Разлика помеѓу преработките на „Религија во Босна и Херцеговина“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
нема опис на уредувањето
с
}}
 
[[Устав на Босна и Херцеговина|Уставот на Босна и Херцеговина]] (БиХ) односно уставот на Федерацијата на [[Босна и Херцеговина]] и [[Република Српска]] ја обезбедува слободата на религијата преку Законот за верска слобода. Сепак во денешно време сеуште постојат определени општествени злоупотреби и дискриминација врз основа на религиозните определби. [[Дискриминација|Дискриминацијата]] на религиозните малцинства опстојува во скоро сите делови на земјата. Во некои заедници локалните религиозни лидери и политичари придонеле за нетолеранција и зголемување на национализмот преку јавните изјави и проповеди. Голем број на бесправно изградени верски објекти продолжиле да предизвикуваат етнички и религиозни тензии и конфликти во различни заедници. Верски симболи често во земјата биле тема на злоупотреба за политички цели.
 
== Историја ==
 
До [[10 век]], поголемиот дел од населението на [[Босна]] било [[паганство|паганско]], иако [[Херцеговина]] го примила [[христијанство|христијанството]] доста порано. Се верува дека првата свештеници биле испратени овде од страна на [[Рим]]. Меѓутоа, во првата половина на [[10 век]], по ззаземањетозаземањето на [[Босна]] од страна на [[Србија]], таа била потчинета на [[Цариград,]]. Во [[1080]] година, во [[Босна]] била отворена првата католичкатакатоличка епархија. Во времето кога оваа територија била дел од [[Византија]], повторно поголемиот дел од населението го сочинувале православните христијани.
 
Првиот турски напад врз босанско земјиште се случил во 1388, а веќе во 1448 година Османлии|Турските Османлии го зазеле поголемиот дел од централна Босна околу населбата Врхбосна. Во 1463 година се случила една од најголемите битки помеѓу кралот Стефан Томашевиќ и турскиот султан Мехмед II, во која Османлиите издвојувале голема победа. По зазимањето на Босна и Херцеговина од страна на Османлиите започнал процесот на исламизација. Така, во 1520 година, во Босански Санџак|Босанскиот Санџак 38,7% од вкупното население на земјата било муслиманско.

Прегледник