Разлика помеѓу преработките на „Пелазги“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 53 бајти ,  пред 12 години
с
Средување
с (Средување)
с (Средување)
Во античка Елада има многу топоними, реки и планини со словенска етимологија, кога се тврди дека немало словени во тие краишта, како:
 
{{ситно2|1=
{{цитат|Risea, Bura, Eserus, Halysaea, Homolium, Horeum, Leucas, Lebadea, Phoronicium, Oleanum, Sellasia, Sperchia, Stantyra, Sicorium, Temnos, Zemene; планини: Halesius, Homole, Scolis, Tomeus T/a/marus, Temnos, Pretus, Stena; реки: Peneus, Porina, Selenus, Selleis, Thiessa, /Tiassus/.}}
;Топоними
: Risea
: Bura
: Eserus
: Halysaea
: Homolium
: Horeum
: Leucas
: Lebadea
: Phoronicium
: Oleanum
: Sellasia
: Sperchia
: Stantyra
: Sicorium
: Temnos
: Zemene
; Планини
: Halesius
: Homole
: Scolis
: Tomeus или T(a)marus
: Temnos
: Pretus
: Stena
; Реки
: Peneus
: Porina
: Selenus
: Selleis
: Thiessa (Tiassus)
}}
 
Славистот Шафариќ вели дека следниве антички топоними во географска [[Тракија]], која ги опфаќа и македонските етнички територии се од словенско потекло:
 
{{ситно2|1=
{{цитат|''Arzos'' - Рашка; ''Bennica'' - Бањско; ''Debre'' - Дебaр; ''Dolonici/ae/'' - Дољани; ''German'' - Чрмеп; ''Samaika'' - Самоков; ''Travus'' - Трева; ''Zdebrin'', ''Zernae'', ''Zirinae'', ''Zirinia'' - Црнец. Bo Македонијa: ''Cavetza'' - Кавица, ''Melichiza'' - Малешево; ''Nestus'' - Места.}}
;Од Тракија
:Arzos - Рашка
:Bennica - Банско
:Debre - Дебaр
:Dolonici(ae) - Дољани
:German - Чрмеп или Герман
:Samaika - Самоков
:Travus - Трева
:Zdebrin, Zernae, Zirinae, Zirinia - Црнец
;Во Македонија
:Cavetza - Кавица
:Melichiza - Малешево
:Nestus - Места
}}
 
За античката тракиско-пеонско-македонска област Стримион, се тврди дека подоцна ја населило македонското словенско племе Струмјани. Според ова, областа Стримион која носи чисто словенско име потекнува од предсловенската колонизација. Струмиен е старословенски збор и означува врело/извор, а денес истиот збор, со истото значење се употребува во полскиот јазик. Во Пиринска Македонија и денес постои реката Струма, а во Македонија градот Струмица кои влечат корен од старословенскиот збор Струмиен.

Прегледник