Разлика помеѓу преработките на „Трета египетска династија“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
 
== Преглед ==
По турбулентните последни години од [[Втора египетска династија|Втората династија,]] кога можеби имало и граѓанска војна, Египет стапил под власта на [[Џосер]], што го означува почетокот на Третата династија.<ref name="DH">Додсон, Хилтон, ''Целосните кралски семејства на Стар Египет'', 2004</ref> И [[Кралски список од Торино|Торинскиот папирус]] и [[Кралски список од Абидос|Списокот на кралеви од Абидос]] набројуваат пет кралеви,<ref name="Wilkinson">Тоби Ај Вилкинсон, ''Ран Династик Египет'', Руутлеј, 2001</ref> а [[ТаблетТабла од Сакара|ТаблетотТаблата од Сакара]] само четири.
 
* Во Торинскиот список се дадени: Небка, Џосер, Џосерти, Худефа I и Хуни
* Список на кралеви од Абидос ги дава: Небка, Џосер, Тети, Седјес и Неферкаре
* ТаблетотТаблата од Сакара ги дава: Џосер, Џосертети, Небкаре и Хуни
 
Археолошките докази покажуваат дека [[Касехемви]], последниот владетел на Втората династија, бил наследен од Џосер, кој во тоа време бил запишан само со неговото претпоставено [[Хор (бог)|Хорусово име,]] Нетјерихет. Наследник на Џосер бил Сехемхет, чие хебти име било Џезерти. Последниот крал на династијата е Хуни. Постојат три преостанати Хорусови имиња на познати владетели од третата династија: Санахт, Каба и можеби Кахеџет. Еден од овие тројца имал небти име Небка.<ref name="Wilkinson"/>

Прегледник