Органска архитектура: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
→‎Карактеристики и поим: Исправка на помешани латинични меѓу кириличните букви, replaced: нe → не
с (→‎Карактеристики и поим: Правописна исправка, replaced: пејсаж → пејзаж)
с (→‎Карактеристики и поим: Исправка на помешани латинични меѓу кириличните букви, replaced: нe → не)
Класичен пример на органската архитектура е Куката на водопадите која [[Френк Лојд Рајт]] ја пројектирал за семејството Кауфман. Куката била изградена на местото кое било предизвикувачко заради стрмното брдо на врвот на водопадите и кое очигледно го инспирирало Рајт. Мешајки го природниот камен со смело истурените греди обоени во светла боја која се вклопува со околниот амбиент , објектот се вклопил со околната природа и изгледало дека тоа е единствено место каде тој проект може да се изведе.
 
Рајтоватa „органска архитектура“ нeне e ништo друго туку отфрлање на секоја шема според која би ги изведувал објектите според своите проекти и посветување внимание на околината во која тој би го вклопил објектот секојпат приоѓајќи им на друг начин со соодветен избор на материјали . Рајт од самиот пошеток ги насочува своите напори на теми надвор од архитектурата,па тврди : “Органска архитектура значи повеќе или помалку организирано општество. Архитектурата која што се раководи со овој идеал не подлегнува на законите кои ги пропишува естетиката или само вкусот , у иста мера како што би и организираното општество морало да ги одбие обврските кои немааат никаква врска со животот и кои се во противречност со природата и со карактерот на човекот кој своето место и работа, на кој може бити да биде среќен и корисен, нашол во една форма на живеење соодветна за него.“.<ref name="САРХ">''Savremena arhitektura, Udo Kulterman Novi Sad [[1971]].''</ref>
 
Не постои никакаво пропишано или воспоставено надворешно стилско средство ,самото за себе е уметнички закон , пропорции ,пластичност, боја на материјали а правилата се различно нагласувани од самите застапници на органската архитектура односно дефинирани и можемо да ги пратиме во во делата [[Антони Гауди]], [[Ерих Менделсон]] или Френк Лојд Рајт. Хармонијата на објектот и пејзажот и соодветен избор на материјали од кои се изведува објектот - органски од функција развиена форма као и биолошки, психолошки и социјални цели на архитектура треба да се задоволат.

Прегледник