Телевизија: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 319 бајти ,  пред 1 година
* „Филм на телевизија“ - расказ на српскиот писател [[Давид Албахари]].<ref>Давид Албахари, ''Опис смрти''. Београд: Српска књижевна задруга, 2004, стр. 125-131.</ref>
* „Последниот канал“ (''L'ultimo canale'') - расказ на италијанскиот писател [[Итало Калвино]].<ref>Italo Kalvino, ''Pre nego što kažeš „halo“''. Beograd: Rad, 2001, стр. 113-119.</ref>
* „ТВ забава“ (''TV Party'') - песна на американската [[панк]] [[хард-кор]] група [[Блек флег]] (''Black Flag'') од 1981 година.<ref>Black Flag, ''Damaged''. SST Records CD 007.</ref>
* „ТВ-екран“ (''TV Screen'') - песна на [[Горан Бреговиќ]] од 1993 година.<ref>[https://www.discogs.com/Goran-Bregovi%C4%87-Arizona-Dream-Original-Motion-Picture-Soundtrack/master/121947 DISCOGS, Goran Bregović ‎– Arizona Dream (Original Motion Picture Soundtrack) (пристапено на 19.8.2020)]</ref>
* „Нема гомна на телевизија вечерва“ ([[англиски]]: ''There Ain't Shit On TV Tonight'') - песна на американската [[Рок-музика|рок]]-група [[Минитмен (рок-група)|Минитмен]] (''Minutemen'') од 1984 година.<ref>[https://www.discogs.com/Minutemen-Double-Nickels-On-The-Dime/release/421057 Discogs, Minutemen ‎– Double Nickels On The Dime (пристапено на 22.1.2021)]</ref>
* „Таа„ТВ го гледа каналот нула?!“жртва“ ([[англиски]]: ''SheTV Watch Channel Zero?!Casualty'') - песна на американската [[рапПанк рок|панк-рок]]- група [[Паблик енеми]Мисфитс] (''PublicThe EnemyMisfits'') од 1988 година.<ref>[https://www.discogs.com/PublicThe-EnemyMisfits-ItStatic-Takes-A-Nation-Of-Millions-To-Hold-Us-BackAge/masterrelease/30296489145 DISCOGSDiscogs, PublicThe EnemyMisfits* ‎– ItStatic Takes A Nation Of Millions To Hold Us BackAge (пристапено на 25.8.201928 јануари 2021)]</ref>
* „ТВ-око“„Таа го гледа каналот нула?!“ (''T.V.She Watch Channel EyeZero?!'') - песна на американската [[Рок-музика|рокрап]]-група [[СтуџисПаблик енеми]] (''ThePublic StoogesEnemy'') од 19701988 година.<ref>[https://www.discogs.com/ThePublic-StoogesEnemy-FunIt-HouseTakes-A-Nation-Of-Millions-To-Hold-Us-Back/master/3820930296 DISCOGS, ThePublic StoogesEnemy ‎– FunIt Takes A Nation Of Millions To Hold Us HouseBack (пристапено на 925.78.2019)]</ref>
* „Телевизиски човек“„ТВ-око“ (''TelevisionT.V. ManEye'') - песна на американската [[Рок-музика|рок]]-група [[Токинг хедсСтуџис]] (''TalkingThe HeadsStooges'') од 19851970 година.<ref>Talking[https://www.discogs.com/The-Stooges-Fun-House/master/38209 HeadsDISCOGS, ''LittleThe Creatures'',Stooges Cai‎– 9144,Fun JugotonHouse (пристапено на 9.7.2019)]</ref>
* „Телевизиски човек“ (''Television Man'') - песна на американската рок-група [[Токинг хедс]] (''Talking Heads'') од 1985 година.<ref>Talking Heads, ''Little Creatures'', Cai 9144, Jugoton.</ref>
* „Си имам кола и телевизор“ ([[англиски]]: ''I've got my car and my TV'') - песна на германската [[Рок музика|рок]]-група [[Фауст (музичка група)|Фауст]].<ref>Two Classic Albums from Faust, Collectors' Choice Music, CCM-179-2, 2000.</ref>
* „Тоа го видов на телевизија“ (''I Saw It on T.V.'') - песна на американскиот [[Рок-музика|рок]]-пејач [[Џон Фогерти]] (''John Fogerty'') од 1985 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=wKeCBmzASro YouTube, John Fogerty Centerfield Full album vinyl LP (Original release, including Zanz Kant Danz) (пристапено на 5.7.2017)]</ref>
 

Прегледник