Разлика помеѓу преработките на „Религија во Босна и Херцеговина“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
== Религиозна демографија ==
 
[[Муслимани|Муслиманите]] претставуваат 45% од населението, [[Православие|православните]] [[Срби]] 36%, 15% се [[Римокатоличка црква|римокатолици]],, а останатиот процент од околу 4% ги вклучува [[Евреи|Евреите]] и [[Протестантство|Протестантите]]. <ref>[http://www.state.gov/g/drl/rls/irf/2008/108438.htm International Religious Freedom Report 2008 - Bosnia and Herzegovina]</ref> [[Бошњаци|Бошљаците]] обично се поврзуваат со [[ислам|исламот]], [[босански Хрвати|босанските Хрвати]] со [[Римокатоличка црква|Римокатоличката црква]], а [[босански Срби|босанските Срби]] со [[Српска православна црква|Српската православна црква]]. Еврејската заедница брои околу 1.000 верници.
 
Стапката на верската толеранција е на релативно ниско ниво помеѓу традиционалните религиозни групи. Но сепак, во некои области постои значително поголема верска почит, како на пример кај Католичките Хрвати во [[Херцеговина]] и босанските [[Муслимани]] во [[централна Босна]]. За голем број босански муслимани, религија често служи како една заедница или етничко име. Како основен фактор за омразата која постои помеѓу христијаните и муслиманите е конфликтот кој траел во периодот од [[1992]] до [[1995]] во Босна и Херцеговина.
 
Етничкото чистење за време на војната од [[1992]]-[[1995]] година предизвикала внатрешна миграција и бегалски струи. Зголемен степен на омраза, кој кулминирал до 2002 година, започнал постепено да опаѓа, оставајќи го поголемиот дел од православните Срби да живеат во [[Република Српска]] и мнозинство од муслиманите и католиците во Федерацијата. Сепак, последните години започнало враќањето на раселените лица. Според некои примери, пред војната населението во источна Република Српска односно на градот Братунац се состоело од 64 % [[Бошњаци]]. Во [[1995]] година населението станало речиси целосно [[Срби]]; во 2007 година, по враќањето на околу 6.500 [[Бошњаци]], населението на бошњачките верници се зголемило на 38%.
 
==Референци==

Прегледник