Jus Cogens право: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 492 бајти ,  пред 1 година
с
објаснување
[непроверена преработка][непроверена преработка]
с (категорија)
с (објаснување)
''Jus Cogens'' (или ''ius cogens'') нормите се по дефиниција највисоки ("перемпторни") обичајни норми, правила и принципи посилни од диспозитивното те. пишано право, вклучувајки и нормите содржани во уставите (на држави) и меѓународните договори и конвенции. Овие норми и принципи не се подложни на дерогирањето.
Тие се: правото на државна и народна самоодбрана, правото на самоопределување и интегритетот, правото на правна и суверена еднаквост и правото на државен и територијален суверенитет и интегритет, правото на политичка назавиност, правото на немешање во строга внатрешна надлежност, правото на не-дерогирање на елементите од правниот субкетивитет, правото на недискриминација на државите, правото на заштитата на основните човекови индивидуални и колективни права, и слични егзистнцијални права (геноцид, тортура, итн).
Овде спаѓаат инхерентните те. вродените права, од кои држава и да сака неможе да се откаже со пишан документ односно закон, устав или меѓународен договор, бидејќи мора да ги поседува како држава (основните елементи на државност односно права поврзани со правната должност држава да ги поседува и да не ги дерогира).<ref>Во врска со ништавност на меѓународните договори и акти спротивни на ваквите императивни норми види во Vienna Convention on the Law of Treaties, Article 53, May 23, 1969, 1155 U.N.T.S 331, 8 ''International Legal Materials'' 679 (1969)</ref>. <ref>Во Видиовој источлен Articleсе 64вели: (emergence"A oftreaty newis peremptoryvoid norms)if,Vienna Convention onat the Lawtime of Treaties,its May 23conclusion, 1969,it 1155conflicts U.N.T.Swith 331,a 8peremptory ''Internationalnorm Legal Materials'' 679of (1969)</ref>general
international law. For the purposes of the present Convention, a peremptory norm of general
international law is a norm accepted and recognized by the international community of States as a whole
as a norm from which no derogation is permitted and which can be modified only by a subsequent norm
of general international law having the same character".</ref> <ref> Види исто Article 64 (emergence of new peremptory norms),Vienna Convention on the Law of Treaties, May 23, 1969, 1155 U.N.T.S 331, 8 ''International Legal Materials'' 679 (1969)</ref>
 
Вообичаено за ''Jus Cogens'' нормите и правилата во меѓународното кривично право се сметаат забрана за водење на агресивната војна, злосторствата против човештвото, воените злосторства, геноцид, ропство и тортура, и слични екстремни кршења на правото (или пошироко според меѓународното јавно право и фундаменталните норми на јавниот морал).
164

уредувања

Прегледник