Разлика помеѓу преработките на „Шаховска стратегија и тактика“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
нема опис на уредувањето
с (+врска)
с
На крајот од играта, кралот станува силна фугира. Со намален материјал, матирањето престанува да биде непосредна грижа, и кралот треба да се помести напред, во центарот на таблата.
 
=== Ендшпил ===
=== Шаховска завршница ===
:''Главна статија: [[Шаховска завршницаЕндшпил]]''
„Ендшпил“ е израз за завршната фаза на партијата. Откога најголмиот дел од фигурите се разменети, станува невозможно да се вршат директни напади наврз кралот. Во оваа ситуација, противникот пробува да доведе пион до осмиот ред и да го промовира, обично во кралица, додека истовремено го спречува неговиот противник да го направи истото. Промовираната кралица, под услов да не биде веднаш земена од противникот, е доволна за победа.
 
Доколку останал само еден пион (и можеби уште една фигура на некоја страна), тогаш дватадвајцата играчаиграчи треба да пробаат да ги наведатнаредат нивните кралеви ''пред'' пионот за да добијат на влијание, да го држат другиот крал настрана и да ја обезбедат (или оневозможат) промоцијата на пионот. Видете ја статијата за краевите од типот [[крал и пион против крал]] за повеќе на оваа тема.
 
При краеви на игриендшпили кои се состојат само од кралеви и пиони, концептот на [[Отпор (шах)|отпор]] станува важен: со померување на поле кое е хоризонтално, вертикално и дијагонално две полиња настрана од непријателскиот крал, игралот „се здобива“ со отпор. Ова е предност, бидејќи го принудува непријателскиот крал да се тргнењтргне.
 
<table width="80%">
*Крал, ловец и коњ против крал
 
Првите два се релативно лесни за учење и се среѓаваат често во почетнички партии. Многу почетници, особено деца, неможат да побадат едноставно заради тоа што ги немаат научено овие процедури. Другите две бараат повеќе вештина, но ги среѓаваме многу поретко. Крал и една лесна фигура никогаш не се доволни за победа и затоа играта се завршува со реми. крал со два коња против крал не се доволни за победа; мешутоа, бидејќи ова неможност е делумно резултат на лош тајминг кој е составен дел од несмасното движење на коњот, постојат услови под кои може да се победи ако противникот исто така има и пион. иако крал и три коња против крал исто така се доволни за победа, ваква ситуација среѓавамесреќаваме ретко бидејќи, за јавувањето на таква позиција, пионот мора претходно да биде промовиран за да стане трет књоњ, додека играчите обично промовираат пион во кралица за брзо да ја завршат партијата.
 
==Видете исто така==
* [[Лукенова позиција]]
* [[Филидорова позиција]]
* [[Мидшпил]]
* [[Пример за партија шах]]
* [[Шаховска терминологија]]

Прегледник