Разлика помеѓу преработките на „Сметачко памтење“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
→‎Карактеристики и улога на компјутерска меморија: Јазична исправка, replaced: креирање → создавање
с (→‎Заклучок: Правописна исправка, replaced: се до → сè до)
с (→‎Карактеристики и улога на компјутерска меморија: Јазична исправка, replaced: креирање → создавање)
Според тоа ефективниот мемориски пропусен опсег е функција од обликот на адреси генерирани од програмите. Програмите што користат фреквентно можат да се сместат во RОМ како дел од главната меморија.
 
Пропусниот опсег може да се зголеми воведувајќи одделени мемориски модули што се пристапуваат паралелно. Ова, од друга страна, ги усложнува дизајните на програмите и креирањетосоздавањето програмски јазици со цел да се обезбеди ефикасно користење на паралелните мемории.
Пионерите во компјутерската технологија предвиделе ддека програмерите ке побаруваат огромни големини на брза меморија. Меѓутоа сите податоци или инструкции во меморијата не се пристапуваат униформно.
Приципот на локалност наведува на употреба на помали хардверски парциња градејќи концепт на хиерархијата и виртуелната меморија. За пристапување на клучните принципи и маханизми за организација на меморијата се користи аналогија преку библиотеката и маса со поставени книги извлечени да се разгледуваат. Штом на мастата постои добар избор на книги тогаш огромна е веројатноста дека голем дел од времето ке се помине во читање на тие книги отколку кога би имале само една книга и по потреба станувате и одите до полиците за да ја вратите или земете.

Прегледник