Разлика помеѓу преработките на „Батерија“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 9 бајти ,  пред 6 месеци
нема опис на уредувањето
с (→‎Токсични материи: Јазично подобрување, replaced: поени → бодови)
Модерните батерии работат на принципот кој бил измислен од страна на италијанскиот физичар [[Алесандро Волта]] (1745-1827).
 
Батерии спаѓаат во таканаречените основни извори на електрична енергија, затоа што ја претвараатпретвораат [[хемиска енергија|хемиската енергија]] во електрична и можат да се полнат (процесот не е реверзибилен). За разлика од батеријата [[акумулатор]]от спаѓа во електро-хемиски секундарисекундарни (реверзибилни) извори на електрична енергија и можат постојано да ја конвертираат хемиската енергија во електрична и обратно (може да се полни и празни).
 
Друго име за батеријата е галвански елемент. Галвански елементи се основни хемиски извори на струја. Постојат повеќе видови на галвански елементи меѓу кои се: Волтин, Даниелов, Лекланшеов итн. Со Даниеловиот елемент лесно може да се објасни принципот на батеријата.
 
== Историја ==
Употребата на зборот "батерија„батерија" се земал за да се опише група на електрични уреди датира од [[Бенџамин Френклин]], кој во 1748 година опишал неколку краставички од Leyden по аналогија на топови батерија [6] (Бенџамин Френклин го позајми терминот "батерија„батерија" од војската, која се однесува за оружјето кое функционира заедно [7]).
 
Италијанскиот физичар [[Алесандро Волта]] ја изградил и ја опишал првата електрохемиска батерија, галвански куп, во 1800. [8] Ова беше куп од бакар и цинк чинии, разделени со хартиени дискови со накит од саламура, што може да создаде постојана струја во значително време. Волта не сфатил дека напонот се должи на хемиски реакции. Тој сметал дека неговите ќелии се неисцрпен извор на енергија [9] и дека поврзаните корозивни ефекти на електродите биле само непријатност, наместо неизбежна последица на нивното работење, како што покажал [[Мајкл Фарадеј]] во 1834 година. [10]
 
Иако раните батерии биле од големо значење за експериментални цели, во пракса нивните напони биле неппостојани и тие не можеле да обезбедат голема струја за одржлив период. Даниелската ќелија, измислена во 1836 година од британскиот хемичар [[Џон Фредерик Даниел]], беше првиот практичен извор на електрична енергија, станувајќи индустриски стандард и широко распространето усвојување како извор на енергија за електрични телеграфски мрежи. [11] Се состоеше од бакарен сад исполнет со раствор од бакарсулфат, во кој беше потопен сад без глинени садови исполнет со сулфурна киселина и цинк-електрода. [12]
 
Овие влажни ќелии користеле течни електролити, кои биле склони кон истекување и истекување, ако не се постапува правилно. Многумина користеле стаклени тегли за да ги држат своите компоненти, што ги направило кревки и потенцијално опасни. Овие карактеристики ги направиле влажните ќелии непогодни за преносни апарати. Во близина на крајот на XIX век, пронајдокот на батериите од сувата ќелија, кои го замениле течниот електролит со паста, направиле преносливи електрични уреди практични [13].
 
== Категории и видови на батерии ==
Батериите се класифицирани во примарни и секундарни форми:
* '''Примарните батерии''' се дизајнирани за да се користат до исцрпување на енергија, а потоа се отфрлаат. Нивните хемиски реакции обично не се реверзибилни, па затоа не можат да се полнат. Кога напојувањето на реактантите во батеријата е исцрпено, батеријата престанува со производство на струја и е бескорисна.
* '''Секундарните батерии''' може да се полнат; односно, тие можат со своите имаат свои хемиски реакции обратност со примена на електрична струја во ќелијата. Ова ги регенерира оригиналните хемиски реактанти, така што тие можат да се користат, дополнуваат и повторно се користат повеќепати. [23]
 
Некои видови примарни батерии што се користат, на пример, за телеграфски кола, беа вратени на работа со замена на [[Електрода|електродите]]. [24] Секундарните батерии не се бескорисни за полнење поради дисипација на активните материјали, губење на електролит и внатрешна корозија.
 
== Типови ќелии ==
* Многу видови на електрохемиски ќелии се произведени, со различни хемиски процеси и дизајни, вклучувајќи ги и галваничните ќелии, електролитски ќелии, горивни ќелии, протокот на ќелии и галвански колци. [29]
 
===Влажна ќелија===
 
 
=== Токсични материи ===
Многу видови на батерии користат токсични материјали како [[олово]], [[жива]] и [[кадмиум]] како електрода или електролит. Кога секоја батерија ќе го достигне крајот на животот, мора да се отстрани за да се спречи оштетување на околината. Батериите се една форма на електронски отпад ([[е-отпад]]). Услугите за рециклирање на е-отпад закрепнуваат токсични супстанции, кои потоа можат да се користат за нови батерии. Од речиси три милијарди батерии купени годишно во САД, околу 179.000 тони завршуваат на депониите низ целата земја. Во САД, Актот за управување со батерии и батерии за полнење на батерии од 1996 година ја забрани продажбата на батерии кои содржат [[жива]], донесоа унифицирани барања за етикетирање за акумулатори и бараа батериите за полнење лесно да се отстранат. Калифорнија и Њујорк го забрануваат отстранувањето на батериите за полнење во цврст отпад, и заедно со Мејн бараат рециклирање на мобилни телефони. Индустријата за полнење батерии работи на национално ниво за програми за рециклирање во САД и Канада, со повлекување бодови кај локалните трговци.
 
Директивата за батерии на Европската унијаУнија има слични барања, покрај потребата од зголемено рециклирање на батериите и промовирање на истражувања за подобрени методи за рециклирање на батериите. Во согласност со оваа директива, сите батерии што треба да се продаваат во ЕУ мора да бидат обележани со "симбол за собирање" (пречкртан корпа за отпадоци). Ова мора да покрие најмалку 3% од површината на призматичните батерии и 1.5% од површината на цилиндричните батерии. Сите пакувања мора да бидат обележани исто така.
 
=== Потрошувачка ===
6.440

уредувања

Прегледник