Разлика помеѓу преработките на „Жолт мукач“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Одземени 142 бајти ,  пред 5 месеци
нема опис на уредувањето
 
'''Жолт мукач''' (''Bombina scabra '') е вид жаба, водоземец кој живее во [[Национален парк Галичица]].<ref name=":0">[http://galicica.org.mk/gallery/bombina-scabra-zolt-mukac// НП Галичица]</ref>
 
==Дистрибуција==
Дистрибуцијата на подвидот “scabra” е ограничена исклучиво на Балканскиот Полуостров. За оваа жаба е карактеристично што е изразито акватичен и друштвен водоземец, кој се среќава во плитки, сончеви и најчесто во темпорални води. Како места за мрестење ги користи локвите во отворените шумски терени или во близина на рабовите на шумите, но исто така и во различни типови на стоечки води. Овој вид е исклучително редок над шумската зона (Sidorovska et al., 2006). Жолтиот мукач е главно дневен вид, со исклучок во периодот на парење, кога може да биде активен и во текот на ноќта. Сезоната на парење започнува од крајот на март до мај-јуни. Возрасните единки хибернираат надвор од водната средина.<ref>[http name="://galicica.org.mk/gallery/bombina-scabra-zolt-mukac// НП0" Галичица]</ref>
 
Во [[Национален парк Галичица]], оваа жаба е со дисјунктивна дистрибуција која е ограничена на мочуришните делови покрај двете езера, планинските извори, како и во темпоралните локви и бари.
 
==Заштита==
Видот е Балкански ендемит и е заштитен согласно Европскиот документ „ Директивата за живеалишта 92/43/EEC Анекс II: Животински и растителни видови кои се значајни за Унијата и чија заштита бара определување на посебни подрачја за заштита.<ref>[http name="://galicica.org.mk/gallery/bombina-scabra-zolt-mukac// НП0" Галичица]</ref>
 
==Наводи==

Прегледник