Список на меѓуѕвездени и околуѕвездени молекули: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
[[File:Methane-3D-space-filling.svg|right|thumb|[[Метан]], главната состојка на [[природен гас|природниот гас]], исто така е забележан кај [[комета|кометите]] и во атмосферата на неколку [[планета|планети]] во [[Сончев Систем|Сончевиот систем]].<ref name=mnras347/>]]
===Петатомски (20)===
{| class="wikitable sortable"
!style="width: 6em;"|Молекула!!style="width: 16em;"|Ознака!!style="width: 4em;"|Маса!!style="width: 8em;"|Јони
|-
|align="center"|—||[[Амониум|Амониум јон]]<ref>{{Cite web |url=http://www.astro.uni-koeln.de/site/vorhersagen/molecules/ism/Ammonium.html |title=NH4+ in the ISM<!-- Bot generated title --> |access-date=2013-08-29 |archive-url=https://web.archive.org/web/20150526193815/http://www.astro.uni-koeln.de/site/vorhersagen/molecules/ism/Ammonium.html |archive-date=2015-05-26 |url-status=dead }}</ref><ref>[http://iopscience.iop.org/2041-8205/771/1/L10/ Detection Of The Ammonium Ion In Space - Iopscience<!-- Bot generated title -->]</ref>&nbsp;
|align="center"|18||align="center"|{{chem|NH|4|+}}
|-
|align="center"|CH<sub>4</sub>||[[Метан]]<ref name=apj376l/>
|align="center"|16||align="center"|—
|-
|align="center"|CH<sub>3</sub>O||[[Метокси|Метокси радикал]]<ref name="CernicharoEtAl2012"/>
|align="center"|31||align="center"|—
|-
|align="center"|''c''-C<sub>3</sub>H<sub>2</sub>||[[Циклопропенилиден]]<ref name="apj619f" /><ref name="precursors"/><ref name="apj552f"/>
|align="center"|38||align="center"|—
|-
|align="center"|''l''-H<sub>2</sub>C<sub>3</sub>||[[Пропадиенилиден]]<ref name="apj552f" />
|align="center"|38||align="center"|—
|-
|align="center"|H<sub>2</sub>CCN||[[Цијанометил]]<ref name=apj334i/>
|align="center"|40||align="center"|—
|-
|align="center"|H<sub>2</sub>C<sub>2</sub>O||[[Етенон|Кетен]]<ref name="aa130" />
|align="center"|42||align="center"|—
|-
|align="center"|H<sub>2</sub>CNH||[[Метиленимин]]<ref name=apj479/>
|align="center"|29||align="center"|—
|-
|align="center"|HNCNH||[[Карбодиамид]]<ref name="McGuireEtAl2012"/>
|align="center"|42||align="center"|—
|-
|align="center"|—||[[Протонација|Протонизиран]] [[формалдехид]]
|align="center"|31||align="center"|H<sub>2</sub>COH<sup>+</sup><ref name=apj471/>
|-
|align="center"|C<sub>4</sub>H||[[Полин|Бутадинил]]<ref name="Ziurys06" />
|align="center"|49||align="center"|C<sub>4</sub>H<sup>−</sup><ref name=aaa61/>
|-
|align="center"|HC<sub>3</sub>N||[[Цијаноацетилен]]<ref name="Ziurys06" /><ref name="apj619f" /><ref name="apj420" /><ref name="apj552l" /><ref name="aaa81"/>
|align="center"|51||align="center"|—
|-
|align="center"|HCC-NC||[[Изоцијаноацетилен]]<ref name=apj386/>
|align="center"|51||align="center"|—
|-
|align="center"|HCOOH||[[Мравја киселина]]<ref name=1971ApJ...163L..41Z/><ref name="apj552l"/>
|align="center"|46||align="center"|—
|-
|align="center"|NH<sub>2</sub>CN||[[Цијанамид]]<ref name=apj201/><ref name=Ligterink2020/>
|align="center"|42||align="center"|—
|-
|align="center"|NH<sub>2</sub>OH||[[Хидроксиламин]]<ref name=hydroxylamine/>
|align="center"|37||align="center"|—
|-
|align="center"|—||[[Протонација|Протонизиран]] [[цијаноген]]
|align="center"|53||align="center"|NCCNH<sup>+</sup><ref name=aanda579/>
|-
|align="center"|HC(O)CN||Цијаноформалдехид<ref name=apj675/>
|align="center"|55||align="center"|—
|-
|align="center"|C<sub>5</sub>||[[Јаглерод|Линиски C<sub>5</sub>]]<ref name=bernath89/>
|align="center"|60||align="center"|—
|-
|align="center"|SiC<sub>4</sub>||Графен#Силициум карбид|Силициум-карбидна групација<ref name="aass226" />
|align="center"|92||align="center"|—
|-
|align="center"|SiH<sub>4</sub>||[[Силан]]<ref name=apj279/>
|align="center"|32||align="center"|—
|}
 
[[File:Formamide-3D-vdW.png|right|thumb|Во меѓуѕвездената средина, [[формалдехид]]от (погоре) може да се искомбинира со [[метилен радикал|метилен]] и да образува [[ацетамид]].<ref name="apj643hl"/>]]
===Шестатомски (16)===
 
== Поврзано ==

Прегледник