Разлика помеѓу преработките на „Сергеј Василенко“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Одземени 913 бајти ,  пред 2 месеци
{{Infobox person|name=Сергеј Василенко|nationality=|education=|notable_works=|known_for=|years_active=|occupation=[[композитор]], [[диригент|диригент]]|other_names=|death_place=[[Москва]]|image=Василенко Сергей Никифорович.jpg|death_date={{Death date and age|1956|03|11|1872|03|18}}|birth_place=[[Москва]]|birth_date={{Birth date|1872|03|18}}|birth_name=<!-- only use if different from name -->|caption=|image_size=}}
 
'''Сергеј Никифорович Василенко''' ({{Lang-ru|Серге́й Никифорович Василенко}}; 30 март 1872 -11 март 1956) бил [[Русија|руски]] и [[Советски Сојуз|советски]] [[композитор]] и професор по музика, чии композиции покажале силни тенденции кон мистицизмот. <ref>{{Наведено списание|last=Artamonova|first=Elena|title=Unknown Sergey Vasilenko And His Viola Compositions: Recent Discoveries In Russian Archives|url=https://research.gold.ac.uk/id/eprint/7604/1/JAVS%20Vasilenko%20article%20(2).pdf|journal=Journal OF THE AMERICAN VIOLA SOCIETY|volume=28|issue=1|pages=33–47}}</ref>
 
Василенко бил роден во [[Москва]] и првично студирал право на [[Московски државен универзитет „Ломоносов“|Московскиот универзитет]], но потоа го сменил правецот и студирал на Московскиот конзерваториум од 1896 до 1901 година како ученик на [[Сергеј Танејев]] и [[Михаил Иполитов-Иванов]] . <ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://www.kino-teatr.ru/kino/composer/sov/36721/bio/|title=Сергей Василенко (II)|work=Кино-Театр.РУ|accessdate=2020-12-10}}</ref> Од 1903 до 1904 година бил [[диригент]] во приватната оперска куќа во Москва. <ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.mosconsv.ru/ru/person.aspx?id=33781|title=персоналии - Василенко Сергей Никифорович|work=www.mosconsv.ru|language=ru|accessdate=2020-12-10}}</ref> Неколку години бил организатор и диригент на Историските концерти на руското музичко друштво. Потоа станал професор на Конзерваториумот во Москва, каде што негови студенти биле и [[Арам Хачатурјан|Арам Хачатуријан]], [[Николај Рославец]], [[Николај Раков]] и [[Ара Мериканто]] . <ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://www.belcanto.ru/vasilenko.html|title=Сергей Никифорович Василенко (Sergei Vasilenko) {{!}} Belcanto.ru|work=www.belcanto.ru|accessdate=2020-12-10}}</ref>
 
Василенко бил одликуван со [[орден на Црвеното знаме|Орден на Црвениот знаме,]], како и титула „Заслужен работник на уметноста“. Во 1947 година доделена му е Сталиновата награда . <ref>{{Наведено списание|last=Рогаль-Левицкий|first=Дмитрий|date=1947|title=Творческий путь С. Н. Василенко|url=https://mus.academy/storage/magazine/articles/pdfs/compressed/Y9BLvdAlL2fPZm8eeZD9ACIfvOr4xQGKSGdIfNi9.pdf|journal=Музыкальная Академия|volume=2|pages=7–19}}</ref> Починал во Москва во 1956 година.
 
== Знаајни дела ==
=== Опера ===
* ''Сказаније о одделение великом Китеже и тихом озере Светојаре'' (Приказна за големиот град ''Китеж и тивкото'' езеро Светојар) (1902; првично кантата, Оп. 5) <ref>{{Наведено списание|last=Е. А.|first=Артамонова|date=2015|title=Композитор Сергей Василенко и его вклад в Русскую музыкальную культуру|url=http://clok.uclan.ac.uk/26441/1/26441.EA.pdf|journal=ХУДОЖЕСТВЕННОЕ ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКА|pages=96–103}}</ref>
* ''Sïn solntsa'' (Синот на сонцето), Оп. 63 (1929)
* ''Кристофор Колумбо'' (Кристофер Колумбо), Оп. 80 (1933)
* ''Буран'' (Снежната бура), Оп. 98 (1939) <ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://www.philharmonia.spb.ru/persons/biography/178019/|title=Сергей Никифорович Василенко - Персоны - Санкт-Петербургская академическая филармония имени Д.Д. Шостаковича|work=www.philharmonia.spb.ru|accessdate=2020-12-10}}</ref>
* ''Велики канал'' (Големиот канал), Оп. 101 (1939)
* ''Суворов'', Оп. 102 (1942)
* ''Јозеф Згодниот'', Оп. 50 (1925)
* ''Лола'', Оп. 52 (1926)
* ''Циганите'', Оп. 90 (1936; по [[Александар Сергеевич Пушкин|Александар Пушкин]] )
* ''Жабата принцеза'', Оп. 103 (1941)
* ''Мирандолина''
 
=== Хорски ===
* ''Легендата на'' кантата ''за големиот град Китеж и тивкото езеро Светојар'', Оп, 5 (подоцна се сменил жанрот во опера во што придонела работата на [[Николај Римски-Корсаков]] на истата таа тема )
* Кантата за 20-годишнината од Октомвриската револуција, Оп. 92 (1937)
 
* аранжмани за народни песни
* пијано изведби
 
== Снимки ==
* '''Сергеј Василенко: Музика на виола и пијано (целосно)''' - соната на виола, оп. 46 / приспивна песна / 4 парчиња на теми на музиката со лаута од 16-17 век, оп. 35 / Заспана река / Ориентален танц, Оп. 47 / Свита Zodiakus IAS, Оп. 27/4 парчиња (1953) - Елена Артамонова (виола) и Николас Вокер (пијано). Токата Класика TOCC0127, објавен 2011 година
* „Руската врска“ - Ансамбл на шестоаголник. Етцетера Рекордс КТЦ1246, објавен 2001 година - го вклучува Сергеј Василенко: Квартет на теми на Туркменистан Оп.65
 
== Користена литература ==

Прегледник