Википедија:Претпоставете добронамерност: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
+секција „Добронамерност и нови корисници“
(+секција „За добрите намери“)
(+секција „Добронамерност и нови корисници“)
Кога ќе забележите дека останатите фрлаат сомнеж врз нивните сопствени добри намери, Вие продолжете да претпоставувате добронамерност од нив онаму каде што можете. Бидете [[Википедија:Учтивост|учтив]] и подобро следете го [[Википедија:Разрешување на спорови|процесот за разрешување на спорови]] отколку да [[Википедија:Без лични напади|напаѓате]] уредувачи и да почнувате уредувачки војни со нив.
 
===Добронамерност и нови корисници===
==За добрите намери==
{{повеќе|[[Википедија:Ве молиме не напаѓајте ги новодојденците]]}}
Секој прави грешки, и во однесувањето (како, на пример, [[Википедија:Без лични напади|лични напади]]), и во содржината (на пример, додавање [[Википедија:Без оригинални истражувања|оригинално истражување]]) и ние можеме да ги поправаме преку потсетувања одвреме-навреме. Сепак, ќе има несогласувања на Википедија за кои ќе нема принцип или напатствие кое ќе нуди одговор. Кога ќе дојде до несогласување, можно е тој со кого сме во расправија да нема зли намери. Останете со ладна глава кога уредувањето ќе се вжешти и обидете се да го решите недоразбирањето.
Важно е да бидете трпеливи со новите корисници кои не се запознаени со културата и правилата на Википедија, но кои можат да се претворат во вредни придонесувачи.
 
Однесувањето на новодојденецот можеби изгледа како соодветно за него/неа и проблем во таа смисла обично означува несвесност или неразбирање на вики-културата. Не е ретко за еден нов корисник да мисли дека некој непознат принцип треба да биде променет за да соодветува на неговиот начин на разбирање на работите и како тие треба да функционираат, особено ако забележи дека веќе постои некое несогласување за принципот во прашање. Слично, многу новодојденци сакаат нивните придонеси на статиите да бидат прифатени без прашања, особено за статии врз кои имаат пошироко знаење. Однесувањата кои произлегуваат од овие гледишта обично не се штетни и многу нови корисници на кои им фали интуитивниот зафат кон обичаите на Википедија постепно ќе се просветлат откако логиката зад нив ќе им стане појасна.
Ова напатствие не бара уредувачите да продолжат да претпоставуваат добронамерност во присуство на докази кои го тврдат спротивното. Претпоставувањето на добронамерност не забранува дискусија и критики, но уредувачите не треба да ги обележуваат постапките кои се критикуваат како зли освен ако нема специфични докази за зли намери.
 
Прекршувањето на некои принципи, како што е вклучувањето во [[ВП:МАРИОНЕТА|марионетерство]], прекршување на [[ВП:КОН|консензус]] итн., може да биде направено или со добри или со зли намери. Постојат процеси за справување со ова, а и [[ВП:БЛОК|санкции]] за продолжено прекршување на принципите без разлика дали биле вклучени зли намери.
 
==Видете исто така==

Прегледник