Општина Крушево: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
→‎Геологија: Јазична исправка, replaced: глацијални → леднички
с (→‎Геологија: Јазична исправка, replaced: глацијални → леднички)
 
* Плиоценски седименти- кои во најголем дел се претставени со неврзан, слабосортиран жолто-црвеникав материјал, составен од чакали, песоци и глини.
*Пелистоценските седименти се претставени со глацијалниледнички наслаги, црвеница, падински бречи, бигор и пролувијални наслаги.
* Холоцен-од квартерните седименти, алувијалните наслаги се широко распространети, тие ги исполнуваат коритата на реките и потоците, претставени се со грубопластичен материјал, составен од глини, песоци и чакали, со совршено заоблени облутоци од различни димензии.
 

Прегледник