Прејди на содржината

Jus Cogens право: Разлика помеѓу преработките

Одземени 3 бајти ,  пред 1 година
с
Правописна исправка, replaced: вклучувајки → вклучувајќи
[проверена преработка][проверена преработка]
с (Правописна исправка, replaced: вклучувајки → вклучувајќи)
'''Jus Cogens императивни норми и принципи'''
 
''Jus Cogens'' (или ''ius cogens'' <ref>На лат. "неодоливо право" те. "неповредливо право", а на анг. "compelling law"</ref>) нормите се по дефиниција највисоки ("перемпторни"<ref>Највисоки во правната хијерархија и апсолутни.</ref>) обичајни<ref>Најголем дел од овие обичајни ''ius cogens'' норми до денес се кодифицирани во конвенциите и слични меѓународни акти.</ref> норми, правила и принципи посилни од диспозитивното те. пишано право (''jus dispositivum''), вклучувајкивклучувајќи и нормите содржани во уставите (на држави) и меѓународните договори и конвенции. Овие норми и принципи не се подложни на дерогирањето.
 
''Jus Cogens'' (или ''ius cogens'' <ref>На лат. "неодоливо право" те. "неповредливо право", а на анг. "compelling law"</ref>) нормите се по дефиниција највисоки ("перемпторни"<ref>Највисоки во правната хијерархија и апсолутни.</ref>) обичајни<ref>Најголем дел од овие обичајни ''ius cogens'' норми до денес се кодифицирани во конвенциите и слични меѓународни акти.</ref> норми, правила и принципи посилни од диспозитивното те. пишано право (''jus dispositivum''), вклучувајки и нормите содржани во уставите (на држави) и меѓународните договори и конвенции. Овие норми и принципи не се подложни на дерогирањето.
Тие се: правото на државна и народна самоодбрана, правото на самоопределување и интегритетот, правото на правна и суверена еднаквост и правото на државен и територијален суверенитет и интегритет, правото на политичка назавиност, правото на немешање во строга внатрешна надлежност, правото на не-дерогирање на елементите од правниот субкетивитет, правото на недискриминација на државите, правото на заштитата на основните човекови индивидуални и колективни права, и слични егзистнцијални права (геноцид, тортура, итн).
Овде спаѓаат инхерентните те. вродените права, од кои држава и да сака неможе да се откаже со пишан документ односно закон, устав или меѓународен договор, бидејќи мора да ги поседува како држава (основните елементи на државност односно права поврзани со правната должност држава да ги поседува и да не ги дерогира).<ref>Во врска со ништавност на меѓународните договори и акти спротивни на ваквите императивни норми види во Vienna Convention on the Law of Treaties, Article 53, May 23, 1969, 1155 U.N.T.S 331, 8 ''International Legal Materials'' 679 (1969). Во овој член се вели: "A treaty is void if, at the time of its conclusion, it conflicts with a peremptory norm of general
international law is a norm accepted and recognized by the international community of States as a whole
as a norm from which no derogation is permitted and which can be modified only by a subsequent norm
of general international law having the same character".Види [https://legal.un.org/ilc/texts/instruments/english/conventions/1_1_1969.pdf]</ref> <ref> Види исто Article 64 (emergence of new peremptory norms),Vienna Convention on the Law of Treaties, May 23, 1969, 1155 U.N.T.S 331, 8 ''International Legal Materials'' 679 (1969). Во овој член се вели: "If a new peremptory norm of general international law emerges, any existing treaty which is in conflict with that norm becomes void and terminates."Види [https://legal.un.org/ilc/texts/instruments/english/conventions/1_1_1969.pdf]. Види и Vienna Convention on the Law of Treaties between States and International Organizations or between International Organizations, 1986, членовите 53. и 64. [https://legal.un.org/ilc/texts/instruments/english/conventions/1_2_1986.pdf]</ref>
 
Вообичаено за ''jus cogens'' нормите и правилата во меѓународното кривично право се сметаат забрана за водење на агресивната војна, злосторствата против човештвото, воените злосторства, геноцид, ропство и тортура, и слични екстремни кршења на правото или пошироко според меѓународното јавно право и фундаменталните норми на јавниот морал <ref>Пример за ова е промена на името или идентитетот на националното или државното име, спротивна на вољата на нацијата или народот, при што ваквата промена се инсталира со меѓународен инструмент (односно ''jus dispositivum'' станува спротивен на ''jus cogens'').</ref>.
* Vienna Convention on the Law of Treaties between States and International Organizations or between International Organizations, 1986.[https://legal.un.org/ilc/texts/instruments/english/conventions/1_2_1986.pdf]
 
== Наводи ==
 
[[Категорија:Право]]
[[Категорија:Меѓународно право]]