Разлика помеѓу преработките на „VІІ македонски конгрес“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
[[Податотека:G Delchev.jpg|мини|десно|150п|<small>''Гоце Делчев''</small>]]
'''Седмиот македонски конгрес''' на македонските друштва во [[Бугарија]] со својата работа започнал на 30 јули и заседавал до 5 август [[1900]] година. На овој когрес присуствувале 91 делегат, а меѓу нив биле и [[Гоце Делчев]] и [[Ѓорче Петров]]. ''Седмиот конгрес'' констатирал дека причините за недоразбирање помеѓу [[ТМОРО]] и ''Врховниот Македонски Комитет'' ([[Врховен македонско-одрински комитет]]) лежат во:<blockquote>
 
'''{{Цитат|''различноста на програмите и во духот на дејците'''''<ref><small>''К.Пандев, Националноослободително движење во Македонија и Тракија од 1879-1903,Софија,1979,220.''</small></ref>}}
</blockquote>
Од една страна бил ''ВМК'', кои се залагал првенстевено за ''дипломатија'', и неговата програма повеќе наликувала како да произлегува од<blockquote>:
'''''некави државни задачи на Бугарија, и се става не само во унисон туку и во зависност од неа'''''<ref> <small>''К.Пандев, Националноослободително движење во Македонија и Тракија од 1879-1903,Софија,1979,220.''</small></ref>
 
</blockquote>
 
'''{{Цитат|''некави државни задачи на Бугарија, и се става не само во унисон туку и во зависност од неа'''''<ref> <small>''К.Пандев, Националноослободително движење во Македонија и Тракија од 1879-1903,Софија,1979,220.''</small></ref>}}
На седмиот конгрес била покрената расправа со цел за да се дојде до согласие во програмите на двете организации и биле донесени следните начела:
 
'''''1. Македонското движење по својата природа е масовно.''
'''
 
'''''2. Тоа не е и не може да биде дело на политиканти дипломати.'''''
 
'''''3. Автономијата на Македонија не треба да се поврзува со таа на кнежеството поради некакви идни комбинации.'''''<ref> <small>''К.Пандев, Националноослободително движење во Македонија и Тракија од 1879-1903,Софија,1979,221.''</small></ref>
 
Врз овие начела кои биле прифатени од конгресот дошло до промена на уставо - статутарните акти на ''ВМК''. Со новиот устав организацијата го менува своето име во ''Врховен Македонско - Одрински Комитет''.
<blockquote>
'''{{Цитат|''Меѓутоа VІІ македонски конгрес само ги ублажил , но не ги остранил противречностите ... Напротив. Тие се продлабочиле и усложниле'''''.<ref>''<small>Д. Димески, Гоце Делчев...,108.</small>'' </ref>}}
</blockquote>
== Референци ==
 

Прегледник