Разлика помеѓу преработките на „Липид“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 524 бајти ,  пред 3 месеци
с
Исправка во врска со складирање на неутралните масти кај животните.
(изменета категоризација)
с (Исправка во врска со складирање на неутралните масти кај животните.)
Мастите, како и јаглехидратите и [[протеин]]ите можат со други органски соединенија да конјугираат и да градат сложени [[Комплекс (хемија)|комплексни]] соединенија кои се вградени во структурата на живата [[протоплазма]].
 
Липидите заедно со протеините се важен градбен материјал на [[Клетка|клеточните]] структури, а посебно е важно учеството во изградбата на [[Клеточна мембрана|цитоплазматичната]] и сите мембрани на [[Мембрански систем|мембранскиот систем]] во клетката. Во клетката, липидите се претставени со околу 1 до 5% од вкупната клеточна тежина. Овие материи се и главен и најсконцентриран извор на [[енергија]]. СеКако резервни материи се складираат каково резервниформа материина неутрални липиди ([[Инклузија|инклузии]])триацилглицериди, коихолестерол-естри) кајво интраклеточни органели наречени липидни капки<ref>{{Наведено списание|last=Cohen|first=Sarah|date=2018|title=Lipid Droplets as Organelles|url=https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6241319/|journal=International review of cell and molecular biology|volume=337|pages=83–110|doi=10.1016/bs.ircmb.2017.12.007|issn=1937-6448|pmc=6241319|pmid=29551163}}</ref>. Кај повеќето 'рбетници растенијатамастите најчестоглавно се депонираатскладираат во [[ендосперм]]отспецијализирани наклетки, [[семе]]тоадипоцитите, додекакои кајсе животнитеклеточна вокомпонента [[Маснона ткиво|масното ткиво]].
 
== Основна поделба на липидите ==
54

уредувања

Прегледник