Прејди на содржината

Атмосферски притисок: Разлика помеѓу преработките

Нема измена во големината ,  пред 1 година
с
→‎top: Правописна исправка, replaced: земјин → Земјин (2)
[проверена преработка][проверена преработка]
с (→‎top: Правописна исправка, replaced:  kg →  кг)
с (→‎top: Правописна исправка, replaced: земјин → Земјин (2))
'''Атмосферски притисок''' е [[притисок]]от на [[земјинаЗемјина атмосфера|земјинатаЗемјината атмосфера]]. Тој е притисокот кој го врши воздухот со неговата [[тежина]], како сила врз единица површина на [[Земја (планета)|Земјата]]
Во повеќето околности атмосферскиот притисок е тесно приближен со хидростатичниот притисок предизвикан од тежината на воздухот над мерната точка. Бидејќи зголемувањето на елевацијата се зголемува, има помала атмосферска маса, така што атмосферскиот притисок се намалува со зголемување на височината. Притисок мерки сила по единица површина, со SI единици на Pascals (1 pascal = 1 Newton по квадратен метар , 1 N / m 2 ). Во просек, колона од воздух со површина од 1 квадратен сантиметар (cm 2 ), мерена од средното(просечно) ниво на море до врвот на атмосферата на Земјата, има маса од околу 1,03 килограми и врши сила или " тежина "од околу 10,1 нтуни или 2,37 lb f , што резултира со притисок на ниво на море од околу 10,1 N / cm 2 или 101 kN / m 2 (101 килопаскали, kPa). Колона со воздух со пресек од 1 во 2 (6.45 cm 2 ) ќе има маса од околу 6,65 кг и тежина од околу 65,4 N или 14,7 lb f , што резултира со притисок од 10.1 N / cm 2 или 14,7 lb f / in 2 .