Разлика помеѓу преработките на „Планетите во астрологијата“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
Правописна исправка, replaced: ереид → ереида (2)
с (→‎Јупитер: Правописна исправка, replaced: Тетис → Тетида)
с (Правописна исправка, replaced: ереид → ереида (2))
Значењето и употребата на '''планетите во астрологијата''' е различно од она во [[астрономија]]та. Пред сè, [[астрологија]]та го користи [[геоцентричен систем|геоцентричниот систем]], односно претпоставува дека [[Земја]]та е центарот околу кој се вртат останатите [[планета|планети]]. Зборот „планета“ значи „скитник“, а кругот по кој се цртаат планетите во [[Натална астрологија|наталната карта]] ја симболизира вечноста.
 
[[Сонце]]то има семејство од девет планети кои орбитирааткружат околу него, а тоа се: [[Меркур]], [[Венера]], [[Земја]], [[Марс]], [[Јупитер]], [[Сатурн]], [[Уран]], [[Нептун]] и [[Плутон]], чијашто оддалеченост од Сонцето е по тој редослед. Нивните орбити лежат приближно на иста рамнина. Поставеноста на планетите и нивните заемни врски ја претставуваат основата на [[астрологија]]та.
 
До скоро ([[1781]] година), [[Сатурн]] беше крајот на [[Сончев Систем|Сончевиот Систем]]. Но тогаш [[астрономија|астрономите]] го открија [[Уран]], [[Нептун]] го открија во [[1846]] година, а [[Плутон]] во [[1930]] година. Поради тоа што овие последни три планети не се видливи за голо око, во астрологијата се нарекуваат „надворешни планети“.
[[Податотека:Mercurius.jpg|180px|left|thumb|''Меркур'' скулптура од 17 век, на [[Артус Квелинус]].]].
=== Астрономски податоци ===
Ова е најблиската планета до [[Сонце]]то. ПериодотОрбиталниот на [[орбита|орбитирање]]период му е 88 дена. [[Меркур]] се движи по високо ексцентрична орбита. Тешко е да се види со голо око, а од [[Британија|Британските Острови]] е видлив само на самрак, кога е блиску до [[хоризонт]]от. Меркур е многу мала планета, со пречник од околу 3000 милји. Нема атмосфера, а поради близината до [[Сонце]]то, неговата температура е околу 400°С.
 
=== Митолошки и астролошки податоци ===
[[Податотека:Aphrodite8.jpg|thumb|left|180px|Венера во Националниот археолошки музеј во [[Атина]].]]
=== Астрономски податоци ===
[[Венера]] се наоѓа на оддалеченост од 67 милиони милји од [[Сонце]]то. ПериодотОрбиталниот на [[орбита|орбитирање]]период на Венера еизнесува 225 дена. Една е од најсветлите [[ѕвезда|ѕвезди]] на [[хоризонт]]от при разденување и при самрак, позната како „Утринска ѕвезда“ и ѕвезда „Вечерница“. Личи на брилијантно бел објект на небото.
 
=== Митолошки и астролошки податоци ===
[[Марс]] има само околу половина од пречникот на [[Земја]]та, а му требаат 687 дена или приближно две години за да заврти еден круг околу [[Сонце]]то. Се наоѓа на растојание од 142 милиони милји. Неговата [[орбита]] е многу ексцентрична, како и онаа на [[Меркур]]. Оската на Марс е искосена под агол од 25° спрема нормалната рамнина, и затоа на оваа планета има годишни времиња како на Земјата. Периодот на [[вртење]] (едно деноноќие) му е 24 часа и 37 минути. Поради минералниот состав изгледа црвенкасто.
[[Податотека:Mars Hubble.jpg|thumb|right|100px|Планетата [[Марс]].]]
Марс има два [[сателит]]а или месечини, наречени [[Демос]] и [[Фобос]] (во превод: Терор и Страв). Демос орбитиракружи околу Марс еднаш на 30 часа, а Фобос за само седум и пол часа. Вториов сателит е интересен феномен за набљудувач од Марс, бидејќи изгрева од запад, а заоѓа на исток - трипати на ден.
 
=== Митолошки и астролошки податоци ===
[[Податотека:Júpiter y Tetis, por Dominique Ingres.jpg|left|thumb|190px|''Јупитер и Тетида'' (1811), Жан август Доминик Ингрес]]
=== Астрономски податоци ===
Ова е најголемата планета во [[Сончев Систем|Сончевиот Систем]], со пречник од 88.000 милји, или околу 11 пати е поголема од [[Земја]]та. [[Орбита|Орбитира]]Кружи околу [[Сонце]]то на средно растојание од 483 милиони милји, а му требаат 11,86 години да комплетира еден круг околу Сонцето. Гледан преку [[телескоп]], на [[Јупитер]] се гледаат темните појаси. Не е налик на ниедна друга планета од Сончевиот Систем, затоа што во најголем дел е составен од гас - [[водород]].
 
Јупитер има барем 30 [[сателит]]и, а 4 од нив се видливи со било кој мал телескоп. Овие четири месечини ги открил [[Галилео Галилеј|Галилеј]] во [[1610]] година.
[[Податотека:Rubens saturn.jpg|170px|thumb|left|''Сатурн го јаде својот син'', [[Рубенс]] (1636), Мадрид, Прадо]]
=== Астрономски податоци ===
[[Сатурн]] е џиновска [[планета]] која орбитиракружи околу [[Сонце]]то на далечина од 886 милиони милји, во период од 29 ½ години. Не е многу помал од [[Јупитер]], со среден пречник од 75.000 милји.
 
Најчудната карактеристика на Сатурн се неговите прстени (има 4 прстени), коишто се составени од милиони делови што се вртат во рамнината на екваторот на планетата. Сатурн ротира еднаш во 10 часа и 14 минути, а оваа брзо вртење предизвикува сплескување на половите. Многу е сличен на Јупитер.
Откако бил пронајден [[Уран]], станало јасно дека не се движи по предвидената патека, бидејќи некоја друга планета ја ремети неговата [[гравитација]]. Масата и позицијата на ова непозната планета била предвидена од Адамс во [[Англија]] и Левериер во [[Франција]], а пресметките на Левериер биле испратени во Берлинската опсерваторија во септември [[1846]] година, каде што на [[23 септември]] [[астрономија|астрономите]] Д`Арест и Гал ја нашле новата планета, за помалку од еден степен од предвидената позиција.
 
[[Нептун]] орбитиракружи околу [[Сонце]]то на средна далечина од 2793 милиони милји, еднаш во период од 165 години. Во време на неговото откривање Нептун се наоѓал во соѕвездието Јарец, и нема да се врати таму сè до [[2011]] година. Скорешните мерења велат дека пречникот на Нептун е 31.000 милји, а температурата во атмосферата е околу минус 220°С.
 
Нептун има два [[сателит]]а, [[Тритон (месечина)|Тритон]] и [[НереидНереида (месечина)|Нереида]]. Тритон е една од поголемите месечини во Сончевиот Систем, а го открил [[Ласел]] во [[1846]] година, неколку недели по откривањето на Нептун. НереидНереида е многу помала месечина, а ја открил [[Герард Кејпер]] во [[1949]] година.
 
=== Митолошки и астролошки податоци ===

Прегледник