Википедија:Ве молиме не напаѓајте ги новодојденците: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
ситна поправка
(ситна поправка)
[[Википедија]] се развива и проширува преку напорната работа на стандардните корисници, но исто така и преку поголем број на анонимни уредувања на новодојденци. Запомни, сите ние сме биле новодојденци на Википедија.
 
Новите корисници се просперитетни продонесувачи и корисници, а со тоа и најзначаен извор на Википедија. Мораме да се однесуваме со новодојденците пристојно и со трпение и '''да не ги напаѓаме новодојденците'''. Не е возможноможно новодојденец да биде целосно запознаензапознат со правилата на Википедија, нејзините начела, принципи и стандарди.
 
== Како да избегнете да бидете „арогантен“ ==
 
Идеите на новодојденците за тоа како работите треба да бидат работите на Википедија се во поголема мера надвор од контекст. За нив Википедија е како џунгла и им треба одредено време за да се запознаат со деталите на Википедија и како функционира истата. Земајќи го тоа во предвид, ќе ви овозможи да бидете означен како „арогантен“ кон нив. За да се избегне таквата ситуација, треба да се:
 
# избегне интензитет во коментарите и особенопосебно погрдни зборови.
# приспособете го вашиот пристап на добар начин.
# избегниизбегне сарказам за време на уредувањето на страните за разговор, особено кога се враќа статија.
# одговори на соодветен начин.
# биди грациозен.
# да се земта воземат предвид останатите принципи и да се достигнепостигне консензус.
# превземипреземи одговорност при разрешување конфликт.
# сослушај активно.
# кога се осврнуваш кон правилата на Википедија користи целосни реченици, не кратенки.
# избегнувај користење блокови како почетничка мерка.
 
== Што да направиш ако нападнеш или си напднат ==
 
Ако си нападнал некој новодојденец, или се чувствуваш како нападнат, земи ги во предвид следните предлози:
 
# ''Избери да научиш'' од инцидентот.
# Избери соодветни алтернативи за напаѓање за да се постигнат целите.
# Пронајди нешто вредно во искуството.
# Размислувај разционалнорационално. Објасни зошто беше навреден, но научи да препознаеш кога пораката не може да биде примена.
 
==Чести грешки на новодојденците==

Прегледник