Разлика помеѓу преработките на „Влада на Љубчо Георгиевски“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
с
На [[Парламентарни избори 1998 година|Парламентарните избори во 1998 година]] на власт дојде коалицијата предводена од [[ВМРО-ДПМНЕ]] и [[Љубчо Георгиевски]] вобеше тоапремиер времево '''Љупчо Георгиевски''' кој владеешепериодот од [[30 ноември]] [[1998]] до [[1 ноември]] [[2002]]. Во склопот на неговата влада неколкупати се вршеше реконструкција, посебно формирањето на широката коалиција за спас на Македонија од 2001 во чиј состав влезе и [[СДСМ]].
 
*Вицепремиери: [[Доста Димовска]] (до 2002), [[Радмила Кипријанова-Радовановиќ]] (ДА, до 1999), [[Бедредин Ибраими]] (ДПА, Труд и социјална политика, до 2001), [[Васил Тупурковски]] (ДА, 1999 - 2000), [[ЏхевдетЏевдет Насуфи]] (ДПА, од 2001), [[Кемал Муслиу]] (ДПА, од 2001), [[Зоран Крстевски]] (ЛП, од 2001), [[Илија Филиповски]] (СДСМ, 2001)
*Надворешни работи: [[Александар Димитров]] (ДА, до 2000), [[Срѓан Керим]] (ЛП, до 2001), [[Илинка Митрева]] (до 2001), [[Слободан Чашуле]] (НД)
*Одбрана: [[Никола Кљусев]] (до 2000), [[Љубен Пауновски]] (до 2001), [[Владо Бучковски]] (СДСМ, до 2001), [[Владо Поповски]] (ЛП).
*Правда: [[Владо Камбовски]] (ДА, до 1999), [[ЏхевдетЏевдет Насуфи]] (ДПА, до 2001), [[ИнџхетИџет Мемети]] (ДПА)
*Внатрешни работи : [[Павле Трајанов]] (ДА, до 1999), [[Доста Димовска]] (до 2001), [[Љубе Бошкоски]]
*Финансии: [[Борис Стојменов]] (до 1999), [[Никола Груевски]]
*Трговија: Никола Груевски (до 1999), [[МиљанаМилијана Даневска]] (до 2000, кога ова министерство се спои со министерството за економија)
*Економија: [[Жанко Чадо]] (ДА, до 1999), [[Михајло Толевски]] (до 1999), [[Борко Андреев]] (до 2000), [[Бесник Фетаи]] (ДПА)
*Развој: [[Милијана Даневска]] (до 1999), [[Трајко Славески]] (до 2000, кога ова министерство се спои со министерството за економија)
*Транспорт: [[Боби Спирковски]] (ДА, до 2000), [[Љупчо Балкоски]] (Министер за Транспорттранспорт и градежништво)
*Градежништво: [[Душко Кадиевски]] (до 2000)
*Земјоделство: [[Владимир Џабирски]] (до 1999), [[Марјан Ѓорчев]]
*Култура: [[Димитар Димитров]] (до 1999), [[Љубен Пауновски]] (до 2000), [[Ганка Самоиловска-Цветанова]]
*Наука: [[Мерие Рушани]] (ДПА, до 1999), [[Ненад Новковски]] (до 2000)
*Информација: [[РеџхепРеџеп Златку]] (ДПА, до 1999), [[Веби БеџхетиБеџети]]
*Образование: [[Ненад Новковски]] (до 1999), [[Гале Галев]] (Министер за Науканаука и образование од август 2000)
*Спорт и млади: [[Георги Боев]]
*Диаспора: [[Мартин Треневски]]
6.293

уредувања

Прегледник