Разлика помеѓу преработките на „Пелазги“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 622 бајти ,  пред 12 години
с
Средување
с (Бот Додава: ca:Pelasgs (ètnia))
с (Средување)
Етимологијата'''Пелазгите''' биле прединдоевропски народ кој живеел во јужните делови на [[Балкански Полуостров|Балканскиот Полуостров]]. Се смета дека [[етимологија]]та на зборот '''Пелазги- (Полазги''') е [[Словенски јазици|словенска]]. [[Словени]]те и Пелазгите живееле по ридовите и планините, особено во [[Елада]] и [[Тесалија]], каде новодојдените агресивни [[Елини]] во 12 век п.н.е. ги натерале Пелазгите да се повлекуваат по планините и на север во [[Македонија]], [[Тракија]] итн.; старословенскиот[[Старословенски јазик|Старословенскиот збор]] за ваквото живеење на рид/планина е "по-лазеч", т.е. Полазеч, Полазги или Пелазги.
{{Внимание}}
 
Во античка Елада има многу топоними, реки и планини со словенска етимологија, кога се тврди дека немало словени во тие краишта, како:
Етимологијата на зборот '''Пелазги-Полазги''' е словенска. [[Словени]]те и Пелазгите живееле по ридовите и планините, особено во [[Елада]] и [[Тесалија]], каде новодојдените агресивни [[Елини]] во 12 век п.н.е. ги натерале Пелазгите да се повлекуваат по планините и на север во [[Македонија]], [[Тракија]] итн.; старословенскиот збор за ваквото живеење на рид/планина е "по-лазеч" т.е. Полазеч, Полазги или Пелазги.
 
Во античка Елада има многу топоними, реки и планини со словенска етимологија, кога се тврди дека немало словени во тие краишта, како: risea{{цитат|Risea, Bura, Eserus, Halysaea, Homolium, Horeum, Leucas, Lebadea, Phoronicium, Oleanum, Sellasia, Sperchia, Stantyra, Sicorium, Temnos, Zemene; планини: Halesius, Homole, Scolis, Tomeus T/a/marus, Temnos, Pretus, Stena; реки: Peneus, Porina, Selenus, Selleis, Thiessa, /Tiassus/.}}
 
Славистот Шафариќ вели дека следниве антички топоними во географска [[Тракија]], која ги опфаќа и македонските етнички територии се од словенско потекло: Arzos-Рашка; Bennica - Бањско; Debre-Дебaр; Dolonici/ae/-Дољани; German-Чрмеп; Samaika-Самоков; Travus-Трева; Zdebrin, Zernae, Zirinae, Zirinia, Црнец. Bo Македонијa: Cavetza- Кавица, Melichiza-Малешево; Nestus- Места.
 
{{цитат|''Arzos'' - Рашка; ''Bennica'' - Бањско; ''Debre'' - Дебaр; ''Dolonici/ae/'' - Дољани; ''German'' - Чрмеп; ''Samaika'' - Самоков; ''Travus'' - Трева; ''Zdebrin'', ''Zernae'', ''Zirinae'', ''Zirinia'' - Црнец. Bo Македонијa: ''Cavetza'' - Кавица, ''Melichiza'' - Малешево; ''Nestus'' - Места.}}
За античката тракиско-пеонско-македонска област Стримион, се тврди дека подоцна ја населило македонското словенско племе Струмјани. Значи областа Стримион која носи чисто словенско име потекнува од предсловенската колонизација. Струмиен е старословенски збор и означува врело/извор, а денес истиот збор, со истото значење се употребува во полскиот јазик. Во Пиринска Македонија и денес постои реката Струма, а во Македонија градот Струмица кои влечат корен од старословенскиот збор Струмиен.
 
За античката тракиско-пеонско-македонска област Стримион, се тврди дека подоцна ја населило македонското словенско племе Струмјани. ЗначиСпоред ова, областа Стримион која носи чисто словенско име потекнува од предсловенската колонизација. Струмиен е старословенски збор и означува врело/извор, а денес истиот збор, со истото значење се употребува во полскиот јазик. Во Пиринска Македонија и денес постои реката Струма, а во Македонија градот Струмица кои влечат корен од старословенскиот збор Струмиен.
Античкиот историчар Трог Помпеј пишува дека Македонците потекнуваат од Пелазгите (Justin. VII, 1, 3. Во 450 г.п.н.е. Херодот за Пелазгите вели:
"Ако се суди по останатите живи Пелазги,... каков јазик говореле Пелазгите, треба да кажам дека говореле еден варварски јазик; ако тоа е така тогаш жителите на Атика, која е пелазгиска земја, со преминувањето им кон Елините, примија друг јазик" (Херодот I, 57-58) .
 
Античкиот историчар [[Трог Помпеј]] пишува дека Македонците потекнуваат од Пелазгите (<ref>Justin. VII, 1, 3</ref>. Во 450 г.п.н.е. Херодот за Пелазгите вели:
Античкиот елински географ Страбон, вели:
 
"Што се однесува до Пелазгите, сите докази укажуваат на тоа дека тие се еден стар народ, кој бил распространет на територијата на цел Хелас, особено меѓу Етолците во Тесалија".
Во 450 г.п.н.е., [[Херодот]] за Пелазгите вели:
Понатаму, Страбон пишува дека Тесалија, меѓу устието на реката Пенеос, Термопилите и планина Пинд, се нарекувала Пелазгиски Аргос, оти пелазгите ја населуваaт таа земја (Страбон, стр. 221,). Страбон ова го напишал во 9 век по Христа, што говори во прилог на тоа дека Пелазгите и тогаш живееле во Елада, Тесалија, Македонија итн. Од тие Пелазги-Аргaјци произвлегувала македонската царска династија, почнувајки од македонскиот цар Александар први (Александар трети е големиот Александар Македонски). На друго место, Страбон вели дека и Етолците (како и Македонците) не се Елини (Страбон V, 2, 4). Како Акаранците, Македонците и Етолците биле неелини, ами Пелазги, римскиот историчар Тит Ливи пишува дека сите тие говореле един ист јазик, неелински: Aetolos, Acarnanas, Macedonas eiusdem linguae hominess (Tit Livi, XXX, 29).
 
"{{цитат|Ако се суди по останатите живи Пелазги,... каков јазик говореле Пелазгите, треба да кажам дека говореле еден варварски јазик; ако тоа е така тогаш жителите на Атика, која е пелазгиска земја, со нивното преминувањето им кон Елините, примија друг јазик" (.<ref>Херодот I, 57-58) .</ref>}}
 
Античкиот елински географ [[Страбон]], вели:
 
"{{цитат|Што се однесува до Пелазгите, сите докази укажуваат на тоа дека тие се еден стар народ, кој бил распространет на територијата на цел Хелас, особено меѓу Етолците во Тесалија". }}
 
Понатаму, Страбон пишува дека [[Тесалија]], меѓу устието на реката [[Пенеос]], Термопилите[[Термопили]]те и планинапланината [[Пинд]], се нарекувала Пелазгиски Аргос, оти пелазгитеПелазгите ја населуваaт таа земја (<ref>Страбон, стр. 221,)</ref>. Страбон ова го напишал во 9 век по Христа, што говори во прилог на тоа дека Пелазгите и тогаш живееле во Елада, Тесалија, Македонија итн. Од тие Пелазги-Аргaјци произвлегувалапроизлегувала македонската царска династија, почнувајкипочнувајќи од македонскиот цар [[Александар првиПрви]] (Александар третиТрети е големиот [[Александар Македонски]]). На друго место, Страбон вели дека и Етолците[[Етолци]]те (како и Македонците) не се Елини (<ref>Страбон V, 2, 4)</ref>. Како Акаранците, Македонците и Етолците биле неелини, амитуку Пелазги, римскиот историчар [[Тит ЛивиЛивиј]] пишува дека сите тие говорелезборувале единна еден ист јазик, неелински: Aetolos, Acarnanas, Macedonas eiusdem linguae hominess (Tit Livi, XXX, 29).
 
{{цитат|Aetolos, Acarnanas, Macedonas eiusdem linguae hominess <ref>Tit Livi, XXX, 29</ref>.}}
 
== Наводи ==
 
<references/>
 
[[Категорија:Антички народи]]

Прегледник