Корисник:Акад. Игор Јанев: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
помали допол.
с (објаснување)
с (помали допол.)
== КУСО ЗА МЕНЕ ==
 
Јас сум човек кои се залага за еднострано раскинување на штетниот (и нелегалниот) [[Преспански договор]] по пат на дипломатска нота до друга страна-Грција, врз основа на членот 53 од Виенската конвенција за правото на договори од 1969 (во врска со раскинување повикувајќи се на [[Jus Cogens право]]). Со ова писмо-нота се изразува државна воља за раскинување на Преспанскиот договор поради кршење на основните императивни норми од меѓународното право [[Jus Cogens право]] (те. се праќа дипломатска нота како едностран правен акт до друга страна, со предмет раскинување договорот). По праќање на оваа нота до Грција (за раскинување на договорот), се праќа и дипломатската Нота-Известување до ООН за овој правен и политички чекор (те. за раскинот), имајќи предвид дека сведокот во договорот е претставникот на ООН. Истовремено, се праќа и посебна нота со која се бара на Дневен ред на следното Генерално собрание на ОН да се стави како точка на агендата на Собрание на ОН продолжување на членскиот статус на државава по името „Република Македонија" (те. името под кое првобитно аплициравме во ООН 1993).
 
Причини се бројни, но ке речам само следното:
ОБЈАСНУВАЊЕ:
 
ЗА ЕДНА ДРЖАВА НЕ Е ПРИФАТЛИВО (И НЕ Е ЛЕГАЛНО СПОРЕД МЕЃУНАРОДНОТО ПРАВО) БЕСКОНЕЧНО ДОЛГО ВРЕМЕ ДА БИДЕ ПОД ИДЕНТИТЕТСКАТА ЗАБРАНА ОД ТИПОТ „BAN" ВО ООН. ИМЕНО, НИЕ ОД „BAN" ВО ООН МОРА ДА СЕ ОСЛОБИДИМЕ. ВО СПРОТИВНОТО ЌЕ НИ ОСТАНЕ ВЕЧНА СТИГМАТИЗАЦИЈА („ЖИГОСАЊЕ") СО ДЕНОМИНАЦИЈАТА „СЕВЕРНА" ВО ОН И ЦЕЛИОТ СИСТЕМ НА ОРГАНИЗИРАНАТА МЕЃУНАРОДНА ЗАЕДНИЦА. ВАКВАТА ЗАБРАНА („BAN") ОДНОСНО КАЗНА НИЕ КАКО НАРОД И ДРЖАВА НЕ ЗАСЛУЖУВАМЕ И НЕМАМЕ ВИНА ЗА ПОЛИТИЧКО НЕПРИЗНАВАЊЕ ОД СТРАНА НА ЕДНА ДРЖАВА-ЧЛЕНКА НА ООН.
164

уредувања

Прегледник