Разлика помеѓу преработките на „Јован Кукузел“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
****
(***)
(****)
'''Јоан Кукузел''' е значаен средновековен бугарски светец, црковен пејач и композитор (13-14 век), музички теоретичар и реформатор на византиското нотно писмо. Бидејќи бил надарен со прекрасен глас, неговите современици го нарекуваат Ангелогласниот.
 
Се стекнува со образование во императорското пејачко училиште во [[Константинопол]], [[Византија]]. Потоа оди во [[Света гора]], каде што живее до крајот на својот живот. Од времето на неговиот престој во [[Константинопол]] доаѓа и неговото име - "Кукузел". Кога бил во помладите години, кога го запрашале што јадел, тој одговорил "кукија ке зелија" (на грчки:κουκιά καί ζέλια), обидувајќи се да каже на грчки "грав со зелка". Ја обновува византиската музика со македонскибугарски интонации. Создава две реформи - ја воведува повеќегласноста и го усовршува старото нотно писмо.
 
Извори за неговиот живот се црпат од неговото житие, кое е составено кон крајот на 14 век. Препис од него се чува во Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методиј" во [[Софија]].
Анонимен корисник

Прегледник