Разлика помеѓу преработките на „Историја на Камерун“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
Според изворите,.<ref name="DeLancey and DeLancey">DeLancey, Mark W., and Mark Dike DeLancey (2000): ''Historical Dictionary of the Republic of Cameroon'' (3rd ed.). Lanham, Maryland: The Scarecrow Press. 2, 4, 5, 6, 16, 21, 28, 51, 105-6, 125, 131, 161, 184.</ref> територијата на денешната држава [[Камерун]] била населена уште во времето на [[Неолит|неолитот]]. На овие простори живееле племето [[Бака]] односно [[Пигмеи|пигмеите]] кои живееле на овие простори најрано за разлика од останатите земји и племиња во [[Африка]]. <ref name="DeLancey and DeLancey"/>Овие племиња главно живееле на источните и јужните провинции, главно во шумите. Во текот на [[5 век]] и [[15 век]], на овие простори опстојувала цивилизацијата на племето ''Сао'', која постепено била асимилирана од страна на [[Канемска империја]].<ref>S. Decalo, 6</ref>
 
Во текот на [[1472]] година, за прв пат португалските трговци и морепловци престигнале на бреговите на денешен Камерун. Тие во своите патешествија ја опишале флората и фауната на река [[Бури (река)|Бури]], нарекувајќи ја ''Рио Дос Камароеш''. Се смета дека името на денешната земја доаѓа од оваа фраза. Кон почетокот на 1800-тите, народот Фулани успеал да го освои поголемиот дел од денешен северен Камерун. Во следните години, европските трговци успеале да ја наметнат својата моќ на овие простори. Населението, како и кај другите африкански земји, главно било користено за трговија со ровоби, кое главно служело за немените на [[Јужна Америка]]. Во текот на [[1884]] година, Камерун станал колонија на [[Германска империја|Германската империја]], која го дала почетокот на развојот на земјата, подобрувајќи ја инфраструктурата на земјата, но во исто време користејќи го трудот на локалното население.<ref name="DeLancey and DeLancey"/>По поразот на Германија во [[Прва светска војна|Првата светска војна]] во [[1919]] година, Камерун бил разделен помеѓу победителите од војната, [[Франција]] и [[Велика Британија]]. Франција го продолжил економскиот развој на земјата подобрувајќи ја исто така инфраструктурата на земјата,<ref name="DeLancey and DeLancey"/>Слично како и претходните власти, така и [[Французи|француските]], локалното население повторно го користеле за своите потреби. Од друга страна пак, [[Велика Британија]] својата територија на Камерун ја управувала од денешна Нигерија. Нигериските работници биле испраќани во јужниот дел на Камерун, кое дополнително предизвикувало незадоволство помеѓу локалното население.<ref name="DeLancey and DeLancey"/>
Во следните години, европските трговци успеале да ја наметнат својата моќ на овие простори. Населението, како и кај другите африкански земји, главно било користено за трговија со ровоби, кое главно служело за немените на Јужна Америка. Во текот на 1884 година, Камерун станал колонија на Германска империја|Германската империја, која го дала почетокот на развојот на земјата, подобрувајќи ја инфраструктурата на земјата, но во исто време користејќи го трудот на локалното население.<ref name="DeLancey and DeLancey"/>По поразот на Германија во Прва светска војна|Првата светска војна во 1919 година, Камерун бил разделен помеѓу победителите од војната, Франција и Велика Британија. Франција го продолжил економскиот развој на земјата подобрувајќи ја исто така инфраструктурата на земјата,<ref name="DeLancey and DeLancey"/>Слично како и претходните власти, така и Французи|француските локалното население повторно го користеле за своите потреби. Од друга страна пак, Велика Британија својата територија на Камерун ја управувала од денешна Нигерија. Нигериските работници биле испраќани во јужниот дел на Камерун, кое дополнително предизвикувало незадоволство помеѓу локалното население.<ref name="DeLancey and DeLancey"/>

Прегледник