Мечување: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Одземени 18 бајти ,  пред 1 година
с
Јазично подобрување, replaced: поен → бод (9)
с (Јазично подобрување, replaced: поени → бодови (3))
с (Јазично подобрување, replaced: поен → бод (9))
 
Во мечувањето постојат три основни дисцилини, кои се разликуваат по видот на оружјето кое се користи, по правилата за време на борбата т.е. делот од телото на противникот на кој се признава погодок или важечката површина. Трите дисциплини во мечувањето се: борба со флорет, борба со меч и борба со сабја.
 
'''Флорет''' е оружје со кое поенбод се добива исклучиво со убод и тоа само со врвот. Важечка површина за поенбод во мечувањето со флорет е исклучиво торзото на противникот, значи горниот дел од телото без рацете, вратот и главата. Флоретот е полесен од мечот, има помал заштитен гард и појако изразена еластичност.
Борбата ја води судија кој проценува кој мечувалец имал предност во напади или кој правилно го извел нападот и во случај на обостран важечки погодок, тој одлучува кому ќе даде поенбод.
 
'''Меч''' е најмасовно од трите оружја, а кај борбите со меч важечка површина за поенбод е целото тело на противникот и поенбод се добива со убод. Кај борбите со меч не постои истото правило како кај борбите со флорет и сабја односно во случај на обостран погодок, двајцата натпреварувачи добиваат поенбод.
 
'''Сабја''' е оружје со кое во борбите поенбод се добива со убод и сечење. Кај борбите со сабја важечка површина за поенбод е горниот дел од телото на противникот и важат истите правила за предност во напади како кај борбите со флорет.
 
=='''Опрема за спортисти-мечувалци''' ==
Освен самото оружје, мечувалците се опремени со заштитна опрема како што е соодветно мечувалско одело, ракавица и маска. Освен тоа за флорет и сабја мечувалецот носи спроводник пластрон во облик на елек кај борбите со флорет или маица со долги ракави кај борбите со сабја, кои треба потполно да ја покриваат важечката површина. Исто така секој мечувалец има соодветни кабли, сбодови со оружјето и при убод во важечката површина се регистрира поенбод со палење на светилка.
 
=='''Правила во спортот мечување и мечувалски натпревари'''==

Прегледник