Список на активни воени судири

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Активни воени конфликти (октомври 2012)
  поголеми војни, 1,000+ смртни случаи годишно
  помали конфликти, помалку од 1000 смртни случаи годишно

Ова е список на активни воени судири во светот. Списокот е поделен на два дела, поголеми конфликти со над 1000 жртви годишно и помали конфликти со помалку од 1000 жртви годишно. Списокот не ги опфаќа завршените конфликти.

Поголеми конфликти[уреди | уреди извор]

Конфликтите во следнава листа имаат предизвикано најмалку 10,000 случаи на насилна смрт во сегашната или претходната календарска година.

Почеток на конфликтот Конфликт Континент Локација Вкупно жртви Жртви во 2015 Жртви во 2016
1978 Војна во Авганистан Азија  Авганистан &0000000001240000.000000 1,240,000–2,000,000[1] &0000000000015000.00000015,000[2]-36,345[n 1] &0000000000010307.000000 10,307[15][16]
2003 Ирачка војна Азија  Ирак &0000000000251000.000000 251,000–1,000,000[17][18] &0000000000022727.000000 21,433[19][20] &0000000000014760.000000 14,760[19][20]
2009 Востание на Боко Харам Африка  Нигерија
 Камерун
 Нигер
 Чад
&0000000000028800.000000 28,800+[n 2] &0000000000011651.000000 11,778[21][25][26] &0000000000002827.000000 2,827[27]
2011 Сириска граѓанска војна Азија  Сирија &0000000000250000.000000 250,000–470,000[28][29][30] &0000000000055219.000000 55,219[31] &0000000000037961.000000 37,961[n 3][40]

Помали конфликти[уреди | уреди извор]

почеток на конфликтот конфликт континент локација жртви жртви во 2012 жртви во 2013
1942 Комунистички бунт на Филипините Азија  Филипини &0000000000043388.000000 43,388+ &0000000000000083.000000 182[41] 25+[42]
1945 Поделба на Кореја Азија  Северна Кореја
 Јужна Кореја
&0000000004500000.000000 4,500,000+[43] &0000000000000002.0000002[44]
1947 Кашмирски конфликт Азија  Индија,  Пакистан &0000000000043293.000000 43,293–68,000[45][46] &0000000000000117.000000 117+[45] 22[45]
1948 Израелско-палестински конфликт Азија  Израел
 Палестински територии
&0000000000021500.000000 21,500[47] &0000000000000239.000000 239-256 11[48][49][50]
1948 Белуџиски конфликт Азија  Иран
 Пакистан
&0000000000016762.000000 16,765–17,065+[51][52][53] &0000000000000779.000000 779
1948 Внатрешен мјанмарски конфликт Азија  Бурма &0000000000210000.000000 210,000[54] 702[55] !-->
1953 Нигериски шеријатски конфликт Африка  Нигерија &0000000000015000.000000 15,000+[56][57][58] &0000000000000792.000000 792+[59] непознато
1963 Папуански конфликт Океанија  Индонезија &0000000000400000.000000 400,000[60][61][62] &0000000000000001.000000 1+ &0000000000000010.000000 13+[63][64][65]
1964 Бунт во северна Индија Азија  Индија &0000000000025000.000000 25,000[66] &0000000000000317.000000 317[67] &0000000000000051.000000 67[67]
1964 Колумбиски конфликт (1964–денес) Јужна Америка  Колумбија &0000000000220000.000000 220,000-600,000[68][69] непознато &Грешка во изразот: Неочекуван оператор /Грешка во изразот: Неочекуван оператор /Грешка во изразот: Неочекуван оператор /Грешка во изразот: Неочекуван оператор /Грешка во изразот: Неочекуван оператор /Грешка во изразот: Неочекуван оператор /Грешка во изразот: Неочекуван оператор /Грешка во изразот: Неочекуван оператор /Грешка во изразот: Неочекуван оператор /Грешка во изразот: Неочекуван оператор /Грешка во изразот: Неочекуван оператор /Грешка во изразот: Неочекуван оператор /Грешка во изразот: Неочекуван оператор /Грешка во изразот: Неочекуван оператор /Грешка во изразот: Неочекуван оператор /-1.000000
1967 Маоистички бунт во Индија Азија  Индија &0000000000013812.000000 13,812[70][71] &0000000000000367.000000 367[72] &0000000000000100.000000 132[72]
1969[73] Исламски бунт на Филипините[74] Азија  Филипини &0000000000120000.000000 120,000[75] 114[76]
1970 Западносахарски конфликт Африка  Мароко
 Алжир
 Мавританија
 Западна Сахара
&0000000000100000.000000 14,000–21,000 &0000000000000001.000000 1[77]
1980 Внатрешен перуански конфликт Јужна Америка  Перу &Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“.Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“ 70,000+ &0000000000000040.000000 40+ &0000000000000005.000000 5+ [78][79][80]
1982 Касамански конфликт Африка  Гамбија
 Сенегал
&0000000000005000.000000 5,000[81] &0000000000000008.000000 8+ &0000000000000005.000000 5+[82]
1984 Курдско-турски конфликт Азија  Турција &0000000000045000.000000 45,000–100,000[83][84][85][86] &0000000000000585.000000 585+[87] &0000000000000001.000000 1[88]
1987 Војна на Господовата армија на отпорот Африка  Уганда
 ДР Конго
 ЦАР
 Јужен Судан
&0000000000200000.000000 200,000 - 500,000[89] &0000000000000050.000000 50+ (цивили)[90] 25+ (цивили)[90]
1989 Конфликт во Синкјанг Азија  Кина &Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“.Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“ 2,000-3,000 &0000000000000021.000000 56[91][92]
1994 Конфликт во Кабинда Африка  Ангола &0000000000001000.000000 1,000 - 1,500[93]
2002 Бунт во Магреб (2002–денес) Африка  Алжир
 Мали
 Тунис
 Мавританија
 Нигер
&0000000000006000.000000 6,000[94] &0000000000000055.000000 55+[95]
2003 Дарфурска војна Африка  Судан &0000000000400000.000000 178,258-461,520[96] &0000000000000001.000000 &0000000000000008.000000
2004 Шиитски бунт во Јемен Азија  Јемен &0000000000025000.000000 25,000[97] &0000000000000600.000000600+[98]
2004 Конфликт во делатата на Нигер Африка  Нигерија &Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“.Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“ 4,000-10,000[99] &0000000000000005.000000 5[100] &0000000000000075.000000 75[101]
2004 ПЈАК-ирански конфликт Азија  Иран &0000000000000150.000000 150 - 300 &0000000000000008.000000 8 &0000000000000002.000000 2+[102]
2004 Јужнотајландски бунт Азија  Тајланд &0000000000005469.000000 5,469+[103] &0000000000000535.000000 535[104] &0000000000000017.000000 17+[105]
2007 Сојузни демократски сили Африка  ДР Конго &0000000000000047.000000 47+ &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.000000 &0000000000000001.000000 1[106]
2009 Бунт во Северен Кавказ Азија  Русија &0000000000002198.000000 2,198+[107][108][109][110][111] &0000000000000574.000000 574+[112]
2009 Јужнојеменски бунт Азија  Јемен &0000000000001554.000000 1,554+[113][114]
2011 Бахреинско востание (2011–денес) Азија  Бахреин &0000000000000098.000000 98 &0000000000000005.000000 5+
2011 Синајски бунт Африка  Египет &0000000000000097.000000 97-105 &0000000000000063.000000 63–71 &0000000000000003.000000 63+[115][116][117][118]
2011 Прелевање на насилството од Сирија во Либан Азија  Либан &0000000000000128.000000 200 &0000000000000089.000000 89+ &0000000000000004.0000004[119]
2011 Бунт во Либија по граѓанската војна (2011–денес) Африка  Либија &0000000000001371.000000 1,371 - 1,397 98-99
2012 Бунт М23 Африка  ДР Конго &0000000000000391.000000 391+[120][121][122] &0000000000000391.000000 391+[120][121][122]
2013 Бунт во Египет по државниот удар од 2013 Африка  Египет &0000000000000917.000000 816-917+[123][124][125][126] - &0000000000000917.000000 816-917+
2013 Гвинејски судири во 2013 Африка  Гвинеја 95[127] - 95[127]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Russia at War: From the Mongol Conquest to Afghanistan, Chechnya, and Beyond ...“. https://books.google.com/books?id=KTq2BQAAQBAJ&pg=PA7. конс. 19 февруари 2015 г. 
  2. Afghanistan death toll rises fourfold to 15,000 since departure of US and British combat troops“, „The Telegraph“, 5 мај 2016.
  3. Nearly 700 Attacks Occurred in January: TOLOnews Security Report“, TOLOnews, 11 февруари 2015.[мртва врска] "1,324 armed oppositions, 171 Afghan forces and 108 civilians were killed during the first month of 2015"
  4. 22 Percent Increase in Security Incidents: TOLOnews“, TOLOnews, 8 март 2015.[мртва врска] "2,056 militants were also killed during the mentioned period... casualties of the security forces increased by 37 percent, while civilian casualties witnessed a 22 percent decrease"
  5. 88 Percent Increase in Civilian Casualties: TOLOnews“, TOLOnews, 5 април 2015.[мртва врска] "March recorded the deaths of 472 militants (a 77 percent decrease), 168 security forces (a 40 percent decrease) and 158 civilians (an 88 percent increase)"
  6. TOLOnews' April Roundup Notes Sharp Spike In Civilian Casualties“, TOLOnews, 5 мај 2015. "April recorded the deaths of 2493 militants, 247 security forces and 254 civilians"
  7. „Civilian Deaths Drop in May Amid High Insurgent Casualties: Report“. TOLOnews. 6 јуни 2015. http://www.tolonews.com/en/afghanistan/19875-civilian-deaths-drop-in-may-amid-high-insurgent-casualties-report. конс. 7 јуни 2015 г. 
  8. „Afghanistan Faces Unprecedented Attacks: Report“. TOLOnews. 6 јули 2015. http://www.tolonews.com/en/afghanistan/20320-afghanistan-faces-unprecedented-attacks-report. конс. 18 јули 2015 г. 
  9. „Civilian Casualties Up as Security Operations Drop: Report“. TOLOnews. 4 август 2015. http://www.tolonews.com/en/afghanistan/20743-civilian-casualties-up-as-security-operations-drop-report. конс. 4 август 2015 г. 
  10. „Security Threats Up By 13 Percent: TOLOnews Survey“. 13 септември 2015. http://www.tolonews.com/en/afghanistan/21362-security-threats-up-by-13-percent-tolonews-survey. конс. 7 октомври 2015 г. 
  11. Sept Security Report Sees Sharp Increase in Civilian Casualties“, „TOLOnews“, 8 октомври 2015.
  12. October The Deadliest Month In First Three Quarters of 2015“, „TOLOnews“, 9 ноември 2015.
  13. Security Incidents Drop 23 Percent In November: Report“, „TOLOnews“, 11 декември 2015.
  14. Civilian Casualties Increase In December Against Previous Month“, „TOLOnews“, 9 јануари 2016.
  15. „AFGHANISTAN: RECORD LEVEL OF CIVILIAN CASUALTIES SUSTAINED IN FIRST HALF OF 2016“. UNAMA. 25 јули 2016. https://unama.unmissions.org/sites/default/files/25_july_2016_press_release_civilian_casualties_mid_year_report_english_1.pdf. 
  16. „Terror Attacks Down, Casualties Up in First Six Months of 2016: Report“. Tolo News. 18 јули 2016. http://www.tolonews.com/en/afghanistan/26302-terror-attacks-down-casualties-up-in-first-six-months-of-2016-report. 
  17. „Iraq Body Count“. https://www.iraqbodycount.org/. 
  18. „Body Count. Casualty Figures after 10 Years of the "War on Terror"“. IPPNW. http://www.ippnw.org/pdf/2015-body-count.pdf. 
  19. 19,0 19,1 „Iraq Body Count“. https://www.iraqbodycount.org/database/. конс. 22 септември 2016 г. 
  20. 20,0 20,1 „Casualty Figures“. United Nations Iraq. http://www.uniraq.org/index.php?option=com_k2&view=itemlist&layout=category&task=category&id=159&Itemid=633&lang=en. 
  21. 21,0 21,1 John Campbell. „Nigeria Security Tracker“. http://www.cfr.org/nigeria/nigeria-security-tracker/p29483. конс. 9 јануари 2014 г. 
  22. „ACLED Version 6 (1997–2015)“. Armed Conflict Location & Event Data Project. http://www.acleddata.com/data/version-6-data-1997-2015/. конс. 13 јануари 2015 г. 
  23. The Boko Haram insurgency, by the numbers“, „The Washington Post“, 6 октомври 2014. "Since July 2009, when the Boko Haram conflict escalated, at least 11,100 people have died on all sides of the insurgency."
  24. Have over 13,000 people been killed in Nigeria's insurgency? The claim is broadly correct“, „Africa Check“, 14 октомври 2014. "The available data suggests that as few 9,000 and as many as 17,500 people have died in the insurgency. The latter figure includes killings by both Boko Haram and the Nigerian military."
  25. „ACLED Version 6 (1997–2015)“. Armed Conflict Location & Event Data Project. http://www.acleddata.com/data/version-6-data-1997-2015/. конс. 6 јануари 2016 г.  1415 killed in Cameroon, 972 in Niger, 8,852 in Nigeria, 412 in Chad
  26. Agencies. „Boko Haram massacre toll possibly 2,000“. http://www.aljazeera.com/news/africa/2015/01/boko-haram-massacre-toll-possibly-2000-201511004229409787.html. конс. 10 јануари 2015 г. 
  27. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име ACLED2016.
  28. Report on Syria conflict finds 11.5% of population killed or injured“, The Guardian, 11 февруари 2016 (конс. 13 февруари 2016 г).
  29. Alarmed by Continuing Syria Crisis, Security Council Affirms Its Support for Special Envoy's Approach in Moving Political Solution Forward“, United Nations, 17 август 2015.
  30. „About 3 millions and half killed and wounded since the beginning of the Syrian Revolution“. 16 октомври 2015. http://www.syriahr.com/en/?p=35137. 
  31. 55,219 Killed in Syria 2015“ (конс. 3 јануари 2016 г).
  32. „About 4700 people killed in January, 2016“. http://www.syriahr.com/en/?p=43826. 
  33. „About 5000 including 400 children and women killed in February, 2016“ (на en-US). http://www.syriahr.com/en/?p=44655. 
  34. 588 civilian citizens including 214 child and citizen women killed in March 2016“, „SOHR“.
  35. „Despite the alleged truce and the data of De Mistura; 3116 were killed during the second month of it.“. http://www.syriahr.com/en/?p=46284. 
  36. „About 5000 killed in May 2016, and the international community go on with its carelessness towards the Syrian blood“. http://www.syriahr.com/en/?p=46665. 
  37. „About 4900 including 1200 civilians killed in June 2016“. http://www.syriahr.com/en/?p=48094. 
  38. „1590 civilian casualties are among about 4800 killed in July 2016“. http://www.syriahr.com/en/?p=49007. 
  39. „1300 civilian casualties are among about 4500 killed in August 2016“. http://www.syriahr.com/en/?p=50111. 
  40. „1200 civilian casualties are among about 3700 killed in September 2016“. Syrian Observatory for Human Rights 2016. 1 октомври 2016. http://www.syriahr.com/en/?p=51676. 
  41. [1]
  42. [2]
  43. Statistics Of North Korean Genocide And Mass Murder
  44. (Yonhap Feature) Defections arouse renewed tension along DMZ | YONHAP NEWS
  45. 45,0 45,1 45,2 Annual Fatalities in violence by terrorist
  46. Forces told to shoot anyone defying Kashmir curfew, Associated Press (archived from the original on 2010-09-17).
  47. Monty G. Marshall. Major Episodes of Political Violence 1946-2012. SystemicPeace.org. "Ethnic WAr with Arab Palestinians / PLO 1965-2013". Updated 12 June 2013 [3]
  48. BBC News - Shot Palestinian Mohammed Asfour dies in hospital
  49. Sherwood, Harriet. „Palestinian deaths raise concern over Israeli army use of live fire“, 28 јануари 2013.
  50. http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-22349239
  51. Twentieth Century Atlas - Death Tolls
  52. Balochistan Assessment - 2013
  53. [Europe Solidaire Sans Frontières] Balochistan: Pakistan’s internal war
  54. De re militari: muertos en Guerras, Dictaduras y Genocidios
  55. [4]
  56. Isaacs, Dan. „Analysis: Behind Nigeria's violence“, „BBC News“, 5 мај 2004.
  57. AFP: Curfew relaxed in Nigeria's violence-wracked city: army
  58. 'Hundreds dead' in Nigeria attack“, „BBC News“, 8 март 2010.
  59. 6 KILLED IN ATTACK IN NORTHERN NIGERIA (AP)
  60. Free West Papua
  61. Welcome to West Papua's War with Indonesia - Newsweek and The Daily Beast
  62. Autonomy isn’t independence - Le Monde diplomatique - English edition
  63. BBC News - Indonesian army helicopter 'shot at in Papua'
  64. http://pacific.scoop.co.nz/2013/05/papuans-mourn-50-years-of-indonesian-occupation/
  65. http://www.thedailystar.net/beta2/news/separatists-kill-3-in-indonesias-papua/
  66. „War Profile ­ Iraq/US“ (PDF). http://www.peri.umass.edu/fileadmin/pdf/dpe/modern_conflicts/death_tolls.pdf. конс. 21 март 2011 г. 
  67. 67,0 67,1 Fatalities in Terrorist Violence in India's Northeast ::South Asia Terrorism portal
  68. Report says 220,000 died in Colombia conflict“, 25 јули 2013.
  69. http://www.americasquarterly.org/content/colombia-farc-peace-talks-resume-havana
  70. India's Silent War - Al Jazeera Correspondent - Al Jazeera English
  71. cover
  72. 72,0 72,1 Fatalities in Left-wing Extremism - 2013
  73. This is disputed as some roots of the conflict originate back in the early 1900s
  74. Guide to the Philippines conflict BBC
  75. „The Mindanao Conflict in the Philippines: Roots, Costs, and Potential Peace Dividend“ (PDF). http://siteresources.worldbank.org/INTCPR/214578-1111996036679/20482477/WP24_Web.pdf. конс. 21 март 2011 г. 
  76. http://www.ucdp.uu.se/gpdatabase/gpcountry.php?id=127&regionSelect=11-Oceania#
  77. Annual report 2012 [5] "On 29 May, a demonstration organized in the town of Safi by the 20 February Movement was violently dispersed by the security forces. One protester, Kamel Ammari, died several days later from his injuries."
  78. Peru says slain rebels may be leaders of Shining Path rebel group“.
  79. Dube, Ryan. „Peruvian Soldier Killed by Shining Path Rebels in Coca-Growing Region“, 5 април 2013.
  80. Tegel, Simeon. „Shining Path sniper kills Peruvian policewoman“, 14 април 2012.
  81. Casamance: no peace after thirty years of war - GuinGuinBali.com
  82. Senegal Separatists Kidnap 12“, 6 мај 2013.
  83. „Turkish jets attack PKK militants“. http://www.presstv.com/detail.aspx?id=132402&sectionid=351020204. 
  84. Los Angeles Times TURKEY: Kurdish teenager convicted as terrorist for attending demonstration
  85. „Humanitarian Law Project v. U.S. Dept. of Justice“ (PDF). http://fl1.findlaw.com/news.findlaw.com/hdocs/docs/terrorism/hlpdoj120303opn.pdf. конс. 21 март 2011 г. 
  86. „Turkey, US, and the PKK“. Kurdishaspect.com. http://www.kurdishaspect.com/doc122107AD.html. конс. 21 март 2011 г. 
  87. PressTV - Turkey steps up military operations to detain key PKK leaders
  88. [6]
  89. Uganda (1987- 2010) | Project Ploughshares
  90. 90,0 90,1 LRA Crisis Tracker | Invisible Children + Resolve
  91. [7]
  92. [8]
  93. Angola-Cabinda (1994 - first combat deaths) Update: January 2007 - The Institute For Global Church Studies (IGCS) Forum
  94. Africa’s forgotten wars shame the media | Global Research
  95. [9]
  96. Degomme, Olivier & Guha-Sapir, Debarati (23 јануари 2010). „Patterns of mortality rates in Darfur conflict“. The Lancet. http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2809%2961967-X/abstract. конс. 3 јули 2013 г. 
  97. Regime and Periphery in Northern Yemen: The Huthi Phenomenon - Barak A. Salmoni, Bryce Loidolt, Madeleine Wells - Google Boeken
  98. UNHCR | Refworld | Yemen: Rising landmine death toll in Hajjah Governorate
  99. „Armed Conflicts Report - Nigeria“. Ploughshares.ca. архивирано од оригиналот на 10 октомври 2006. http://web.archive.org/web/20061010001137/http://www.ploughshares.ca/libraries/ACRText/ACR-Nigeria.html. конс. 21 март 2011 г. 
  100. Gambrell, John. „5 Indian sailors kidnapped off coast of Nigeria“. Yahoo!. http://news.yahoo.com/5-indian-sailors-kidnapped-off-coast-nigeria-101846025.html. 
  101. [10]
  102. [11]
  103. http://www.thairath.co.th/content/edu/279740 (in Thai)
  104. South violence enters 9th year | Bangkok Post: opinion
  105. Thai insurgents attack army base, troops kill 16 | Reuters
  106. [12]
  107. North Caucasus saw over 230 Interior Ministry deaths in 2009 | Russia | RIA Novosti
  108. Кавказский Узел | В ходе вооруженного конфликта на Северном Кавказе в 2011 году погибли и были ранены 1378 человек
  109. Кавказский Узел | Нургалиев: с начала года на Северном Кавказе нейтрализовано более 700 боевиков
  110. Кавказский Узел | В ходе вооруженного конфликта на Северном Кавказе в 2011 году погибли и были ранены 1378 человек
  111. Hundreds of Terrorists Killed in Recent Months - Putin | Russia | RIA Novosti
  112. The North Caucasus: The Challenges of Integration (II), Islam, the Insurgency and Counter-Insurgency, October 19, 2012, crisisgroup.org.
  113. Is South Yemen Preparing to Declare Independence?“, „Time“, 8 јули 2011.
  114. The Muslim News
  115. [13]
  116. [14]
  117. [15]
  118. http://news.antiwar.com/2013/08/07/egypt-junta-60-terrorists-killed-in-sinai-offensive/
  119. 1 Dead, 3 Hurt as Members of Resistance Brigades, Nasserite Organization Clash in Sidon — Naharnet
  120. 120,0 120,1 Al menos 240 muertos en Congo tras combate entre Ejército y amotinados | RPP NOTICIAS
  121. 121,0 121,1 UN calls for end to DR Congo violence - Africa - Al Jazeera English
  122. 122,0 122,1 AFP: DR Congo rebel chief pledges to withdraw from captured towns
  123. 90 Egyptians killed in week's clashes“, World Bulletin, 6 јули 2013 (конс. 6 јули 2013 г).
  124. „Cairo death toll rises after clash at Republican Guard headquarters | African News“. BDlive. http://www.bdlive.co.za/africa/africannews/2013/07/08/cairo-death-toll-rises-after-clash-at-republican-guard-headquarters. конс. 28 јули 2013 г. 
  125. Egypt: More than 100 killed in Cairo massacre“, 27 јули 2013 (конс. 27 јули 2013 г).
  126. „Death toll from Egypt violence rises to 638: Health ministry“. Ahram Online. 15 август 2013. http://english.ahram.org.eg/News/79160.aspx. конс. 15 август 2013 г. 
  127. 127,0 127,1 „95 killed in Guinea clashes“. The Times of India. 24 јули 2013. архивирано од оригиналот на 25 јули 2013. http://archive.is/Tj1RU. конс. 25 јули 2013 г. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]


Грешка во наводот: Има ознаки <ref> за група именувана како „n“, но нема соодветна ознака <references group="n"/>, или пак недостасува завршно </ref>.