Заедничка негација: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
! style="width:35px" | ↓
|-
| Tт || Tт || [[Слика:nete.svg]]
|-
| т || ⊥ || ⊥
| T || [[Слика:nete.svg]] || [[Слика:nete.svg]]
|-
| Fт || Tт || [[Слика:nete.svg]]
|-
| ⊥ || ⊥ || т
| [[Слика:nete.svg]] || [[Слика:nete.svg]] || T
|}
 
{|
|-
|"не„не ''p''" е еквивалентно на "''p'' НИЛИ ''p''"
|<math>\overline{p} \equiv \overline{p + p}</math>
|-
|"''p'' и ''q''" е еквивалентно на "(''p'' НИЛИ ''p'') НИЛИ (''q'' НИЛИ ''q'')"
|<math>p \cdot q \equiv \overline{\overline{(p + p)} + \overline{(q + q)}}</math>
|-
|"''p'' or ''q''" е еквивалентно на "(''p'' НИЛИ ''q'') НИЛИ (''p'' НИЛИ ''q'')"
|<math>p + q \equiv \overline{\overline{(p + q)} + \overline{(p + q)}}</math>
|-
|"''p'' имплицира ''q''" е еквивалентно на "((''p'' НИЛИ ''q'') НИЛИ ''q'') НИЛИ ((''p'' NOR ''q'') НИЛИ ''q'')"
|<math>p \rightarrow q \equiv \overline{\overline{(\overline{(p+q)} + q)}+\overline{(\overline{(p + q)} + q)}}</math>
|}

Прегледник