Jus Cogens право: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додаден 1 бајт ,  пред 6 месеци
с
→‎top: Правописна исправка, replaced: еможе → е може
[проверена преработка][проверена преработка]
с (→‎top: Стандардизација, replaced: Види исто → Поврзано)
с (→‎top: Правописна исправка, replaced: еможе → е може)
 
''Jus Cogens'' (или ''ius cogens'' <ref>На лат. "неодоливо право" те. "неповредливо право", а на анг. "compelling law"</ref>) нормите се по дефиниција највисоки ("перемпторни"<ref>Највисоки во правната хијерархија и апсолутни.</ref>) обичајни<ref>Најголем дел од овие обичајни ''ius cogens'' норми до денес се кодифицирани во конвенциите и слични меѓународни акти.</ref> норми, правила и принципи посилни од диспозитивното те. пишано право (''jus dispositivum''), вклучувајќи и нормите содржани во уставите (на држави) и меѓународните договори и конвенции. Овие норми и принципи не се подложни на дерогирањето.
Тие се: правото на државна и народна самоодбрана, правото на самоопределување и интегритетот, правото на правна и суверена еднаквост и правото на државен и територијален суверенитет и интегритет, правото на политичка назавиност, правото на немешање во строга внатрешна надлежност, правото на не-дерогирање на елементите од правниот субкетивитет, правото на недискриминација на државите, правото на заштитата на основните човекови поединечни и колективни права, и слични егзистнцијални права (геноцид, тортура, итн).
Овде спаѓаат инхерентните те. вродените права, од кои држава и да сака неможене може да се откаже со пишан документ односно закон, устав или меѓународен договор, бидејќи мора да ги поседува како држава (основните елементи на државност односно права поврзани со правната должност држава да ги поседува и да не ги дерогира).<ref>Во врска со ништавност на меѓународните договори и акти спротивни на ваквите императивни норми види во Vienna Convention on the Law of Treaties, Article 53, May 23, 1969, 1155 U.N.T.S 331, 8 ''International Legal Materials'' 679 (1969). Во овој член се вели: "A treaty is void if, at the time of its conclusion, it conflicts with a peremptory norm of general
international law. For the purposes of the present Convention, a peremptory norm of general
international law is a norm accepted and recognized by the international community of States as a whole

Прегледник