Прејди на содржината

Хидроенергија: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
с (→‎Развојни можности: Правописна исправка, replaced: се погол → сè погол)
Нема опис на уредувањето
[[Податотека:Pilchowice dam winter 01.jpg|мини|Брана во Полска]]
[[Податотека:Argenstein water mill.jpg|мини|Воденица во Германија]]
'''Хидроенергија''' е [[енергија]] која потекнува од силата на [[вода]]та (''hydro''), па од тука и нејзиното име. Претставува конвенционален [[Обновливи извори на енергија|обновлив извор на енергија]], кој со векови се користи за добивање [[механичка енергија|механичка]], а веќе подолго од сто годинагодини и [[електрична енергија]].
 
'''Хидроенергија''' е енергија која потекнува од силата на [[вода]]та ''hydro'', па од тука и нејзиното име. Претставува конвенционален [[обновлив извор на енергија]], кој со векови се користи за добивање [[механичка енергија|механичка]], а веќе подолго од сто година и [[електрична енергија]].
 
== Историја ==
[[Податотека:Hydroelectric dam without text.jpg|мини|Хидроелектрана-шема: А-резервоар, Б-зграда, Ц-турбина, Д-генератор, Е-влез на вода, Ф-цевка за вода, Г-високонапонска линија, Х-река]]
Во старите [[Воденица|воденици]] за мелење [[брашно]], енергијаенергијата на водата која се движи есе пренесуванапренесувала на [[воденичко тркало]], кое се превртувало и преку [[осовина]] пренесувало [[движење]] на [[мелнички камен]], кој ги дробел зрцатазрната за да се добие брашно. Сличен директен [[механички пренос]] е користен за пилани и разни други потреби.
 
Предноста на директните методи била едноставност, сигурност и практично "слободна" енергија со многу малку забележливо влијание врз [[животна средина|околинаоколината]].
Во старите [[Воденица|воденици]] за мелење [[брашно]], енергија на водата која се движи е пренесувана на [[воденичко тркало]], кое се превртувало и преку [[осовина]] пренесувало [[движење]] на [[мелнички камен]], кој ги дробел зрцата за да се добие брашно.
 
После откритието на [[електричен генератор]] во [[19 век]], почнале да се градат сè повеќе [[Хидроелектрани|хидроелектранахидроелектрани]], каде механичка енергија на водата се претварапретвора во електрична и во [[електричен генератор|генератор]].
Сличен директен [[механички пренос]] е користен за пилани и разни други потреби.
 
Предноста на директните методи била едноставност, сигурност и практично "слободна" енергија со многу малку забележливо влијание врз [[животна средина|околина]].
 
После откритието [[електричен генератор]] во [[19 век]], почнале да се градат сè повеќе [[Хидроелектрани|хидроелектрана]], каде механичка енергија на водата се претвара во електрична и во [[електричен генератор|генератор]].
Една од првите која произведувала [[наизменична струја]], со голем придонес и учество на [[Никола Тесла]], изградена на [[Нијагарски Водопади|Нијагарските Водопади]], [[Соединетите Американски Држави|САД]] и [[Канада]].
 
Предноста на овој е да се [[енергија]] преку [[жица]] да може да се пренесува на голема оддалеченост.
Порано скоро секоја [[фабрика]] морала да биде на [[крајбрежје]] на некоја река за директно да се произведува и искотристуваискористува хидроенергија, поготовоособено пред откривањето на првата [[парна машина]]. Парните машини меѓутоа не биле погодни за мала потрошувачка, па текдури по појавата на евтин [[електрицитет]] од хидроелектрана бил совладан тој [[проблем]].
 
[[Податотека:Hydroelectric dam without text.jpg|мини|Хидроелектрана-шема: А-резервоар, Б-зграда, Ц-турбина, Д-генератор, Е-влез на вода, Ф-цевка за вода, Г-високонапонска линија, Х-река]]
 
== Особености ==
* '''Економски искористлив воден потенцијал''' е онај дел на технички искорисливиот потенцијал чија се [[експлоатација]] економски исплаќа.
 
Денес во светот се користи 18% технички искористлив, односно 28% економски искористлив потенцијал. Најголем дел на неискористен [[резерва|резерви]] се наоѓа во [[земјатаЗемја во развојотразвој|земјите во развој]].
 
[[Податотека:Pilchowice dam winter 01.jpg|мини|Брана во Полска]]
 
== Развојни можности ==
 
== Литература ==
* -Electrical Machines, Drives, and Power Systems, 4th edition, Theodore Wildi, ISBN 0-13-082460-7
 
== Надворешни врски ==
 
[[Категорија:Обновливи извори на енергија]]
[[Категорија:ЕлектроенергетикаЕлектроенергија]]
[[Категорија:Претворање на енергијата]]
6.575

уредувања