000000000045000.000000 45,000–100,000[70][71][72][73] &0000000000000585.000000 585+[74] &0000000000000001.000000 1[75]
1987 Војна на Господовата армија на отпорот Африка  Уганда
 ДР Конго
 ЦАР
 Јужен Судан
&0000000000200000.000000 200,000 - 500,000[76] &0000000000000050.000000 50+ (цивили)[77] 25+ (цивили)[77]
1989 Конфликт во Синкјанг Азија  Кина &Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“.Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“ 2,000-3,000 &0000000000000021.000000 56[78][79]
1994 Конфликт во Кабинда Африка  Ангола &0000000000001000.000000 1,000 - 1,500[80]
2002 Бунт во Магреб (2002–денес) Африка  Алжир
 Мали
 Тунис
 Мавританија
 Нигер
&0000000000006000.000000 6,000[81] &0000000000000055.000000 55+[82]
2003 Дарфурска војна Африка  Судан &0000000000400000.000000 178,258-461,520[83] &0000000000000001.000000 &0000000000000008.000000
2004 Шиитски бунт во Јемен Азија  Јемен &0000000000025000.000000 25,000[84] &0000000000000600.000000600+[85]
2004 Конфликт во делатата на Нигер Африка  Нигерија &Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“.Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“ 4,000-10,000[86] &0000000000000005.000000 5[87] &0000000000000075.000000 75[88]
2004 Јужнотајландски бунт Азија  Тајланд &0000000000005469.000000 5,469+[89] &0000000000000535.000000 535[90] &0000000000000017.000000 17+[91]
2007 Сојузни демократски сили Африка  ДР Конго &0000000000000047.000000 47+ &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.000000 &0000000000000001.000000 1[92]
2009 Бунт во Северен Кавказ Азија  Русија &0000000000002198.000000 2,198+[93][94][95][96][97] &0000000000000574.000000 574+[98]
2009 Јужнојеменски бунт Азија  Јемен &0000000000001554.000000 1,554+[99][100]
2011 Бахреинско востание (2011–денес) Азија  Бахреин &0000000000000098.000000 98 &0000000000000005.000000 5+
2011 Синајски бунт Африка  Египет &0000000000000097.000000 97-105 &0000000000000063.000000 63–71 &0000000000000003.000000 63+[101][102][103][104]
2011 Прелевање на насилството од Сирија во Либан Азија  Либан &0000000000000128.000000 200 &0000000000000089.000000 89+ &0000000000000004.0000004[105]
2011 Бунт во Либија по граѓанската војна (2011–денес) Африка  Либија &0000000000001371.000000 1,371 - 1,397 98-99
2012 Бунт М23 Африка  ДР Конго &0000000000000391.000000 391+[106][107][108] &0000000000000391.000000 391+[106][107][108]
2013 Бунт во Египет по државниот удар од 2013 Африка  Египет &0000000000000917.000000 816-917+[109][110][111][112] - &0000000000000917.000000 816-917+
2013 Гвинејски судири во 2013 Африка  Гвинеја 95[113] - 95[113]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. http://books.google.co.nz/books?id=k86jifnA3oYC&pg=PA5&dq=osprey+russia+afghanistan&hl=en#v=onepage&q&f=false
 2. http://books.google.co.nz/books?id=Hz5NzJtg48kC&pg=PA115&dq=soviet+afghan+war+safronov&hl=en#v=onepage&q=soviet%20afghan%20war%20safronov&f=false
 3. http://www.nonel.pu.ru/erdferkel/khalidi.pdf
 4. http://www.csmonitor.com/2001/0920/p1s3-wosc.html
 5. http://costsofwar.org/sites/default/files/HMCHART_2.pdf
 6. Susan G. Chesser (6 декември 2012). „Afghanistan Casualties: Military Forces and Civilians“. U.S. Congressional Research Service. http://www.fas.org/sgp/crs/natsec/R41084.pdf. 
 7. iCasualties | Operation Enduring Freedom | Afghanistan
 8. „Twentieth Century Atlas - Death Tolls and Casualty Statistics for Wars, Dictatorships and Genocides“. Users.erols.com. http://users.erols.com/mwhite28/warstat3.htm. конс. 21 март 2011 г. 
 9. John Pike (5 ноември 2004). „Hundreds of thousands killed in years of war, says new president“. Globalsecurity.org. http://www.globalsecurity.org/military/library/news/2004/11/mil-041105-irin03.htm. конс. 21 март 2011 г. 
 10. http://www.ucdp.uu.se/gpdatabase/gpcountry.php?id=141&regionSelect=1-Northern_Africa#
 11. [1]
 12. [2]
 13. 13,0 13,1 13,2 South Asia Terrorism Portal Fatalities in Terrorist Violence in Pakistan 2003-2012, December, 2012
 14. Mexico's crime wave has left up to 25000 missing government documents show“, 26 ноември 2011 (конс. 1 декември 2012 г).
 15. http://www.aljazeera.com/news/americas/2013/03/201333042622382309.html
 16. El Presidente de las 83 mil ejecuciones“, 26 ноември 2012. (на Spanish)
 17. [3]
 18. 18,0 18,1 Accounts Emerge in South Sudan of 3,000 Deaths in Ethnic Violence“, 5 јануари 2012.
 19. 19,0 19,1 KIA says 211 army soldiers die in two-month fighting in Hpakant, Oct. 10, 2012.
 20. http://ecodiario.eleconomista.es/mercado-continuo/noticias/4071483/06/12/la-onu-habla-de-900-muertos-en-sudan-del-sur-a-primeros-de-ano.html
 21. „Syria death toll at least 93,000, says UN“. BBC. 13 јуни 2013. http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-22886730. конс. 14 јуни 2013 г. 
 22. 22,0 22,1 „Martyr Counts by Month“. Syrian Revolution Martyr Database. Syrian National Council. http://syrianshuhada.com/default.asp?lang=en&a=st&st=8. конс. 5 мај 2013 г. 
 23. 23,0 23,1 http://www.ucdp.uu.se/gpdatabase/gpcountry.php?id=145&regionSelect=1-Northern_Africa#
 24. 24,0 24,1 Iraqi Body Count
 25. Recent Events :: Iraq Body Count
 26. The Human Rights of Kurds in the Islamic Republic of Iran, Neil Hicks, April 2000.
 27. [4]
 28. [5]
 29. [6]
 30. Statistics Of North Korean Genocide And Mass Murder
 31. (Yonhap Feature) Defections arouse renewed tension along DMZ | YONHAP NEWS
 32. 32,0 32,1 32,2 Annual Fatalities in violence by terrorist
 33. Forces told to shoot anyone defying Kashmir curfew, Associated Press (archived from the original on 2010-09-17).
 34. Monty G. Marshall. Major Episodes of Political Violence 1946-2012. SystemicPeace.org. "Ethnic WAr with Arab Palestinians / PLO 1965-2013". Updated 12 June 2013 [7]
 35. BBC News - Shot Palestinian Mohammed Asfour dies in hospital
 36. Sherwood, Harriet. „Palestinian deaths raise concern over Israeli army use of live fire“, 28 јануари 2013.
 37. http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-22349239
 38. Twentieth Century Atlas - Death Tolls
 39. Balochistan Assessment - 2013
 40. [Europe Solidaire Sans Frontières] Balochistan: Pakistan’s internal war
 41. De re militari: muertos en Guerras, Dictaduras y Genocidios
 42. [8]
 43. Isaacs, Dan. „Analysis: Behind Nigeria's violence“, „BBC News“, 5 мај 2004.
 44. AFP: Curfew relaxed in Nigeria's violence-wracked city: army
 45. 'Hundreds dead' in Nigeria attack“, „BBC News“, 8 март 2010.
 46. 6 KILLED IN ATTACK IN NORTHERN NIGERIA (AP)
 47. Free West Papua
 48. Welcome to West Papua's War with Indonesia - Newsweek and The Daily Beast
 49. Autonomy isn’t independence - Le Monde diplomatique - English edition
 50. BBC News - Indonesian army helicopter 'shot at in Papua'
 51. http://pacific.scoop.co.nz/2013/05/papuans-mourn-50-years-of-indonesian-occupation/
 52. http://www.thedailystar.net/beta2/news/separatists-kill-3-in-indonesias-papua/
 53. „War Profile ­ Iraq/US“ (PDF). http://www.peri.umass.edu/fileadmin/pdf/dpe/modern_conflicts/death_tolls.pdf. конс. 21 март 2011 г. 
 54. 54,0 54,1 Fatalities in Terrorist Violence in India's Northeast ::South Asia Terrorism portal
 55. Report says 220,000 died in Colombia conflict“, 25 јули 2013.
 56. http://www.americasquarterly.org/content/colombia-farc-peace-talks-resume-havana
 57. India's Silent War - Al Jazeera Correspondent - Al Jazeera English
 58. cover
 59. 59,0 59,1 Fatalities in Left-wing Extremism - 2013
 60. This is disputed as some roots of the conflict originate back in the early 1900s
 61. Guide to the Philippines conflict BBC
 62. „The Mindanao Conflict in the Philippines: Roots, Costs, and Potential Peace Dividend“ (PDF). http://siteresources.worldbank.org/INTCPR/214578-1111996036679/20482477/WP24_Web.pdf. конс. 21 март 2011 г. 
 63. http://www.ucdp.uu.se/gpdatabase/gpcountry.php?id=127&regionSelect=11-Oceania#
 64. Annual report 2012 [9] "On 29 May, a demonstration organized in the town of Safi by the 20 February Movement was violently dispersed by the security forces. One protester, Kamel Ammari, died several days later from his injuries."
 65. Peru says slain rebels may be leaders of Shining Path rebel group“.
 66. Dube, Ryan. „Peruvian Soldier Killed by Shining Path Rebels in Coca-Growing Region“, 5 април 2013.
 67. Tegel, Simeon. „Shining Path sniper kills Peruvian policewoman“, 14 април 2012.
 68. Casamance: no peace after thirty years of war - GuinGuinBali.com
 69. Senegal Separatists Kidnap 12“, 6 мај 2013.
 70. „Turkish jets attack PKK militants“. http://www.presstv.com/detail.aspx?id=132402&sectionid=351020204. 
 71. Los Angeles Times TURKEY: Kurdish teenager convicted as terrorist for attending demonstration
 72. „Humanitarian Law Project v. U.S. Dept. of Justice“ (PDF). http://fl1.findlaw.com/news.findlaw.com/hdocs/docs/terrorism/hlpdoj120303opn.pdf. конс. 21 март 2011 г. 
 73. „Turkey, US, and the PKK“. Kurdishaspect.com. http://www.kurdishaspect.com/doc122107AD.html. конс. 21 март 2011 г. 
 74. PressTV - Turkey steps up military operations to detain key PKK leaders
 75. [10]
 76. Uganda (1987- 2010) | Project Ploughshares
 77. 77,0 77,1 LRA Crisis Tracker | Invisible Children + Resolve
 78. [11]
 79. [12]
 80. Angola-Cabinda (1994 - first combat deaths) Update: January 2007 - The Institute For Global Church Studies (IGCS) Forum
 81. Africa’s forgotten wars shame the media | Global Research
 82. [13]
 83. Degomme, Olivier & Guha-Sapir, Debarati (23 јануари 2010). „Patterns of mortality rates in Darfur conflict“. The Lancet. http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2809%2961967-X/abstract. конс. 3 јули 2013 г. 
 84. Regime and Periphery in Northern Yemen: The Huthi Phenomenon - Barak A. Salmoni, Bryce Loidolt, Madeleine Wells - Google Boeken
 85. UNHCR | Refworld | Yemen: Rising landmine death toll in Hajjah Governorate
 86. „Armed Conflicts Report - Nigeria“. Ploughshares.ca. архивирано од оригиналот на 10 октомври 2006. http://web.archive.org/web/20061010001137/http://www.ploughshares.ca/libraries/ACRText/ACR-Nigeria.html. конс. 21 март 2011 г. 
 87. Gambrell, John. „5 Indian sailors kidnapped off coast of Nigeria“. Yahoo!. http://news.yahoo.com/5-indian-sailors-kidnapped-off-coast-nigeria-101846025.html. 
 88. [14]
 89. http://www.thairath.co.th/content/edu/279740 (in Thai)
 90. South violence enters 9th year | Bangkok Post: opinion
 91. Thai insurgents attack army base, troops kill 16 | Reuters
 92. [15]
 93. North Caucasus saw over 230 Interior Ministry deaths in 2009 | Russia | RIA Novosti
 94. Кавказский Узел | В ходе вооруженного конфликта на Северном Кавказе в 2011 году погибли и были ранены 1378 человек
 95. Кавказский Узел | Нургалиев: с начала года на Северном Кавказе нейтрализовано более 700 боевиков
 96. Кавказский Узел | В ходе вооруженного конфликта на Северном Кавказе в 2011 году погибли и были ранены 1378 человек
 97. Hundreds of Terrorists Killed in Recent Months - Putin | Russia | RIA Novosti
 98. The North Caucasus: The Challenges of Integration (II), Islam, the Insurgency and Counter-Insurgency, October 19, 2012, crisisgroup.org.
 99. Is South Yemen Preparing to Declare Independence?“, „Time“, 8 јули 2011.
 100. The Muslim News
 101. [16]
 102. [17]
 103. [18]
 104. http://news.antiwar.com/2013/08/07/egypt-junta-60-terrorists-killed-in-sinai-offensive/
 105. 1 Dead, 3 Hurt as Members of Resistance Brigades, Nasserite Organization Clash in Sidon — Naharnet
 106. 106,0 106,1 Al menos 240 muertos en Congo tras combate entre Ejército y amotinados | RPP NOTICIAS
 107. 107,0 107,1 UN calls for end to DR Congo violence - Africa - Al Jazeera English
 108. 108,0 108,1 AFP: DR Congo rebel chief pledges to withdraw from captured towns
 109. 90 Egyptians killed in week's clashes“, World Bulletin, 6 јули 2013 (конс. 6 јули 2013 г).
 110. „Cairo death toll rises after clash at Republican Guard headquarters | African News“. BDlive. http://www.bdlive.co.za/africa/africannews/2013/07/08/cairo-death-toll-rises-after-clash-at-republican-guard-headquarters. конс. 28 јули 2013 г. 
 111. Egypt: More than 100 killed in Cairo massacre“, 27 јули 2013 (конс. 27 јули 2013 г).
 112. „Death toll from Egypt violence rises to 638: Health ministry“. Ahram Online. 15 август 2013. http://english.ahram.org.eg/News/79160.aspx. конс. 15 август 2013 г. 
 113. 113,0 113,1 „95 killed in Guinea clashes“. The Times of India. 24 јули 2013. архивирано од оригиналот на 25 јули 2013. http://archive.is/Tj1RU. конс. 25 јули 2013 г. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]