Прејди на содржината

Сварог: Разлика помеѓу преработките

Додаден 1 бајт ,  пред 13 години
s
[непроверена преработка][непроверена преработка]
(средување)
(s)
Прабогот на старите Словени бил познат под името '''Сварог'''. Неговото друго име, веројатно, е '''Род'''. Во Хрониката на Хемолд е запишано:
 
''„Меѓу{{cquote|Меѓу разните богови на кои им се припишува власт над полињата, шумите, над тагите и веселбите, тие (Словените) не одрекуваат дека еден бог заповеда одозгора, од небото над сите останати. Тој семоќен бог се занимава само со небесните работи. Сите останати имаат посебно занимање и работа, та нему му се покоруваат. Тие произлегуваат од неговата крв и важни се онолку колку што се блиску до овој бог на боговите.“''}}
 
Неговото име не е споменато, но јасно е дека не станува збор за [[Перун]].