Список на Ејбелови јата

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ејбел 383 — џиновско јато од елиптични галаксии во средината на сликата кое содржи толкаво количество на темна материја што неговата гравитацијата ја искривува светлината од позадината во лак. Оваа појава се нарекува силна гравитациска леќа.

Ејбеловиот каталог е попис на околу 4.000 галактички јата со барем 30 членови, речиси наполно до црвено поместување од z = 0,2. Првично е составен од американскиот астроном Џорџ Огден Ејбел во 1958 г. користејќи фотографии од Паломарскиот преглед (POSS). Во 1987 г. Ејбел го дополнил со јатата од јужна полутопка, во соработка со Харолд Корвин и Роналд Оловин. Името „Ејбел“ (Abel) се користи како ознака за објектите кои ги собрал во каталогот од 86 планетарни маглини во 1966 г. Правилната назнака на овие галактички јата го содржи акронимот ACO (на пр. ACO 13), а планетарните маглини почнуваат само со буквата A (на пр. A 39).

1–1999[уреди | уреди извор]

ACO-бр. Други имиња Матично суперјато Соѕвездие Ректасцензија (J2000)[1] Деклинација (J2000)[1] Ејбелова содржајносна класа[1][2] Бауц-Морганов тип[1][2] Белешки
13 00ч 13м &1000000000000038500000038,5с −19° 30′ &1000000000000001900000019″ 2 II ACO 13 е различно од Ејбел 13, што е планетарна маглина
85 00ч 41м &1000000000000037800000037,8с −09° 20′ &1000000000000003300000033″ 1 I
133 Кит 01ч 02м &1000000000000039000000039,0с −21° 57′ &1000000000000001500000015″ 0
222 Кит 01ч 37м &1000000000000029200000029,2с −12° 59′ &1000000000000001000000010″ 3 II-III
223 Кит 01ч 37м &1000000000000056400000056,4с −12° 48′ &1000000000000000100000001″ 3 III
226 01ч 38м &1000000000000058700000058,7с −10° 14′ &1000000000000004700000047″ 1 II
262 Персеј-Риби помеѓу Андромеда и Триаголник 01ч 52м &1000000000000050400000050,4с +36° 08′ &1000000000000004600000046″ 0 III
263 01ч 53м &1000000000000021700000021,7с +37° 33′ &1000000000000004500000045″ 1
370 Кит 02ч 39м &1000000000000050500000050,5с −01° 35′ &1000000000000000800000008″ 0 II-III Прави гравитациска леќа. Најоддалечен Ејбелов објект, со црвено поместување од 0,375.
383 Еридан 02ч 48м &1000000000000007000000007,0с −03° 29′ &1000000000000003200000032″ 2 II-III
400 Кит 02ч 57м &1000000000000038600000038,6с +06° 02′ &1000000000000000000000000″ 1 II-III
401 Овен 02ч 58м &1000000000000057000000057,0с +13° 34′ &1000000000000005600000056″ 2 I
426 Персеј Персеј-Риби Персеј 03ч 18м &1000000000000036400000036,4с +41° 30′ &1000000000000005400000054″ 2 II-III
478 Бик 04ч 13м &1000000000000020700000020,7с +10° 28′ &1000000000000003500000035″ 2
514 04ч 47м &1000000000000040100000040,1с −20° 25′ &1000000000000004400000044″ 1 II-III
520 Лом Орион 04ч 54м &1000000000000019000000019,0с +02° 56′ &1000000000000004900000049″ 3 III
553 06ч 12м &1000000000000037500000037,5с +48° 36′ &1000000000000001300000013″ 0 II
569 Рис 07ч 09м &1000000000000010400000010,4с +48° 37′ &1000000000000001000000010″ 0 II
576 Рис 07ч 21м &1000000000000024200000024,2с +55° 44′ &1000000000000002000000020″ 1 III
653 Водна Змија 08ч 21м &1000000000000047000000047,0с +01° 13′ &1000000000000002300000023″ 1
665 Голема Мечка 08ч 30м &1000000000000045200000045,2с +65° 52′ &1000000000000005500000055″ 5 III Единственото Ејбелово јато од содржајносна класа 5.[3]
671 Рак 08ч 28м &1000000000000029300000029,3с +03° 25′ &1000000000000000100000001″ 0 II-III
689 Рак 08ч 37м &1000000000000029700000029,7с +14° 59′ &1000000000000002900000029″ 0
754 Водна Змија 09ч 08м &1000000000000050100000050,1с −09° 38′ &1000000000000001200000012″ 2 I-II
779 Рис 09ч 19м &100000000000000090000009с +33° 46′
901 09ч 56м &1000000000000009700000009,7с −09° 56′ &1000000000000001700000017″ 1
907 Водна Змија 09ч 58м &1000000000000021200000021,2с −11° 03′ &1000000000000002200000022″ 1
955 10ч 12м &1000000000000056000000056,0с −24° 26′ &1000000000000005300000053″ 1
966 10ч 16м &1000000000000013800000013,8с −25° 22′ &1000000000000005900000059″ 1 III
1060 Водна Змија Водна Змија 10ч 36м &1000000000000051300000051,3с −27° 31′ &1000000000000003500000035″ 1 III
1142 Лав 11ч 00м &1000000000000051400000051,4с +10° 31′ &1000000000000004600000046″
1146 Пехар 11ч 01м &1000000000000020600000020,6с −22° 43′ &1000000000000000800000008″ 4 I
1185 Лав Голема Мечка 11ч 10м &1000000000000031400000031,4с +28° 43′ &1000000000000003900000039″ 1 II
1367 Лав Лав 11ч 44м &1000000000000029500000029,5с +19° 50′ &1000000000000002100000021″ 2 II-III
1413 помеѓу Лав и Береникина Коса 11ч 55м &1000000000000018900000018,9с +23° 24′ &1000000000000003100000031″ 3 I
1631 Гавран 12ч 52м &1000000000000049800000049,8с −15° 26′ &1000000000000001700000017″ 0 I
1656 Береникина Коса Береникина Коса 12ч 59м &1000000000000048700000048,7с +27° 58′ &1000000000000005000000050″ 2 II
1689 Девица 13ч 11м &1000000000000029500000029,5с −01° 20′ &1000000000000001700000017″ 4 II-III One of the biggest and most massive galaxy clusters known; exhibits gravitational lensing.
1795 Воловар 13ч 49м &1000000000000000500000000,5с +26° 35′ &1000000000000000700000007″ 2 I
1835 Девица 14ч 01м &1000000000000002000000002,0с +02° 51′ &1000000000000003200000032″ 0 Behind it lies a candidate for the furthest known galaxy, "Galaxy Abell 1835 IR1916", seen through gravitational lensing.
1914 Воловар 14ч 26м &1000000000000003000000003,0с +37° 49′ &1000000000000003200000032″ 2 II
1991 Воловар 14ч 54м &1000000000000030200000030,2с +18° 37′ &1000000000000005100000051″ 1 I

2000–4076[уреди | уреди извор]

ACO-бр. Други имиња Матично суперјато Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Ејбелова содржајносна класа Бауц-Морганов тип Белешки
2029 Девица 15ч 10м &1000000000000056000000056,0с +05° 44′ &1000000000000004100000041″ 2 I Близу границата меѓу соѕвездијата Змија и Девица.
2052 15ч 16м &1000000000000045500000045,5с +07° 00′ &1000000000000000100000001″ 0 I-II
2061 Береникина Коса Северна Круна 15ч 21м &1000000000000015300000015,3с +30° 39′ &1000000000000001700000017″ 1 III
2063 Херкул 15ч 23м &1000000000000005300000005,3с +08° 36′ &1000000000000003300000033″
2065 Северна Круна Береникина Коса Северна Круна 15ч 22м &1000000000000042600000042,6с +27° 43′ &1000000000000002100000021″ 2 III
2067 Береникина Коса Северна Круна 15ч 23м &1000000000000001400000014с +30° 54′ &1000000000000002300000023″ 1 III
2079 Береникина Коса Северна Круна 15ч 28м &1000000000000004700000004,7с +28° 52′ &1000000000000004000000040″
2089 Береникина Коса Северна Круна 15ч 32м &1000000000000041300000041,3с +28° 00′ &1000000000000005600000056″
2092 Береникина Коса Северна Круна 15ч 33м &1000000000000017000000017,0с +31° 08′ &1000000000000005500000055″
2107 Херкул 15ч 39м &1000000000000039000000039,0с +21° 46′ &1000000000000005800000058″
2124 Северна Круна 15ч 44м &1000000000000005900000059с +36° 04′ 1 I
2142 Северна Круна 15ч 58м &1000000000000016100000016,1с +27° 13′ &1000000000000002900000029″ 2 II Спој од одве огромни галактички јата.
2147 Херкул Змија 16ч 02м &1000000000000017200000017,2с +15° 53′ &1000000000000004300000043″ 1 III
2151 Херкул Херкул Херкул 16ч 05м &1000000000000015000000015,0с +17° 44′ &1000000000000005500000055″ 2 III главна составница на суперјатото Херкул.
2152 Херкул 16ч 05м &1000000000000022400000022,4с +16° 26′ &1000000000000005500000055″ 1 III Помалиот дел од суперјатото Херкул, Lx ≤ 3 × 1044 ергови во секунда.[4]
2162 Херкул Северна Круна 16ч 12м &1000000000000030000000030,0с +29° 32′ &1000000000000002300000023″
2163 Змијоносец 16ч 15м &1000000000000034100000034,1с −06° 07′ &1000000000000002600000026″ 2
2199 Херкул Херкул 16ч 28м &1000000000000038500000038,5с +39° 33′ &1000000000000000600000006″ 2 I
2200 Херкул 16ч 29м &1000000000000024700000024,7с +28° 10′ &1000000000000003000000030″ 0
2218 Змеј 16ч 35м &1000000000000054000000054,0с +66° 13′ &1000000000000000000000000″ 4 II Exhibits gravitational lensing.
2256 Мала Мечка 17ч 03м &1000000000000043500000043,5с +78° 43′ &1000000000000000300000003″ 2 II-III
2261 Херкул 17ч 22м &1000000000000283400000028,34с +32° 09′ &1000000000000126700000012,67″ I Дел од прегледот CLASH.
2319 Лебед 19ч 20м &1000000000000045300000045,3с +43° 57′ &1000000000000004300000043″ 1 II-III Мошне бликсу до, и можеби навелегува во Лира.
2384 Јарец 21ч 52м &1000000000000018900000018,9с −19° 34′ &1000000000000004200000042″ 1 II-III
2390 Пегаз 21ч 53м &1000000000000034600000034,6с +17° 40′ &1000000000000001100000011″ 1
2440 22ч 23м &1000000000000052600000052,6с −01° 35′ &1000000000000004700000047″ 0 II
2515[мртва врска] Пегаз 23h 00m 40.9s +31° 09' 52" 3 II
2589 Пегаз 23ч 24м &1000000000000000500000000,5с +16° 49′ &1000000000000002900000029″ 0 I
2666 23ч 50м &1000000000000056200000056,2с +27° 08′ &1000000000000004100000041″ 0 I
2667 Вајар 23ч 51м &1000000000000047100000047,1с −26° 00′ &1000000000000001800000018″ 3 I Прави силна гравитациска леќа.
2744 Пандорино Јато Вајар 00ч 14м &1000000000000019500000019,5с −30° 23′ &1000000000000001900000019″ 3 III Изгледа образувано од четири различни јата по пат на низа судири во текот на 350 милиони години.[5]
3128 Шепли 20 03ч 30м &1000000000000034600000034,6с −52° 33′ &1000000000000001200000012″ 3 I-II
3158 Шепли 17 03ч 42м &1000000000000039600000039,6с −53° 37′ &1000000000000005000000050″ 2 I-II
3266 Часовник Мрежичка 04ч 31м &1000000000000011900000011,9с −61° 24′ &1000000000000002300000023″ 2 I-II
3341 05ч 25м &1000000000000035100000035,1с −31° 35′ &1000000000000002600000026″ 2 II
3363 05ч 45м &1000000000000007800000007,8с −47° 56′ &1000000000000005200000052″ 3 I
3526 Кентаур Водна Змија-Кентаур Кентаур 12ч 48м &1000000000000051800000051,8с −41° 18′ &1000000000000002100000021″ 0 I-II
3558 Шепли 8 Шеплиево Суперјато 13ч 27м &1000000000000054800000054,8с −31° 29′ &1000000000000003200000032″ 4 I
3562 Шеплиево Суперјато 13ч 33м &1000000000000031800000031,8с −31° 40′ &1000000000000002300000023″ 2 I
3565 Водна Змија-Кентаур 13ч 36м &1000000000000039900000039,9с −33° 58′ &1000000000000001700000017″ 1 I
3574 Водна Змија-Кентаур 13ч 49м &1000000000000009400000009,4с −30° 17′ &1000000000000005400000054″ 0 I
3581 Водна Змија-Кентаур 14ч 07м &1000000000000027500000027,5с −27° 01′ &1000000000000001500000015″ 0 I
3627 Рамнило Рамнило 16ч 15м &1000000000000032800000032,8с −60° 54′ &1000000000000003000000030″ 1 I
3677 Микроскоп 20ч 26м &1000000000000002100000021с −33° 21′ &1000000000000000600000006″ можен член на суперјатото Микроскоп
3693 Микроскоп 20ч 34м &1000000000000002200000022с −34° 29′ &1000000000000004000000040″ можен член на суперјатото Микроскоп
3695 Микроскоп Микроскоп 20ч 34м &1000000000000004800000048с −35° 49′ &1000000000000003900000039″ гравитациски врзано со Ејбел 3696
3696 Микроскоп Микроскоп 20ч 35м &1000000000000001000000010с −34° 54′ &1000000000000003600000036″ гравитациски врзано со Ејбел 3695
3705 Микроскоп 20ч 41м &1000000000000004200000042с −35° 14′ &1000000000000000000000000″ можен член на суперјатото Микроскоп
3854 22ч 17м &1000000000000042900000042,9с −35° 42′ &1000000000000005800000058″ 3 II
4059 23ч 56м &1000000000000040700000040,7с −34° 40′ &1000000000000001800000018″ 1 I

Јужен каталог S1–S1174[уреди | уреди извор]

ACO-бр. Други имиња Матично суперјато Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Ејбелова содржајносна класа Бауц-Морганов тип Белешки
S636 Пумпа Водна Змија-Кентаур Пумпа 10ч 30м &1000000000000003500000003,5с −35° 19′ &1000000000000002400000024″ 0 I-II
S740 Кентаур 13ч 43м &1000000000000032300000032,3с −38° 11′ &1000000000000000500000005″ 0 I-II
S1077 Јужна Риба 22ч 58м &1000000000000052300000052,3с −34° 46′ &1000000000000005500000055″ 2 II-III

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 „NASA/IPAC Extragalactic Database“. NASA/IPAC Extragalactic Database (NED). Посетено на 15 март 2012.
  2. 2,0 2,1 „The VizieR Catalogue Service“. Strasbourg Astronomical Observatory, UdS/CNRS, Strasbourg, France. Посетено на 15 март 2012.
  3. Abell, George O.; Corwin, Harold G. Jr.; Olowin, Ronald P. (мај 1989). „A catalog of rich clusters of galaxies“ (PDF). Astrophysical Journal Supplement Series. 70 (мај 1989): 1–138. Bibcode:1989ApJS...70....1A. doi:10.1086/191333. ISSN 0067-0049. Посетено на March 16, 2012.
  4. Reichert G, Mason KO, Charles PA, Bowyer S, Lea SM, Pravdo S (август 1981). „Low energy X-ray emission from five galaxy cluster sources“. Astrophys. J. 247: 803–12. Bibcode:1981ApJ...247..803R. doi:10.1086/159092.
  5. ESO-A Galactic Crash Investigation

Надворешни врски[уреди | уреди извор]