Разлика помеѓу преработките на „Хемиска формула“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
Мала промена.
(Отворање.)
 
с (Мала промена.)
'''Хемиска формула''' е начин на изразување информации поврзани со [[атом]]ите кои образуваат одредено [[хемиско сооединение]] и како врската на тие атоми се менува при одредена [[хемиска реакција]]. За [[молекуларно сооединеније]] познат е терминот '''молекуларна формула''' која пак го одредува [[хемиски елемент|елементот]] по неговиот [[хемиски симбол]] и го кажува бројот на атоми на секој елемент најден во секоја одвоена [[молекула]] од тоа сооединеније.
 
 

Прегледник