Државна изборна комисија: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
апдејт
с (Бот додава Шаблон: Без извори)
(апдејт)
Според'''Државната Изборна Комисија''' или '''ДИК''', според [[Устав на Република Македонија|Уставот на Република Македонија]], Државната Изборна Комисија е надлежна за спроведување на сите избори во [[Република Македонија]]. ДИК е составена од Претседател, под-Претседател и членови. Сите членови на ДИК ги избира [[собранието на Република Македонија]], по претходен политички консензус.
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
{{застарено}}
{{внимание}}
 
==Состав==
Според [[Устав на Република Македонија|Уставот на Република Македонија]], Државната Изборна Комисија е надлежна за спроведување на сите избори во Република Македонија. ДИК е составена од Претседател, под-Претседател и членови. Сите членови на ДИК ги избира собранието на Република Македонија, по претходен политички консензус.
===Сегашен состав===
Состав од 2008<ref>{{цитирана веб страница|url=http://www.sec.mk:90/2009/index.php?option=com_content&view=article&id=1&Itemid=101|title=Државна Изборна Комисија |publisher=Државна Изборна Комисија |language=македонски|accessdate=2010-01-20}}</ref>
*'''Претседател'''
[[Александар Новакоски]]
*'''Заменик Претседател'''
[[Субхи Јакуп Јакупи]]
*'''Членови'''
#[[Тања Алтанџиева]]
#[[Јован Јосифовски]]
#[[Влатко Сајкоски]]
#[[Сашо Срцев]]
#[[Бедредин Ибраими]]
*'''Стручна служба'''
::'''Генерален секретар'''
[[Биљана Стојановска]]
::З'''аменик Генерален секретар'''
[[Расим Мустафа]]
::'''Сектор за информатика и техника'''
[[Владо Васиљевски]]
 
===Птедходни состави===
Моменталниот составСостав на ДИК кој ги спроведе Парламентарните избори во јули 2006 е:
 
Моменталниот состав на ДИК кој ги спроведе Парламентарните избори во јули 2006 е:
*Претседател - [[Јован Јосифовски]]
 
 
*Членови:
 
-[[Снежана Калеска]]
 
-[[Александар Новакоски]]
 
-[[Александар Даштевски]]
 
-[[Тања Алтанџиева]]
-[[Иљаз Ибиши]]
 
==Наводи==
-[[Иљаз Ибиши]]
{{наводи}}
{{Македонија-никулец}}
 

Прегледник