Електромагнетно поле: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
→‎Дискретните структури: Правописна исправка, replaced: полу-к → полук
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
с (→‎Дискретните структури: Правописна исправка, replaced: полу-к → полук)
На електромагнетно поле може да се гледа на 'цврст' начин. Експериментите покажуваат дека во некои околности преносната електромагнетна енергија е подобро да се опише како се врши во форма на пакети нарекува [[Квант|quanta]] (во овој случај, [[фотон]]и) со фиксна фреквенција.
: <math />
каде ''h'' е [[Планкова константа|Planck е постојана]], и ν е фреквенцијата на фотон.Иако модерните квантна оптика ни кажува дека таму исто така е полу-класичнаполукласична објаснување на [[Фотоелектричен ефект|фотоелектрически ефект]]—електрони од метални површини изложени на [[Електромагнетно зрачење|електромагнетна радијација]]—фотон  историски се користи за да се објаснат одредени забелешки. Тоа е резултат од зголемувањето на интензитетот на зрачење, се зголемува само бројот на електрони исфрлена, и речиси и да нема ефект врз енергичната дистрибуција на нивното исфрлање. Само на фреквенцијата на зрачење се релевантни за енергијата на исфрлена електрони.
 
Оваа нова слика на електромагнетно поле (кое се третира како аналогни на [[Хармониски треперник|хармонично осцилатори]]) се покажала како многу успешна, која доведуваат до [[Квантна електродинамика|квантна е]]<nowiki/>лектродинамика.Тоа, исто така, доведува до квантна оптика, која е различна од квантна електродинамика во кои материја сама по себе е моделирана како користење на [[квантна механика]] наместо на квантно поле теорија.

Прегледник