Разлика помеѓу преработките на „Википедија:Без свои истражувања“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
+ секција „Користење на извори“
(дополнување)
(+ секција „Користење на извори“)
 
Ако сте во можност да открие нешто ново, Википедија не е место за премиера на такво откритие. Откако Вашето откритие е презентирано во сигурен извор, тогаш може да се цитира како извор.
 
===Користење на извори===
Информациите во една статија мора да се проверливи од цитираните референци. Изјавите во статиите општо не треба да се потпрат на нејасни и непостојани пасуси, ниту пак на попатни коментари. Пасусите отворени за многу толкувања треба прецизно да се наведат или избегнат. Краткиот преглед на интензивна расправа треба да биде одраз на заклучоците на авторот на изворот. Создавањето заклучоци кои не се очигледни во референците е оригинално истражување, без оглед на типот на изворот. Важно е референците да се цитирани во контекст и на тема.
 
{{Принципи и напатствија}}

Прегледник