Разлика помеѓу преработките на „C Sharp“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 113 бајти ,  пред 12 години
нема опис на уредувањето
 
 
{{Внимание}}
 
{{Викифицирање}}
 
Овој програмски јазик е создаден од Microsoft под иницијатива на Microsoft. NET, а потоа одобрен како стандарден од Ecma (ECMA-344) и ISO (ISO/IEC 23270). C# е еден од програмските јазици дизајнирани за Common Language Infrastucture .
C# е едноставен, модерен, повеќенаменски програмски јазик. Тимот кој го создаде овој програмски јазик е предводен од Andreas Hejlsberg, дизајнер на Борландовиот Turbo Pascal. C# има објектно-ориентирана синтакса која се базира на C++. Во почетокот е именуван како Cool, што e всушност кратенка од “C-like Object Oriented Language”. Во Јули 2000година, кога Microsoft го објави проектот, на овој програмски јазик му беше дадено името C#.NET Framework 3.5 во 2007 година. Наредната верзија која е предложена, 4.0, е во изработка.
Оваа конвенција е одразена во ECMA-334 C# Language Specification. Како и да е,кога е практично да се направи така (на пример во рекламирањето или во бокс артот),микрософт го користи одредениот музички симбол.
Шарп суфиксот е користен од голем број на други .НЕТ јазици кои се варијанти од постоечките јазици вклучувајќи J# ( .НЕТ јазик исто направен од Микрософт кој е добиен од Јава 1.1) А#(од Ада) и функционалнот Ф#.Оригиналното применување од Еиффел за .НЕТ беше наречено Еиффел#.Име кое што е сменето сега кога целиот еиффел јазик е поддржан.Суфиксот е исто така користен за библиотеки како што е Гтк# ( .НЕТ корица за ГТК+ и други ГНОМ библиотеки), Кокоа#(корица за Кокоа) и Qt#( .НЕТ јазик поврзан за Qt китот со алатки).
[[Категорија:Програмски јазици]]

Прегледник